Litera O

#prospect #medicament

Onglyza, comprimate

Prospect Onglyza, comprimate

Compozitie
Onglyza este un medicament care contine substanta activa saxagliptina. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare roz (5 mg).

Indicatii
Onglyza se utilizeaza la adultii cu diabet de tip 2 (diabet non-insulino-dependent), pentru controlarea nivelului de glucoza (zahar) in sange. Onglyza se utilizeaza impreuna cu alte medicamente antidiabetice in urmatoarele moduri:
• cu metformina, la pacientii ale caror niveluri de glucoza nu sunt controlate in mod satisfacator de metformina, in asociere cu regim alimentar si exercitii fizice;
• cu o sulfoniluree, la pacientii ale caror niveluri de glucoza nu sunt controlate in mod satisfacator de sulfoniluree, in asociere cu regim alimentar si exercitii fizice, si in cazul carora tratamentul cu metformina nu este considerat corespunzator;
• cu tiazolidindiona, la pacientii ale caror niveluri de glucoza nu sunt controlate in mod satisfacator de tiazolidindiona, in asociere cu regim alimentar si exercitii fizice. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza recomandata de Onglyza este de un comprimat o data pe zi. Se poate administra cu sau fara alimente, in orice moment al zilei.

Actiune terapeutica
Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza in sange sau in care organismul nu poate utiliza insulina in mod eficace. Substanta activa din Onglyza, saxagliptina, este un inhibitor al dipeptidil peptidazei 4 (DPP-4). Ea actioneaza prin blocarea descompunerii hormonilor de tip „incretin” din organism. Acesti hormoni sunt eliberati dupa masa si stimuleaza pancreasul sa produca insulina. Prin cresterea nivelurilor de hormoni de tip incretin in sange, saxagliptina stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina atunci cand nivelurile de glucoza din sange sunt mari. Saxagliptina nu actioneaza cand nivelul glucozei in sange este scazut. Saxagliptina reduce, de asemenea, cantitatea de glucoza produsa de ficat, prin cresterea nivelurilor de insulina si scaderea nivelurilor unui hormon numit glucagon. impreuna, aceste procese reduc nivelul de glucoza in sange si ajuta la controlul diabetului de tip 2.

Contraindicatii
Onglyza nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la saxagliptina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Onglyza (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt infectie ale cailor respiratorii superioare (raceli), infectii ale cailor urinare (infectie a structurilor care transporta urina), gastroenterite (inflamatii ale stomacului si intestinelor), sinuzite (inflamarea sinusurilor), dureri de cap, varsaturi si edeme periferice usoare spre moderate (umflaturi, in special ale gleznelor si picioarelor) la pacientii care iau Onglyza cu o tiazolidindiona. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Onglyza, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare