Litera P

#prospect #medicament

Preveon, comprimate

Prospect Preveon, comprimate

Actiune terapeutica
antiviral. Adefovir inhiba ADN polimeraza VHB. Varful nivelului plasmatic: 18,4 ng/mL dupa o medie de 1,75 h. Poate fi luat fara legatura cu alimentatia. T ½, terminal: aprox. 7,5 h. Excretat in urina.

Indicatii
Hepatita B cronica la adulti cu dovada replicarii virale active si doavda unei cresteri persistente a ALT sau AST.

Doze si mod de administrare
Comprimate: hepatita B cronica:
Adulti: 10 mg o data/zi fara legatura cu alimentatia. Ajustati doza tinand cont de functia renala a pacientului dupa cum urmeaza: Ccr 20-49 mL/min: 10 mg la fiecare 48 h; Ccr 10-19 mL/min: 10mg la fiecare 72 h; pacientii sub hemodializa: 10 mg la fiecare 7 zile dupa hemodializa.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului. lactatia.

Masuri de precautie
A se folosi cu precautie la pacientii in varsta. Poate apare rezistenta hiv in hepatita b cronica tratata cu adefovir unde infectia hiv nu a fost recunoscuta sau nu a fost tratata.
Depozitati in flaconul original la temperaturi de 15-30°C.
Observatii pentru pacient – familie: luati medicamentul conform indicatiilor, o data/zi. Revedeti prospectul medicamentului la inceputul terapiei si de fiecare data cand cumparati medicamentul. Mergeti la vizitele programate pentru efectuarea controalelor si recoltarea analizelor. Pot apare slabiciune, cefalee, discomfort gastrointestinal; anuntati orice semne si simptome neobisnuite/adverse. Medicamentul nu vindeca boala dar o controleaza; trebuie continuat comportametul protectiv. Nu intrerupeti brusc tratamentul.
Evaluarea si controlul terapiei: observati debutul, caracteristicile S&S si contactele. Evaluati riscul de infectie HIV. Asigurati-va ca nici unul din medicamentele de pe lista celor prescrise nu interactioneaza nefavorabil cu adefovirul. Efectuati incarcatura virala initiala, analizati testele functionale hepatice, glicemia, CK, amilaza, sumarul de urina si monitorizati; reduceti doza in cazul disfunctiei renale. teste de laborator: creste ALT, AST, CK, amilaza, creatinina serica. Hematurie, glucozurie.
Supradozarea: simptome : efecte adverse gastrointestinal. Tratament: monitorizare pentru evidentierea toxicitatii. Asigurarea tratamentului standard de sustinere dupa necesitate. Hemodializa va elimina o parte din doza.
interactiuni medicamentoase: medicamentele care reduc functia renala sau intra in competitie pentru secretia tubulara activa cresc nivelul seric de adefovir sau al medicamentelor coadministrate. Ibuprofen. Creste Cmax a ariei de sub curba si reabsorbtia renala a adefovirului.

Reactii adverse
Hepatice: o severa si acuta exacerbare a hepatitei la pacientii care au intrerupt terapia anti-VHB. Hepatomegalie severa cu seatoza, insuficienta hepatica sau functie hepatica anormala. gastrointestinale: greata si varsaturi, flatulente, diaree, dispepsie. Genito-urinara: nefrotoxicitate, disfunctie renala, insuficienta renala. respiratorii tuse accentuata, faringita, sinuzita. Dermatologice: prurit, rash. Altele: acidoza lactica, astenie, cefalee, febra.

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.