Litera O

#prospect #medicament

Oftensin, colir 0,25%, 0,50%

Prospect Oftensin, colir 0,25%, 0,50%

Compozitie
timolol maleate - timolol 2,5 mg sau 5 mg. apa pentru injectii, stabilizata si conservanti pana la 1 ml.

Actiune terapeutica
Timolol maleate este un agent neselectiv blocant al receptorilor -adrenergici, neavand o actiune intrinsec simpatomimetica sau o actiune anestezica locala (stabilizeaza membrana celulara) sau un efect direct pe miocard. Aplicarea locala a medicamentului reduce la normal tensiunea intraoculara crescuta. Efectul apare rapid, la interval de 20 minute de la instilarea medicamentului in sacul conjunctival. Efectul maxim apare dupa 1-2 ore si persista timp de 24 de ore. Mecanismul de reducere al tensiunii intramusculare nu este bine cunoscut, insa este legat de diminuarea formarii umorii apoase. Contrar cu efedrina si pilocarpina nu se modifica diametrul pupilei, tonusul corpului ciliar si refractia, deci in consecinta nu se produc modificari ale acuitatii vizuale. Astfel tulburarile de vedere provocate de alte miotice sunt absente dupa instilarea cu Oftensin.

Indicatii
Cresterea tensiunii intramusculare in cazuri de: glaucom cu unghi deschis cronic; absenta cristalinului congenitala si glaucom (incluzand si pacienti cu lentile de contact); forme sigure de glaucom secundar; glaucom cu filtrarea inchisa unghiulara numai in legatura cu miotice.

Doze si mod de administrare
Dupa indicatia medicului.

Contraindicatii
Astm bronsic prezent sau istoric de astm bronsic. afectiuni pulmonare obstructive avansate. bradicardie sinuzala cu frecventa de 50 sau mai putin pe un minut. bloc atrio-ventricular de grad II sau III. insuficienta cardiaca. ªoc cardiogen. alergie la timolol.

Reactii adverse
Semne de iritare a ochilor, incluzand conjunctivite, blefarite, cheratite si scaderea sensibilitatii corneene. Modificari de vedere, precum schimbarea refractiei, diplopie si ptoza. bradicardie, aritmie, hipotensiune, slabiciune, bloc atrio-ventricular, ischemie cerebrala, decompensare cardiaca, tahicardie, bronhospasm (in special la pacientii astmatici), insuficienta respiratorie, dispnee. Greata, cefalee, astenie, stare depresiva. Eruptii cutanate locale sau generalizate sau urticarie. Sunt posibile si alte efecte adverse. Sunt semnalate o serie de precautiuni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului