Prospect Modigraf

Compozitie
Modigraf este un medicament care contine substanta activa tacrolimus. Este disponibil sub forma de plicuri (0,2 mg si 1 mg) care contin granule din care se prepara o suspensie orala.

Actiune terapeutica
Tacrolimusul, substanta activa din Modigraf, este un agent imunosupresor. Aceasta inseamna ca reduce activitatea sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului). Tacrolimusul actioneaza asupra unor celule speciale ale sistemului imunitar, numite celule-T , care sunt primele responsabile pentru atacarea organului transplantat (respingerea organului). Tacrolimusul se utilizeaza in Uniunea Europeana (UE) pentru prevenirea respingerii de organ de la mijlocul anilor ’90. Modigraf este similar unui alt medicament care contine tacrolimus, Prograf sau Prograft, care este disponibil sub forma de capsule. Deoarece Modigraf contine granule, permite reglarea fina a dozelor si ofera a alternativa copiilor mici si altora care nu pot inghiti capsule.

Indicatii
Modigraf se administreaza adultilor si copiilor care au suferit un transplant de rinichi, de ficat sau de inima, pentru a preveni respingerea (cand sistemul imunitar ataca organul transplantat). Modigraf poate fi folosit, de asemenea, pentru a trata respingerea organului, atunci cand alte medicamente imunosupresoare nu sunt eficace. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Modigraf trebuie prescris exclusiv de medici cu experienta in controlul terapeutic al pacientilor cu transplant. Modigraf este un medicament cu utilizare indelungata. Dozele se calculeaza in functie de greutatea pacientului. Medicii trebuie sa supravegheze concentratiile de tacrolimus din sange pentru a se asigura ca acestea se mentin in limite prestabilite. In prevenirea respingerii, doza de Modigraf care trebuie administrata depinde de tipul transplantului pe care l-a primit pacientul. La pacientii cu transplant de rinichi, doza zilnica de inceput este intre 0,2 si 0,3 mg per kilogram greutate corporala la adulti si de 0,3 mg/kg la copii. La pacientii cu transplant de ficat, doza zilnica de inceput este intre 0,1 si 0,2 mg/kg per kilogram greutate corporala la adulti si de 0,3 mg/kg la copii. Doza zilnica de inceput pentru pacientii cu transplant de inima este de 0,075 mg/kg pentru adulti si de 0,3 mg/kg pentru copii. In tratamentul respingerii, aceleasi doze pot fi administrate pentru transplantul de rinichi si pentru cel de ficat. Pentru pacientii cu transplant de inima doza este de 0,15 mg/kg/zi pentru adulti si intre 0,2 si 0,3 mg/kg pentru copii. Modigraf se ia de doua ori pe zi, de obicei dimineata si seara.

Contraindicatii
Modigraf nu trebuie utilizat la persoane care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la tacrolimus sau la oricare dintre celelalte ingrediente sau la alte macrolide ( medicamente cu structura asemanatoare cu cea a tacrolimusului).

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Modigraf (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt: diabet, hiperglicemie (niveluri ridicate de zahar in sange), hiperpotasemie (niveluri ridicate de potasiu in sange), insomnie, dureri de cap, tremor (tremuraturi), hipertensiune (tensiune arteriala ridicata), diaree, greata (senzatia de rau), valori anormale ale functiei ficatului (niveluri anormale ale enzimelor ficatului) si probleme renale. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Modigraf, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea