Litera N

#prospect #medicament

Normatens, comprimate

Prospect Normatens, comprimate

Compozitie
Clopamida 5,00 mg
Dihidroergocristina metansulfonat 0,58 mg
Rezerpina 0,10 mg

Actiune terapeutica
Normatens este un preparat ce imbina efectele terapeutice ale celor 3 componente ale sale. Reduce presiunea crescuta a sangelui arterial si numai in cazuri rare produce efecte secundare. Clopamida este diuretic (din grupa salureticilor), actiunea sa se bazeaza pe inhibitia resorbtiei ionilor de sodiu si eliminarea urinara crescuta a acelor ioni de sodiu. reducerea volumului de sange circulat mareste efectul hipotensiv al preparatului. Dihydroergocristina este un alcaloid de ergot, ce reduce tonusul fibrelor musculaturii netede prin actiunea sa asupra centrului vasomotor din creier, pe langa faptul ca, acela exercita un efect simpatolitic periferic. Prin inhibarea reflexului din parareceptorii arteriali micsoreaza cresterea reflexului ratei de caldura. Rezerpina are o actiune prelungita hipotensiva si neuroleptica. Micsoreaza depozitarea catecolaminelor si serotoninei in sistemul nervos central si periferic, reduce nivelul de catecolamina in tesuturi si elimina rolul lor ca neurotransmitatori in creier si produce la periferie o vagotonie generalizata

Indicatii
Toate formele de hipertensiune primara si secundara, in care nu s-au obtinut rezultate satisfacatoare prin monoterapie.

Doze si mod de administrare
La inceputul tratamentului, doza zilnica este, de obicei, un drajeu si aceasta doza cauzeaza, in majoritatea cazurilor, regresia simtomelor in 4-7 zile si normalizarea presiunii arteriale in 1-4 saptamani. In cazurile mai severe sau pentru o reducere mai rapida a hipersensibilitatii, doza zilnica poate fi crescuta la 2-3 drajeuri. In tratamentul de durata, doza obisnuita este un drajeu zilnica si numai in mod exceptional se dau 2-3 drajeuri zilnic. In tratamentul de intretinere, in unele cazuri, se poate lua un drajeu la 2 zile sau chiar mai rar.

Contraindicatii
Forme rezistente de hipocaliemie si alergie la sulfamide.

Reactii adverse
In cazuri rare apar tulburari ale dezechilibrului de apa si electrolit. Se recomanda controlul periodic al nivelului de potasiu din urina si dieta cu continut superior de potasiu (morcovi, spanac, fructe uscate, vegetale, branza, peste). Cand dozele zilnice sunt de 1-2 drajeuri, de obicei nu este necesara suplimentarea potasiului. Nu s-a semnalat, in mod frecvent, greata, voma, hipotensiune ortostatica, slabiciune musculara.

Prezentare farmaceutica: blister a 10 drajeuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare