Litera L

#prospect #medicament

Lavandulae flos floare de levantica, fragmente

Prospect Lavandulae flos floare de levantica, fragmente

Flori uscate desprinse de pe pedunculii inflorescentelor, de culoare albastru-violet. Florile au bractee ovate, brune, membranoase, caliciul cilindric, paros si glandulos, cu peri glandulari unicelulari sau 8-12 celulari, au 4-6 mm lungime si diametrul de 3-4 mm; de culoare violet cenusiu cu 10-15 nervuri paralele, cu 5 dinti mici dintre care doi mai dezvoltati.

Florile proaspete contin 0,5-1% ulei volatil iar cele uscate 1-3%. Uleiul volatil contine 44-50% acetat de linalil, butirat de linalil, geraniol, linalol in stare libera, valerianat de linali, borneol, cumarina, etil-n-amilcetona, nerol, furfurol, a-pinen, cariofilen, acizi si esteri etc.

Florile mai contin tanin, un principiu amar, substante minerale. Datorita componentelor din uleiul volatil, aceasta este un aromatizant puternic cu actiune antiseptica locala si usor antispastica. Florile au actiune carminativa si slabe efecte stimulente nervoase.
Se utilizeaza intern pentru actiunea carminativa, in tulburari digestive, in cefalee si ca stimulent general sub forma de portiuni, ca aromatizant si corectiv.
Intra in compozitia tigarilor antiasmatice. Uleiul volatil de levantica este foarte mult solicitat in parfumerie si cosmetica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea