Prospect Omnicef

Actiune terapeutica
cefalosporina de generatia a treia. Nivel seric maxim: 2-4 ore. T 1/2, eliminare: 1,7 ore. Se excreta prin urina.

Indicatii
Adulti pneumonie comunitara sau exacerbari acute ale bronsitei cronice datorita haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), Haemophilus parainfluenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza). sinuzita acuta a sinusului maxilar datorata haemophilus influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), streptococcus pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si Moraxella catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza). infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza) si streptococcus pyogenes.
Copii (6 luni pana la 12 ani): otita medie acuta bacteriana datorata H. influenzae (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza), S. pneumoniae (doar tulpinile susceptibile la penicilina) si M. catarrhalis (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza). Faringita/amigdalita datorata S. pyogenes. Sinuzita maxilara acuta. infectii cutanate si ale structurilor pielii, necomplicate, datorate staphilococcus aureus (inclusiv tulpinile producatoare de β-lactamaza) si streptococcus pyogenes. Suspensia poate fi utilizata si in cazul copiilor in tratamentul tuturor infectiilor mai sus mentionate.

Doze si mod de administrare
Capsule: pneumonie dobandita in comunitate, infectii necomplicate ale pielii si ale structurilor pielii: adulti si adolescenti de peste 13 ani: 300 mg la fiecare 12 h timp de 10 zile. Exacerbari acute ale bronsitei cronice, sinuzita maxilara acuta sau faringita/amigdalita
Adulti si adolescenti de peste 13 ani: 300 mg la fiecare 12 h sau 600 mg la fiecare 24 h timp de 10 zile (5-10 zile pentru faringita/amigdalita). Alternativ, 300 mg 2/zi timp de 5 zile pentru exacerbarile acute ale bronsitei cronice.
Suspensie orala: otita medie acuta bacteriana, sinuzita maxilara acuta, amigdalita, faringita: copii 6 luni-12 ani: 7 mg/kg la fiecare 12 h sau 14 mg/kg la fiecare 24 h timp de 10 zile (5 zile pentru otita medie acuta si 5-10 zile pentru faringita/amigdalita).
Infectii necomplicate ale pielii si ale structurilor pielii: copii 6 luni-12 ani: 7 mg/kg la fiecare 12 h timp de 10 zile.

Contraindicatii
Alergie la cefalosporine.

Masuri de precautie
Se recomanda reducerea dozei la pacientii cu functie renala compromisa. Nu au fost determinate siguranta si eficacitatea la copii cu varsta mai mica de 6 luni.
Observatii pentru pacient – familie: se poate administra fara a tine cont de alimentatie. Suplimentele de fier, multivitaminele cu fier si antiacidele cu magneziu si aluminiu interfera cu absorbtia medicamentului; daca este necesara administrarea lor, aceasta trebuie facuta cu 2 ore inainte sau dupa administrarea cefdinirului. Suspensia orala contine 2,86 g de zaharoza / lingurita; in cazul pacientilor cu diabet se recomanda utilizarea capsulelor. Suspensia orala se poate administra la copii la care s-a facut echilibrarea ferica, fara pierderea potentei. Anuntati persistenta diareei sau aceasta depaseste 4 episoade/zi. Scaunele pot fi de o culoare rosietica, decolorate; aceasta manifestare ar trebui sa dispara. Anuntati orice reactii adverse neobisnuite, inrautatirea starii sau lipsa raspunsului dupa 72 ore.
Evaluarea si controlul terapiei: investigati existenta alergiilor la cefalosporine sau la penicilina. Investigati indicatiile pentru terapie, caracteristicile simptomelor si rezultatele culturii. Evaluati testele functionale renale si hepatice; in cazul in care CCR este mai mic de 30 mL/min, se impune reducerea dozei.
Interactiuni medicamentoase:
Antiacizi pe baza de alumiu si magneziu. Scaderea absorbtiei cefdinirului.
Probenecid. Cresterea nivelului plasmatic al cefdinirului, cu potentarea efectelor.

Reactii adverse
Cele comune pentru cefalosporine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului