Litera O

#prospect #medicament

Oxprenolol, drajeuri

Prospect Oxprenolol, drajeuri

Compozitie
1 drajeu contine 40 mg clorhidrat de oxprenolol.

Actiune terapeutica
Inhiba competitiv si reversibil receptorii betaadrenergici, protejand astfel sistemul cardiovascular contra stimularilor adrenergice exagerate. Oxprenolul scade tensiunea arteriala crescuta si omodereaza cresterea acesteia in stari de stres fizic sau psihic. Efectul antihipertensiv apare la cateva zile si devine optim dupa 2-3 saptamani de tratament. Produsul nu provoaca hipotensiune ortostatica si modifica putin tensiunea arteriala la normotensivi. Reduce intensitatea si gravitatea crizelor anginoase prin diminuarea nevoii de oxigen si cresterea tolerantei la efort a miocardului. Oxprenolol poseda o actiune adrenomimetica intrinseca care reduce riscul aparitiei insuficientei cardiace a bronhospasmului sau a tulburarilor circulatorii periferice. Substanta activa se elibereaza treptat asigurand un efect de lunga durata si evitand astfel producerea unor variatii mari ale concentratiei plasmatice.

Indicatii
hipertensiunea arteriala de diferite etiologii, angina pectorala - profilactic si curativ, aritmii cardiace (tahicardie supraventriculara, fibrilatia atriala, aritmia indusa de digitala, tahicardia ventriculara), tulburari cardiovasculare functionale de origine simpatomimetica.

Doze si mod de administrare
Hipertensiunea arteriala: la inceput 160 mg/zi si crescand saptamanal pana la doza optima (160-320 mg/zi). Dozele mici se administreaza intr-o priza unica (dimineata), celelalte in 2-3 prize/zi. Preparatul se poate asocia cu alte substante antihipertensive sau diuretice, scazandu-se adecvat dozele. Angina pectorala: 120-240 mg/zi in 2-3 prize, ajungandu-se rar la 480 mg/zi. La nevoie se recomanda utilizarea concomitenta a nitroglicerinei. Aritmii si tahicardii: initial 20-40 mg de 2-3 ori/zi, urmand ca tratamentul sa fie individualizat ulterior. Tulburari cardiovasculare functionale de origine simpaticotonica: rezultate bune se obtin cu doze de 40-120 mg/zi.

Contraindicatii
Bloc atrioventricular de gradul II sau III, bradicardie marcata, insuficienta cardiaca refractara la digitalice, soc cardiogen.

Masuri de precautie
Se administreaza cu prudenta la pacientii cu boli pulmonare obstructive, acidoza metabolica; astm bronsic, bronsita cronica, sau emfizem la care poate aparea bronhospasm. in insuficienta cardiaca este necesara asocierea Oxprenolol cu digitalice si diuretice. in cursul tratamentului se va face control clinic periodic urmarindu-se in special frecventa batailor cordului si tensiunea arteriala. Trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor diabetici, in special celor insulinodependenti, deoarece tratamentul poate masca simptomele hipoglicemiei, de asemenea se impune reajustarea medicatiei hipoglicemiante.Sarcina si alaptare: se administreaza cu prudenta in sarcina si alaptare deoarece medicamentul trece prin placenta si laptele matern si poate determina bradicardie la fat sau sugar.

Reactii adverse
in general Oxprenolol este bine tolerat. Uneori, in special la inceputul tratamentului pot aparea tulburari gastrointestinale, vertij, cefalee, oboseala si tulburari de somn (vise animate). Aceste manifestari sunt benigne si nu necesita decat rar o reducere temporara a dozelor. in cazuri izolate s-au observat reactii de hipersensibilitate (prurit sau eritem cutanat), racirea extremitatilor si trombocitopenie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea