Litera O

#prospect #medicament

Ophtamolol, solutie oftalmica

Prospect Ophtamolol, solutie oftalmica

Compozitie
Ophtamolol este o solutie oftalmica apoasa, sterila ce contine timolol maleat, un produs beta-adrenoblocant. La aplicarea Ophtamolol ocular se reduce tensiunea intraoculara crescuta sau normala, indiferent daca este sau nu asociata cu glaucomul.
Forma de prezentare: flacon de polietilena de 10 ml cu picurator, continand 0,50% W/V timolol maleat.

Actiune terapeutica
Efectul apare dupa 20 minute. Reducerea tensiunii intraoculare este maxima dupa 1-2 ore si se menine 24 ore, permitand astfel controlul tensiunii intraoculare in timpul somnului. Avantajul fata de alte miotice este ca reduce tensiunea intraoculara fara, sau cu foarte putine efecte in ceea ce priveste acomodarea sau marimea pupilei. Ca urmare nu apar modificari in acuitatea vizuala, incetosarea vederii, acomodarea pentru vederea nocturna. Timololul este complet absorbit din tractul gastrointestinal. Este metabolizat la nivelul ficatului si eliminat prin urina, ca atare si sub forma metabolitilor. Aplicat ocular este absorbit partial si induce intr-un anumit grad efecte sistemice.

Indicatii
Ophtamolol este indicat pentru scaderea tensiunii intraoculare la pacientii suferind de: glaucom cronic cu unghi deschis; hipertensiune oculara; glaucom secundar; afachie la pacientii cu glaucom; glaucom cu unghi inchis; indicat si la pacientii cu glaucom pediatric.

Doze si mod de administrare
Instilatii in sacul conjunctival: 1 picatura de 2 ori/zi n ochiul (ochii) afectat. Doza poate fi reevaluata dupa o noua determinare a tensiunii intraoculare dup 3-4 saptamani de utilizare a Ophtamolol-ului. O singura instilatie pe zi poate fi suficienta daca tensiunea intraoculara se mentine la valori satisfacatoare. Aceste doze sunt adoptate atat pentru adulti cat si pentru copii. Ajustarea dozei si concentratiei se face numai cu avizul medicului.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la timolol. astm bronsic sau boli pulmonare obstructive. bradicardie sau insuficienta cardiaca.

Masuri de precautie
In urma instilarii oculare, daca este absorbit, pot aparea efecte sistemice; de aceea trebuie avute n vedere precautiile comune agentilor beta-blocanti. Trebuie evaluati periodic si pacientii la care se administreaza concomitent beta-blocante orale si Ophtamolol, avand in vedere potentialul cumulativ. Nu este recomandat in graviditate si lactatie.

Reactii adverse
Iritatii oculare uoare; bradicardie, aritmii, hipotensiune, insuficienta cardiaca congestiva; dispnee, bronhospasm; ischemie cerebrala, cefalee, ameteli; hipersensibilitate.




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului