Litera N

#prospect #medicament

N prednison, compr.

Prospect N prednison, compr.


Indicatii:
Colagenoze: pusee evolutive ale bolilor de sistem: les, vasculite, polimiozite, sarcoidoza viscerala.
Afectiuni dermatologice: lupus eritematos, pemfigus si pemfigoid bulos, psoriazis grav rezistent la alte trat., forme severe de urticarie acuta.
Afectiuni digestive: forme grave de rectocolita hemoragica si boala Crohn, hepatita cronica activa autoimuna, hepatita alcoolica acuta severa.
Afectiuni endocrine: tiroidita, cazuri selectionate de hipercalcemie.
Afectiuni hematologice: purpura trombocitopenica imunologica severa, anemie hemolitica autoimuna, eritroblastopenie, hemopatii maligne limfoide-leucemie limfocitara acuta sau cronica, limfoame Hodgkiniene sau non-Hodgkiniene (in asociatii polichimioterapice).
Afectiuni neoplazice: pentru combaterea unor efecte secundare dezvoltarii neoplaziei si pentru impiedicarea unor reactii adverse la citostatice. Afectiuni renale: sindrom nefrotic cu leziuni glomerulare minime sau cu hialinoza segmentara si focala primitive, nefropatie lupica stadiile III-IV, sarcoidoza granulomatoasa intrarenala, vasculite cu afectare renala, glomerulonefrite extracapilare primitive.
Afectiuni neurologice: edem cerebral de etiologie tumorala, poliradiculonevrita cronica idiopatica inflamatorie, spasme infantile, scleroza multipla in puseu, miastenie grava, meningita tbc (asociat chimioterapiei specifice, ca medicatie adjuvanta).
Afectiuni oftalmologice: uveita anterioara si posterioara severa, exoftalmie edematoasa, nevrita optica confirmata (in continuarea unui glucocorticoid intravenos).
Afectiuni ORL: polipi nazali, cazuri selectionate de otita seroasa si de sinuzita, rinite alergice sezoniere (cure scurte), laringita acuta severa la copii.
Afectiuni respiratorii: astm bronsic cronic - forme rezistente la medicatia uzuala, inclusiv glucocorticoizi inhalatori, pusee acute de astm bronsic (cure scurte), stare de rau astmatic (in continuarea unui glucocorticoid intravenos); BPOC, sarcoidoza evolutiva, fibroza pulmonara interstitiala difuza.
Afectiuni reumatologice: forme severe de poliartrita reumatoida, pusee acute ale bolii artrozice, RAA, nevralgie cervico-brahiala severa rebela.
Transplant de organe si maduva osoasa: profilaxia si tratamentul rejetului de grefa si a reactiei grefa contra gazda.
Contraindicatii
Nu exista contraindicatii absolute ale glucocorticoizilor, atunci cand administrarea acestora este de importanta vitala.
Ulcer gastroduodenal, osteoporoza, psihoze, anumite stari infectioase, herpes, varicela, zona zoster, atunci cand riscurile depasesc beneficiile.
Administrare:
In situatii acute se incepe cu doze mari, 30-80 mg/zi, oral la adult si 1-3 mg/kg/zi la copii. In afectiunile severe cu evolutie prelungita, tratamentul se continua cu doza de intretinere, obisnuit 10 mg zilnic (5-15 mg), intr-o singura priza, dimineata la sculare.

Se incearca schema de tratament alternativ, o data la 2 zile. intreruperea medicatiei se face prin reducerea progresiva a dozei - cu 1 mg la 1-2 saptamana in boli cronice evolutive se incepe cu o doza mica, 5-10 mg/ zi la adult, 0,25-0,5 mg/kg/zi la copii, care se creste progresiv pana la realizarea beneficiului terapeutic.

Apoi doza se reduce treptat pana la doza minima efcace. Durata tratamentului depinde de situatia clinica.
Atentionari:
Prescrierea trebuie facuta cu judiciozitate; se va evita tratamentul indelungat cu doze mari. In doze mari prelungite deprima functia CSR, cu fenomene de hipocorticism endogen, si dependenta de trat. hormonal, precum si fenomene de insuficienta CSR la oprirea brusca a tratamentului. Oprirea tratamentului se face prin diminuarea progresiva a dozelor.
Se creste doza zilnica in situatii de stres (interventii chirurgicale, traumatisme, infectii). in ulcerul gastroduodenal activ se asociaza cu antisecretorii gastrice. Favorizeaza dezvoltarea infectiilor - reactivare tbc, exacerbare micoze, viroze, parazitoze. Daca survine o infectie in timpul corticoterapiei, se instituie trat. antiinfectios specific.
Folosirea vaccinurilor vii in timpul corticoterapiei este interzisa. Pot beneficia insa de glucocorticoizi infectiile grave insotite de soc, formele grave de tbc, encefalitele virale acute sub acoperire cu antibiotice/chimioterapice specifice. Pentru profilaxia osteoporozei cortizonice se folosesc doze cat mai mici, o dieta bogata in proteine si trat. specific. La copii, glucocorticoizii inhiba maturarea osoasa si pot intarzia cresterea; se evita tratamentul indelungat cu doze mari.

Datorita riscului de fenomene psihotice se indica la bolnavii cu antecedente psihotice numai in situatii de exceptie. Prin efectul hiperglicemiant este contraindicat relativ in diabetul manifest si se reevalueaza tratamentul antidiabetic. Se foloseste cu grija in cazurile in care retentia hidrosalina poate fi daunatoare - IC, hipertensiune arteriala, epilepsie si se evita consumului excesiv de sare. Risc de hipokaliemie. Prudenta la varstnici, la pacienti cu colita ulceroasa, anastomoze intestinale recente, IR, IH, miastenie grava.
Prednisonul si alti glucocorticoizi sistemici sunt cuprinsi in lista substantelor dopante, interzise la sportivi.
Sarcina. Alaptare.
Reactii adverse:
Apar in general in cazul trat. prelungit cu doze mari.
Tulburari hidroelectrolitice: retentie hidrosalina, hipokaliemie cu risc crescut de aritmii.
Tulburari endocrine si metabolice: sindrom Cushing iatrogen, hipocorticism endogen chiar atrofia CSR cu corticodependenta definitiva; scaderea tolerantei la glucoza, activarea diabetului latent sau agravarea diabetului manifest; intarzierea cresterii la copii; menstruatii neregulate.
Tulburari musculoscheletice: atrofie musculara precedata de astenie; osteoporoza, fracturi pe os patologic. Tulburari digestive: ulceratii ale mucoasei gastroduodenale, perforatii si hemoragii digestive.
Manifestari cutanate: acnee, purpura, echimoze, hipertricoza, intarzierea cicatrizarii.
Tulburari neuropsihice: euforie, stare de excitatie, insomnie; tulburari psihotice de tip maniacal, stari confuzionale, stare depresiva.
Tulburari oculare: glaucom, cataracta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare