Prospect Nimbex

Actiune terapeutica
Agent blocant neuromuscular. Agent blocant neuromuscular nedepolarizant care se leaga competitiv la receptorii colinergici din placa motorie, antagonizand actiunea acetilcolinei si producand blocare neuromusculara. Potentialul blocant neuromuscular al cisatracurium este de 3 ori mai mare decat pentru atracurium. Durata pana la blocarea maxima: 2 min. Durata de recuperare: aproximativ 55 min. Durata necesara recuperarii ce urmeaza dozelor de intretinere successive nu se modifica cu numarul de doze administrate deoarece intre doze poate aparea recuperare partiala. Debutul, durata si recuperarea sunt mai rapide la copii. Aproximativ 95% din doza este exctretata nemodificata sau ca metabolit in urina si 4% este eliminata prin materii fecale. Laudanozina, un metabolit important, activ biologic, fara activitate neuromusculara, poate cauza hipotensiune brusca si efecte excitatorii cerebrale (in doze mari).

Indicatii
Agent blocant neuromuscular la pacienti internati sau nu, ca adjuvant in anestezia generala, pentru facilitarea intubatiei traheale, relaxarea musculaturii scheletice in timpul operatiei sau ventilatiei mecanice in sala de terapie intensiva.

Doze si mod de administrare
Bolus Iv: blocare neuromusculara: adulti, initial: in functie de timpul necesar pentru intubatie si durata operatiei, 0,15 sau 0,2 mg/kg. Dozele de intretinere in timpul operatiei prelungite: 0.03 mg/kg la 40-50 min dupa o doza initiala de 0,15 mg/kg si 50-60 min dupa o doza initiala de 0,2 mg/kg. Copii 2-12 ani: 0,1 mg/kg timp de 5-10 secunde in timpul anesteziei cu halotan sau opium.
Perfuzie IV: blocare neuromusculara in timpul operatiei prelungite sau in ATI
Dupa un bolus initial poate fi administrata o solutie diluata, in perfuzie continua atat la adulti cat si la copii peste 2 ani. Viteza depinde de reactia pacientului determinata de stimularea nervilor periferici. O rata de perfuzie de 3 μg/kg/min e folosita pentru a suprima recuperarea spontana rapida a blocarii neuromusculare. Deci, o rata de perfuzie de 1-2 μg/kg/min este adecvata pentru mentinerea blocarii. Rata de perfuzie se reduce cu 30-40% cand se administreaza in timpul anesteziei cu izofluran sau enfluran.

Contraindicatii
hipersensibilitate la cisatracurium sau hipersensibilitate la alcool benzilic. Utilizarea in intubarea orotraheala rapida, datorita debutului lent al actiunii sale.

Masuri de precautie
Deoarece medicamentul nu are efect asupra starii de constienta sau pragului durerii, nu trebuie adiministrat inaintea anesteziei. Poate avea efect accentuat la cei cu miastenie gravis sau cu sindrom miastenic. Pacientii cu arsuri necesita doze mai mari. Debutul actiunii este mai rapid (1 min) si recuperarea este mai lenta (cu 1 min) la pacientii cu disfunctii hepatice. Durata pana la blocare maxima este cu 2 min mai mica la pacientii in varsta si la cei cu disfunctie renala. Folositi cu precautie in timpul lactatiei. Pacientii necesita monitorizare constanta si suport respirator. Se administreaza analgezice si anxiolotici la nevoie. Se utilizeaza un stimulator al nervilor periferici pentru evaluarea raspunsului la terapie. Pastrati la indemana agenti antagonisti (neostigmina). Recuperarea spontana dupa perfuzie se va face intr-un timp comparabil cu cel dupa administrarea de bolus. Cistracurium este acid si de aceea poate fi incompatibil cu solutiile alcaline cu un pH > 8,5. Medicamentul este compatibil cu solutie dextroza 5%, 0, 9% NaCl, sufentanil, alfentanil HCl, fentanil, midazolam HCl si droperidol. Nu este compatibil cu propofol sau ketorolac. Fiolele se pastreaza la 2-8 ºC si se feresc de lumina. Odata scoase de la frigider fiolele se folosesc in 21 zile chiar daca sunt reintroduse in frigider. cisatracurium diluat se pastreaza la frigider sau la temperatura camerei timp de 24 h fara o pierdere semnificativa a potentialului lor.
Observatii pentru pacient – familie: in timpul administrarii medicamentului veti putea vedea si auzi dar nu va veti putea misca deloc. Acest lucru dispare cand medicatia se intrerupe.
Evaluarea si controlul terapiei: evaluati sensibilitatea la alcool benzilic. Monitorizati SV, evaluarea neurologica si rezultatele de laborator.
Supradozarea: simptome: blocarea neuromusculara mai indelungata decat timpul necesar operatiei si anesteziei. Tratament: asigurarea ventilatiei cailor aerine pana la revenirea functiilor normale. Pentru facilitarea procesului de recuperarea se poate administra neostigmina sau endrofoniu in asociatie cu un agent anticolinergic. Nu administrati acesti agenti atunci cand bloacarea completa este evidenta.
Interactiuni medicamentoase:
Aminoglicozide. Cresc efectul cisatracuriumului.
Anestezice locale. Cresc efectul cisatracuriumului.
Bacitracina. Creste efectul cisatracuriumului.
Carbamazepina. rezistenta la blocare neuromusculara → scurtarea usoara a duratei.
Clindamicina. creste efectul cisatracuriumului.
Colistina. creste efectul cisatracuriumului.
Enfluran/oxid de azot/oxigen. creste durata efectului cisatracuriumului.
Fenobarbital. Rezistentaa la blocare neuromusculara → scurtarea usoara a duratei.
Izofluran/oxid de azot/oxygen. creste durata efectului cisatracuriumului.
Lincomicina. creste efectul cisatracuriumului.
Litiu. creste efectul cisatracuriumului.
Polimixine. Cresc efectul cisatracuriumulu.
Procainamida. creste efectul cisatracuriumului.
Quinidina. creste efectul cisatracuriumului.
Saruri de Mg. Cresc efectul cisatracuriumului.
Succinilcolina. Timpul pana la blocarea maxima este cu 2 min mai mare.
Tetraciclina. creste efectul cisatracuriumului.

Reactii adverse
Bradicardie, hipotensiune, flush, bronhospasm, rash.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului