Litera L

#prospect #medicament

Lignocainum hydrochloricum, solutie injectabila

Prospect Lignocainum hydrochloricum, solutie injectabila

Compozitie
Fiole 10 ml 20 ml 1% 2% 1% 2%
Lidocaina clorhidrat 100 mg 200 mg 200 mg 400 mg
Clorura de sodiu 70 mg 60 mg 140 mg 120 mg
Apa pentru injectii pana la 10 ml 10 ml 20 ml 20 ml

Actiune terapeutica
Lidocaina este un anestezic local din grupa amidelor. Ea stabilizeaza membrana neuronala si inhiba reversibil generarea si conducerea impulsurilor nervoase. Aceste proprietati constituie baza mecanismului de actiune ca anestezic local de conducere. Acelasi mecanism de actiune justifica intrebuintarea medicamentului in aritmiile cardiace (prin cresterea pragului de excitatie al sistemului excitoconducator cardiac si incetinirea transmiterii impulsului). Efectul medicamentului aparea la 1-5 minute, dupa injectare, sub un minut dupa injectarea intravenoasa, peste 15 minute dupa injectarea extradurala. Durata anesteziei este de 1-2 ore, depinzand de tipul anesteziei si concentratia medicamentului. Durata anesteziei poate fi prelungita prin adaos de 50% epinefrina, 5/2g/ml solutie. Lidocaina se metabolizeaza in special in ficat si se elimina prin rinichi, 10% din doza administrata fiind eliminata sub forma nemodificata. Timpul de injumatatire la adulti este de 1,5-2 ore dupa injectarea intravenoasa.

Indicatii
Anestezia locala a nervilor periferici. Anestezie regionala. Anestezie epidurala si intratecala. Aritmie ventriculara, tahicardie supraventriculara.

Contraindicatii
Alergie la lidocaina si alte anestezice locale amidice, contraindicatii acceptate la anestezice locale sau de conducere, tulburari de conducere la nivelul cordului/bloc. In general, in timpul inducerii oricarui tip de anestezie, trebuie asigurat accesul la aparatura si medicatia necesara in caz de reanimare. Trebuie avuta in vedere posibilitatea scaderii presiunii sanguine si a bradicardiei in cazul anesteziei intratecale si extradurale. In cazul afectiunilor hepatice, se vor administra doze scazute. Atentie deosebita este necesara in cazul pacientilor cu tulburari de transmitere intracardiaca cunoscute. In cazul injectarii produsului in zone ale corpului cu vascularizatie abundenta sau langa vase mari (ex. gat, injectii retrobulbare in capsula articulara) pot aparea efecte sistemice toxice cauzate de trecerea rapida a medicamentului in fluxul sanguin. Blocada pericervicala poate crea posibilitatea penetrarii medicamentului in circulatia fetala. Monitorizarea cu atentie a frecventei cardiace a fatului este indispensabila, in special in cazuri cu risc crescut (diabet, toxemie, prematuritate). Lidocaina traverseaza bariera placentara si poate afecta cordul fatului. Efectele teratogene si alte efecte adverse fetale nu se cunosc.

Reactii adverse
Efectele adverse sunt o consecinta a supradozarii relative sau absolute (absorbtie accelerata sau injectare intravasculara necorespunzatoare). Simptomele la nivelul sistemului nervos central includ: parestezia limbii, ameteli, vedere voalata urmata de somnolenta, convulsii, pierderea cunostintei, uneori stop respirator. Simptomele neurologice sunt rare.

Precautii
Efectele toxice se potenteaza cand medicamentul se administreaza cu preparate antiaritmice. Produsul potenteaza actiunea relaxantelor musculare. Reduce actiunea sulfamidelor.

Mod de administrare


Calea de administrare

Concentratie %

Volum ml

Doza totala mg

Anestezia nervilor periferici

0,1-1,0

1

605-300

Anestezia regionala (ex. plex brahial)

1,0

20-40

200-400

Intercostal (pe segment)

1,0

3

30

Paravertebral

1,0

3

530-50

Nervi durerosi (unilateral)

1,0

10

100

Anestezia sistemului nervos simpatic, ex. ganglionul stelat

1,0

5

50

Lombar

1,0

5-10

50-100

Anestezia SNC: extradural (parte toracica)

1,0

20-30

200-300

Analgezie lombara

1,025

30

250-300

Anestezie lombara

2,0

10-20

200-400

In obstetrica pentrunasteri pe cale naturala

1,0

20-30

200-300

Cale chirurgicala (cezariana)

2,0

20

400

Anestezia plexului sacral pentru nasteri

1,0

20-30

200-300

Pentru alte indicatii

1,0
2,0

20-30
10-20

200-300
200-4


Atentie! Preparatul din fiole nu contine conservanti. Continutul fiolei nu se mai utilizeaza dupa trecerea a 24 ore de la deschiderea acesteia, fiind necesara distrugerea lui.
Atentie! Nu se va utiliza medicamentul dupa expirarea perioadei de valabilitate inscriptionata pe ambalaj.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului