Mirapexin, comprimate

Prospect Mirapexin, comprimate

Forma de prezentare

Comprimate 0,18 mg, 0,7 mg; cutie x 3 blist. x 10 cpr.

Indicatii

Boala parkinson idiopatica, ca monoterapie in stadiul incipient al bolii, si in asociere cu levodopa in stadiul avansat al afectiunii.

Doze si administrare

Tratamentul initial. Dozele se cresc treptat, la fiecare 5-7 zile, de la 0,375 mg/zi administreaza in 3 prize egale, pana la atingerea efectului terapeutic optim. Orarul de crestere a dozelor: saptamana I - 0,375 mg/zi; saptamana II - 0,75 mg/zi; saptamana III - 1,5 mg/zi; saptamana IV - 2,25 mg/zi; saptamana V - 3 mg/zi; saptamana VI - 3,75 mg/zi; saptamana VII - 4,50 mg/zi. Trat. de intretinere. 1,5-4,5 mg/zi, cu sau fara levodopa. In asociere, se reduce doza de levodopa (cu 27%). Pacienti cu disfunctii renale: Cl creatinina 20-50 ml/min, doza initiala de 0,25 mg/zi (in doua prize de 0,125 mg).; Cl creatinina < 20 ml/min, 0,125 mg/zi. Intreruperea tratamentului se va face gradat, in decurs de o saptamana.

Omiterea unei doze

Atunci cand se omite administrarea unei doze, MIRAPEXIN comprimate cu eliberare prelungita trebuie luat in interval de 12 ore fata de schema obisnuita de administrare. Daca se depasesc 12 ore, se renunta la doza omisasi urmatoarea doza se ia in urmatoarea zi, conform schemei de tratament.

Intreruperea tratamentului

Intreruperea brusca a tratamentului cu medicamente dopaminergice poate duce la aparitia sindromului neuroleptic malign. Tratamentul cu pramipexol trebuie redus in mod treptat, cu cate 0,52 mg baza (0,75 mg sare) pe zi, pana cand doza zilnica ajunge la 0,52 mg baza (0,75 mg sare). Apoi, doza trebuie redusa cu cate 0,26 mg baza (0,375 mg sare) pe zi.

Administrarea la pacientii cu insuficienta renala

Eliminarea pramipexolului este dependenta de functia renala. Pentru initierea tratamentului, se recomanda urmatoarea schema terapeutica:

Pacientii cu un clearance al creatininei peste 50 ml/min nu necesita reducerea dozei zilnice sau a frecventei administrarii.

La pacientii cu clearance al creatininei intre 30 si 50 ml/min, tratamentul trebuie inceput cu 0,26 mg MIRAPEXIN comprimate cu eliberare prelungita, administrat la fiecare a doua zi. inainte de cresterea dozei zilnice, tratamentul trebuie urmarit si se va evalua cu atentie dupa o saptamana, raspunsul terapeutic si tolerabilitatea. Daca mai este necesara o crestere a dozei, dozele se vor creste cu 0,26 mg pramipexol baza la intervale de o saptamana, pana o doza maxima de 1,57 mg pramipexol baza (2,25 mg sare) pe zi. Tratamentul pacientilor cu un clearance al creatininei sub 30 ml/min cu MIRAPEXIN comprimate cu eliberare prelungita nu este recomandat deoarece nu sunt date disponibile pentru acest grup de pacienti. Trebuie avuta in vedere administrarea de MIRAPEXIN comprimate.

Daca functia renala se altereaza pe parcursul tratamentului de intretinere, se vor urma recomandarile anterioare.

Administrarea la pacientii cu insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica ajustarea dozei probabil nu este necesara, deoarece aproximativ 90% din substanta activa absorbita este excretata pe cale renala. Totusi, influenta insuficientei hepatice asupra farmacocineticii MIRAPEXIN nu a fost practic investigata.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea MIRAPEXIN la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu au fost stabilite. MIRAPEXIN nu prezinta utilizare relevanta la copii si adolecenti in indicatia Boala Parkinson.

Contraindicatii

Hipersensibilitate. Alaptare.

Atentionari

Hipertensiune arteriala ortostatica la care apare toleranta in cazul titrarii gradate a dozei adm. Potentarea efectelor secundare de tip dopaminergic ale levodopa (diskinezii). Monitorizarea oftalmologica la intervale regulate, sau cand apar anomalii ale vederii. Pacienti sub 18 ani. Ajustarea dozei la pacientii cu afectare renala. Sarcina. Soferi si activitati de precizie.

Interactiuni

Legare de proteinele plasmatice La om, pramipexolul se leaga de proteinele plasmatice intr-o proportie foarte mica (< 20%), biotransformarea fiind redusa. De aceea, sunt improbabile interactiuni cu alte medicamente care afecteaza legarea de proteinele plasmatice sau eliminarea prin biotransformare. Deoarece anticolinergicele sunt eliminate mai ales prin biotransformare, posibilitatea interactiunilor este redusa, desi interactiunile cu anticolinergice nu au fost practic investigate. Nu exista interactiuni farmacocinetice cu selegilina sau cu levodopa.

Inhibitori/competitori ai cailor de eliminare renala activa Cimetidina reduce clearance-ul renal al pramipexolului cu aproximativ 34%, probabil datorita inhibarii sistemului de transport al cationilor secretati la nivelul tubilor renali. De aceea, medicamentele care inhiba calea activa de eliminare renala sau sunt eliminate pe aceasta cale, cum sunt cimetidina, amantadina, mexiletina, zidovudina, cisplatina, chininasi procainamida pot interactiona cu pramipexolul, cu reducerea clearance-ului pramipexolului. In cazul administrarii acestor medicamente concomitent cu MIRAPEXIN, trebuie avuta in vedere reducerea dozei de pramipexol.

Asociere cu levodopa Cand MIRAPEXIN este administrat in asociere cu levodopa, se recomanda ca doza de levodopa sa fie redusa, iar doza altor medicamente antiparkinsoniene sa fie mentinuta constanta in perioada in care doza de MIRAPEXIN este crescuta.

Datorita posibilelor efecte aditive, se recomanda prudenta in cazul in care pacientii sunt tratati cu alte medicamente sedative sau consuma bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu pramipexol.

Medicamente antipsihotice Trebuie evitata administrarea concomitenta de medicamente antipsihotice si pramipexol, de exemplu daca sunt de asteptat efecte antagoniste.

Sarcina si alaptare

Sarcina

Efectul asupra sarcinii si alaptarii nu a fost investigat la om. Pramipexolul nu a demonstrat potential teratogen la sobolan si iepure, dar s-a dovedit embriotoxic la sobolan in doze materno-toxice. in timpul sarcinii MIRAPEXIN trebuie administrat numai daca este absolut necesar si anume daca beneficiile potentiale justifica riscurile potentiale pentru fat.

Alaptarea

Deoarece pramipexol inhiba secretia de prolactina la om, inhibarea lactatiei este probabila. Excretia de pramipexol in laptele matern nu a fost studiata la femeie. La sobolan, concentratia de substanta activa marcata radioactiv a fost mai mare in lapte decat in plasma. in absenta datelor disponibile la om, MIRAPEXIN nu trebuie administrat in perioada alaptarii. Totusi,
daca tratamentul este absolut necesar, se recomanda intreruperea alaptarii.

Fertilitatea

Nu au fost efectuate studii privind efectele asupra fertilitatii la om. Studiile la animale, arata ca pramipexolul afecteaza ciclurile estrale si reduce fertilitatea la femele, cum este de asteptat de la un agonist al dopaminei. Totusi, aceste studii nu au aratat efecte daunatoare directe sau indirecte privind fertilitatea la masculi.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

MIRAPEXIN poate avea o influenta majora asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Pot sa apara halucinatii si somnolenta.

Pacientii aflati in tratament cu MIRAPEXIN si care prezinta somnolenta si/sau episoade de somn cu instalare brusca trebuie sfatuiti sa nu conduca vehicule si sa nu se angajeze in activitati (de exemplu, folosirea de utilaje) in care afectarea atentiei ar putea sa-i puna pe ei sau pe persoanele din jur in pericol de accidente grave sau letale, pana cand aceste episoade recurente sau somnolenta nu dispar.

Reactii adverse

In cazul administrarii de MIRAPEXIN sunt de asteptat urmatoarele reactii adverse: vise neobisnuite, amnezie, tulburari comportamentale legate de controlul impulsurilor, cum ar fi crestere necontrolata a apetitului alimentar, obsesie a cumparaturilor, hipersexualitate si dependenta patologica de jocurile de noroc, confuzie, constipatie, delir, ameteli, dischinezie, dispnee, oboseala, halucinatii, cefalee, sughituri, hiperchinezie, hiperfagie, hipotensiune arteriala, insomnie, tulburari de libidou, greata, paranoia, edem periferic, pneumonie, prurit, eruptie cutanatasi alte manifestari de hipersensibilitate; neliniste, somnolenta, somn cu instalare brusca, sincopa, alterare a vederii, inclusiv diplopie, vedere incetosatasi acuitate vizuala redusa, varsaturi, scadere in greutate, inclusiv scaderea apetitului alimentar , crestere in greutate.

Din analizarea datelor obtinute din studiile clinice controlate cu placebo, cuprinzand un numar de 1.778 pacienti cu boala Parkinson tratati cu pramipexol si 1.297 pacienti carora li s-a administrat placebo, a rezultat ca au fost raportate frecvent reactii adverse pentru ambele grupuri. 67% dintre pacientii carora li sa administrat pramipexol si 54% dintre pacientii carora li s-a administrat placebo au raportat cel putin o reactie adversa.

Reactiile adverse la medicament raportate in acest tabel sunt acele evenimente care s-au manifestat la 0,1% sau la mai multi pacienti tratati cu pramipexol si acestea au fost raportate semnificativ mai des la pacientii care au luat pramipexol fata de placebo, sau cand evenimentul a fost considerat relevant clinic. Majoritatea reactiilor adverse la medicament au fost usoare pana la moderate, au aparut de obicei la inceputul terapiei si multe au avut tendinta de a disparea chiar in cazul continuarii terapiei.

In cadrul clasificarii pe aparate, sisteme si organe, reactiile adverse au fost listate in functie de frecventa (numarul de pacienti care pot manifesta reactia), utilizand urmatoarele categorii: foarte frecvente (≥ 1/10); frecvente (≥ 1/100 si < 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1.000 si < 1/100); rare (≥ 1/10.000 si <1/1.000); foarte rare (<1/10.000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datale disponibile).

Cele mai frecvente (≥ 5%) reactii adverse raportate la pacienti cu boala Parkinson, mai frecvente in cazul celor tratati cu pramipexol decat al celor carora li s-a administrat placebo au fost greata, dischinezie, hipotensiune arteriala, ameteli, somnolenta, insomnie, constipatie, halucinatii, cefalee si oboseala. Incidenta somnolentei este crescuta la doze mai mari de 1,5 mg pramipexol sare pe zi. Reactii adverse mai frecvente in cazul asocierii cu levodopa au fost dischineziile. La inceputul tratamentului poate sa apara hipotensiune arteriala, in special daca doza este crescuta prea repede.

Clasificare pe aparate, sisteme si organe

Tulburari psihice

Frecvente
vise neobisnuite, tulburari comportamentale legate de controlul impulsurilor, confuzie, halucinatii, insomnie

Mai putin frecvente
crestere necontrolata a apetitului alimentar, obsesia cumparaturilor, delir, hiperfagie, hipersexualitate, tulburari de libido, paranoia, dependenta patologica de jocuri de noroc, neliniste

Tulburari ale sistemului nervos

Foarte frecvente
ameteli, dischinezie, somnolenta

Frecvente
cefalee

Mai putin frecvente
amnezie, hiperchinezie, somn cu instalare brusca, sincopa

Tulburari vizuale

Frecvente
alterare a vederii, inclusiv diplopie, vedere incetosata si acuitate vizuala redusa

Tulburari vasculare

Frecvente
hipotensiune arteriala

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Mai putin frecvente
dispnee, sughituri

Tulburari gastro-intestinale

Foarte frecvente
greata

Frecvente
constipatie, varsaturi

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente
reactii de hipersensibilitate, prurit, eruptie cutanata

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente
oboseala, edem periferic

Investigatii diagnostice

Frecvente
scadere in greutate, inclusiv scaderea apetitului alimentar

Mai putin frecvente
cresterea greutatii

Somnolenta
Tratamentul cu pramipexol este frecvent asociat cu somnolenta si,a fost asociat mai putin frecvent, cu somnolenta diurna excesivasi episoade de somn cu instalare brusca.

Tulburari ale libidoului
Pramipexol se poate asocia mai putin frecvent cu afectarea libidoului (crestere sau diminuare).

Tulburari comportamentale si manifestari compulsive in cazul pacientilor tratati pentru boala Parkinson cu agonisti dopaminergici, inclusiv MIRAPEXIN, in special la doze mari, s-au raportat manifestari de dependenta patologica de jocuri de noroc, cresterea libidoului si hipersexualitate, in general reversibila la reducerea dozei sau intreruperea tratamentului.

Intr-un studiu de control si screening retrospectiv, incrucisat, care a inclus 3.090 pacienti cu boala Parkinson, 13,6% dintre pacientii care au primit tratament dopaminergic sau non-dopaminergic au manifestat simptome de tulburari comportamentale in ultimele sase luni. Manifestarile observate au inclus dependenta patologica fata de jocurile de noroc, obsesie a cumparaturilor, crestere necontrolata a apetitului alimentar si comportament sexual compulsiv (hipersexualitate). Posibilii factorii de risc independenti pentru tulburarile de control ale impulsurilor includ tratamente cu dopaminergice si tratamente cu doze crescute de dopaminergice, varsta tanara (≤ 65 ani), celibatul, si antecedente familiale ale dependentei patologice fata de jocurile de noroc.

Supradozaj

Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste supradozajul masiv. Reactiile adverse anticipate ar fi cele legate de proprietatile farmacodinamice ale agonistilor dopaminergici, incluzand greata, varsaturi, hiperkinezie, halucinatii, agitatie si hipotensiune arteriala. Nu este stabilit un antidot pentru supradozajul cu agonisti dopaminergici. Daca exista semne de stimulare a sistemului nervos central, se poate recomanda administrarea unui neuroleptic. Tratarea supradozajului poate necesita masuri generale de sustinere, lavaj gastric, administrare intravenoasa de lichide, administrare de carbune activat si monitorizare electrocardiografica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare