Litera P

#prospect #medicament

Pritorplus, comprimate

Prospect Pritorplus, comprimate

Compozitie
PritorPlus este un medicament care contine doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (rosu cu alb: 40 mg sau 80 mg de telmisartan si 12,5 mg de hidroclorotiazida; galben cu alb: 80 mg de telmisartan si 25 mg de hidroclorotiazida).

Indicatii
PritorPlus se utilizeaza la pacientii cu hipertensiune arteriala esentiala (tensiune arteriala ridicata), care nu este controlata adecvat numai cu telmisartan. Prin „esentiala” se intelege ca tensiunea arteriala ridicata nu are o cauza evidenta. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

PritorPlus se administreaza pe cale orala, o data pe zi, cu lichide, cu sau fara alimente. Doza de PritorPlus care se administreaza depinde de doza de telmisartan care i-a fost administrata anterior pacientului: pacientilor care primeau 40 mg de telmisartan trebuie sa li se administreze comprimate de 40/12,5 mg, iar pacientilor care primeau 80 mg de telmisartan trebuie sa li se administreze comprimate de 80/12,5 mg. Comprimatele de 80/25 mg se administreaza pacientilor a caror tensiune arteriala nu este controlata cu comprimate de 80/12,5 mg sau care au fost stabilizati prin administrarea separata a celor doua substante active inainte de a se incepe tratamentul cu PritorPlus.

Actiune terapeutica
PritorPlus contine doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida. Telmisartan este un „antagonist al receptorilor angiotensinei II”, ceea ce inseamna ca blocheaza actiunea unui hormon din organism, numit angiotensina II. Angiotensina II este un vasoconstrictor puternic (o substanta care ingusteaza vasele sanguine). Prin blocarea receptorilor de care se leaga in mod normal angiotensina II, telmisartanul opreste efectul hormonului, permitand largirea vaselor sanguine. Hidroclorotiazida este un diuretic, acesta reprezentand un alt tip de tratament pentru hipertensiune. Ea actioneaza prin cresterea volumului de urina, reducand cantitatea de lichid din sange si reducand tensiunea arteriala. Combinatia celor doua substante active are un efect cumulativ, reducand tensiunea arteriala mai mult decat fiecare medicament administrat in monoterapie. Prin scaderea tensiunii arteriale, se reduc riscurile asociate tensiunii arteriale ridicate, cum ar fi cel de a suferi un atac cerebral.

Contraindicatii
PritorPlus nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la telmisartan, hidroclorotiazida, sulfonamide sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale medicamentului (inclusiv sorbitol). Este interzisa administrarea acestuia la femeile insarcinate dupa a treia luna de sarcina. Nu se recomanda utilizarea medicamentului in primele trei luni de sarcina. De asemenea, este interzisa administrarea PritorPlus la persoanele cu afectiuni hepatice, renale sau biliare severe, cu concentratii prea scazute de potasiu in sange sau concentratii prea ridicate de calciu in sange. Trebuie acordata o atentie speciala in cazul administrarii PritorPlus in paralel cu alte medicamente care afecteaza concentratiile de potasiu din sange. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in prospect.

Reactii adverse

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu PritorPlus (observat la 1 pana la 10 pacienti din 100) este ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu PritorPlus, a se consulta prospectul.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.