Litera N

#prospect #medicament

N metoclopramid, compr.

Prospect N metoclopramid, compr.


Indicatii:
Esofagita de reflux.
Sindrom de hipomotilitate gastrica (la diabetici, pacienti cu anorexie nervoasa, la bolnavi cu aclorhidrie, dupa interventii chirurgicale la nivelul stomacului).
Greata si varsaturi de diferite cauze (iradiere, uremie gastrica, ulcer gastric si intestinal, varsaturi postmedicamentoase, varsaturi severe produse de citostatice).
Sughit persistent.
in cadrul anumitor procedee diagnostice - intubare duodenala, examen radiologic.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la metoclopramida sau la oricare dintre excipientii produsului;
Hemoragii gastro-intestinale;
Ocluzii mecanice si perforatii ale tractului gastro-intestinal;
Feocromocitom;
Epilepsie;
Tratament concomitent cu levodopa (vezi punctul 4.5.);
Copii sub 6 ani.
Administrare:
Sindrom de hipomotilitate gastrica
Oral: doza recomandata este de 10 mg metoclopramida cu 30 minute inainte de fiecare masa si seara la culcare (10 mg metoclopramida de 4 ori pe zi).

Daca sunt prezente simptome severe este recomandata administrarea parenterala a metoclopramidei in doze de 10 mg intramuscular sau intravenos, de 3-4 ori pe zi.

Esofagita de reflux
Oral: 10-15 mg metoclopramida cu 30 minute inainte de fiecare masa si seara la culcare (10-15 mg metoclopramida de 4 ori pe zi).

Antiemetic
Oral: 5-10 mg metoclopramida de 3 ori pe zi sau cu a� ora inaintea efectului dorit.
Intravenos, in perfuzie, 2 mg metoclopramida/kg repetand la nevoie dupa doua ore, cel mult 3-5 doze.

Sughit
Oral: 10-20 mg metoclopramida de 4 ori pe zi, timp de 7 zile. Daca este necesar, prima doza se poate administra parenteral (10 mg metoclopramida intramuscular).

La copii 5-14 ani
Oral: 2,5 - 5 mg metoclopramida de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa si la culcare.
Compozitie:
Un comprimat contine clorhidrat de metoclopramida 10 mg sub forma de clorhidrat de metoclopramida monohidrat si excipienti: amidon de porumb, lactoza monohidrat, talc, stearat de magneziu, gelatina.
Precautii:
Se recomanda prudenta la copii si adulti tineri datorita riscului crescut de reactii adverse neurologice (sindrom extrapiramidal) la aceasta categorie de pacienti.

in cazul varsaturilor abundente trebuie prevenit riscul deshidratarii prin administrarea de solutii pentru rehidratare orala in doze mici si la intervale scurte.

La pacientii care varsa imediat dupa administrarea medicamentului, cu eliminarea partiala sau totala a acestuia se recomanda pastrarea intervalului dintre doze, eventual se va lua in considerare administrarea injectabila.
Atentionari:
La pacientii cu insuficienta renala sau hepatica se recomanda reducerea dozelor.
La copiii sub 6 ani se vor administra forme farmaceutice adecvate varstei.
Reactii adverse:
Pot apare somnolenta, oboseala, vertij, mai rar cefalee, insomnie, diaree, meteorism, hipotensiune arteriala, transpiratii moderate.

Simptome extrapiramidale survin rareori, in special la copii si adulti tineri si se manifesta prin distonii acute sau hipertonie generalizata. Aceste reactii apar, in general, dupa 1-3 ore de la inceperea tratamentului (uneori chiar dupa o singura administrare) si impun oprirea medicatiei.

In timpul tratamentului de lunga durata, in special la varstnici, pot apare tulburari extrapiramidale de tip parkinsonian sau diskinezii tardive.

Alte reactii adverse: amenoree si galactoree (dupa tratament de lunga durata), tendinta la stari depresive.
Supradozaj:
Simptome: somnolenta pana la stari de confuzie severa, dezorientare, tulburari extrapiramidale.

Tratament: antiparkinsoniene, anticolinergice, antihistaminice cu proprietati anticolinergice (difenhidramina 50 mg intramuscular la adult si 1 mg/kg intramuscular sau intravenos la copii); albastru de metil solutie 1%, 1-2 mg/kg, administrat intravenos la intervale mai mari de 5 minute pentru methemoglobinemia prematurului sau nou-nascutului la termen.
Interactiuni cu alte medicamente:
Administrarea concomitenta a metoclopramidei cu:
- alcool - creste efectul deprimant asupra sistemului nervos central al ambelor produse;
- anticolinergice sau opioide - antagonizeaza efectul metoclopramidei asupra motilitatii gastro-intestinale;
- digoxina si cimetidina - scade absorbtia acestora (este necesara ajustarea dozelor de digoxina si cimetidina); sedative, tranchilizante, hipnotice - creste efectul sedativ al fiecarui medicament;
- ciclosporina - creste biodisponibilitatea acesteia (metoclopramida reduce timpul de golire a stomacului);
- levodopa - scade eficacitatea acesteia (antagonism reciproc);
- bromocriptina - metoclopramida creste concentratia de prolactina, micsorand eficacitatea bromocriptinei (este necesara ajustarea dozelor de bromocriptina);
- neuroleptice si alte medicamente care pot produce efecte extrapiramidale - creste frecventa si severitatea efectelor extrapiramidale;
- mexiletina - accelereaza absorbtia acesteia.
Sarcina si alaptarea:
Deoarece nu s-au efectuat studii controlate la gravide, iar studiile privind efectul metoclopramidei asupra reproducerii la animale nu sunt predictive pentru raspunsul la om, metoclopramida se administreaza in timpul sarcinii numai daca este strict necesar.

Metoclopramida se excreta in laptele matern. Se administreaza in timpul alaptarii numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential la sugar.
Prezentare ambalaj:
Cutie cu un flacon din polietilena a 40 comprimate.
Conditii de pastrare:
A se pastra la temperaturi sub 25�C, in ambalajul original.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea