Litera N

#prospect #medicament

Nevirapine teva

Prospect Nevirapine teva

Compozitie
Nevirapine Teva este un medicament care contine substanta activa nevirapina. Este disponibil sub forma de comprimate ovale, de culoare alba (200 mg). Nevirapine Teva este un „medicament generic”. Aceasta inseamna ca Nevirapine Teva este similar cu un „medicament de referinta” deja autorizat in Uniunea Europeana (UE), denumit Nevirapine Teva. Pentru mai multe informatii despre medicamentele generice, a se consulta documentul de intrebari si raspunsuri disponibil aici.

Indicatii
Nevirapine Teva este un medicament antiviral. Se utilizeaza in asociere cu alte medicamente antivirale pentru a trata pacientii infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (hiv-1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (sida). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Nevirapine Teva trebuie administrat de un medic cu experienta in tratarea infectiei cu hiv. Nevirapine Teva nu se administreaza niciodata in monoterapie. Trebuie administrat impreuna cu cel putin alte doua medicamente antivirale. Deoarece medicamentul poate cauza eruptii cutanate severe, tratamentul se incepe cu 200 mg o data pe zi timp de doua saptamani, dupa care doza se mareste la doza standard de 200 mg de doua ori pe zi. Doza nu trebuie marita la doza intreaga de doua ori pe zi pana cand eruptia nu dispare in totalitate. Daca pacientul nu poate sa treaca la doza de doua ori pe zi in decurs de patru saptamani de la inceperea tratamentului cu Nevirapine Teva, trebuie gasite tratamente alternative.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Nevirapine Teva, nevirapina, este un inhibitor non-nucleozidic al revers transcriptazei (INNRT). Aceasta blocheaza activitatea revers transcriptazei, o enzima produsa de hiv-1, care ii permite sa infecteze celulele organismului si sa se reproduca. Prin blocarea acestei enzime, Nevirapine Teva, administrat in asociere cu alte medicamente antivirale, reduce cantitatea de HIV-1 din sange si o mentine la un nivel scazut. Nevirapine Teva nu vindeca infectia hiv-1 sau SIDA, dar poate intarzia efectele negative asupra sistemului imunitar si aparitia infectiilor si bolilor asociate cu sida.

Contraindicatii
Nevirapine Teva nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la nevirapina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Medicamentul nu trebuie utilizat la pacientii cu afectiuni hepatice severe sau semne de afectare hepatica la nivel sanguin, ori la cei care iau sunatoare (un preparat vegetal utilizat pentru tratarea depresiei). Tratamentul cu Nevirapine Teva nu trebuie reinceput la pacientii care nu au mai putut sa ia medicamentul in trecut deoarece au prezentat eruptii cutanate, reactii alergice sau hepatita, ori la pacientii care au prezentat semne de afectare hepatica in timpul tratamentului cu Nevirapine Teva, care au reaparut cand s-a reluat tratamentul. Ca si in cazul altor medicamente anti-HIV, pacientii care iau Nevirapine Teva prezinta risc de lipodistrofie (modificari ale distributiei tesutului adipos in organism), osteonecroza (distrugerea tesutului osos) sau de aparitie a sindromului de reactivare imuna (simptome de infectie cauzate de reactivarea sistemului imunitar). Pacientii care prezinta afectiuni hepatice (inclusiv hepatita B sau C) pot prezenta un risc crescut de afectare hepatica in timpul tratamentului cu Nevirapine Teva.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Nevirapine Teva (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt eruptia cutanata, reactiile alergice, durerile de cap, greata (senzatia de rau), hepatita (inflamatie la nivel hepatic) si aparitia semnelor de afectare hepatica la nivel sanguin. Nevirapine Teva a fost asociat, de asemenea, cu efecte secundare severe, inclusiv sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica (reactii alergice care pun in pericol viata si care afecteaza pielea si mucoasele), hepatita severa si insuficienta hepatica, precum si reactiile alergice severe. In timpul primelor 18 saptamani de tratament, pacientii trebuie monitorizati atent pentru semnele acestor efecte adverse, iar testele sanguine pentru afectarea hepatica trebuie efectuate regulat pe tot parcursul tratamentului. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Nevirapine Teva, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare