Litera I

#prospect #medicament

Ibuprofen, capsule

Prospect Ibuprofen, capsule

Ce este Ibuprofen Arena si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ibuprofen Arena contine ibuprofen care apartine unei grupe de medicamente numite antiinflamatore nesteroidiene (AINS). Antiinflamatoarele nesteroidiene modifica raspunsul organismului la durere, inflamatie si febra.

Ibuprofen Arena este utilizat pentru ameliorarea durerilor de intensitate usoara pana la moderata: dureri de cap inclusiv cele de tip migrena, dureri de spate, dureri musculare, dureri de dinti, dureri articulare, dureri menstruale. De asemenea, se poate utiliza in caz de febra asociata cu raceala sau gripa.

Mod de administrare

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozele recomandate sunt urmatoarele:

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani: doza uzuala este de o capsula Ibuprofen Arena (200 mg ibuprofen), administrata la intervale de 4-6 ore. Daca durerea sau febra nu se amelioreaza, se pot adminstra 2 capsule Ibuprofen Arena (400 mg ibuprofen), fara a depasi 6 capsule Ibuprofen Arena (1200 mg ibuprofen) in 24 ore.

Capsulele de Ibuprofen Arena se inghit intregi, cu un pahar cu apa, de preferat dupa masa.

Copii cu varsta sub 12 ani: Ibuprofen Arena este contraindicat la copii cu varsta sub 12 ani.

Pacienti varstnici: Nu este necesara scaderea dozelor, cu exceptia cazului in care este prezenta insuficienta renala sau hepatica; in acest caz, dozele trebuie stabilite de medic pentru fiecare pacient in parte.

Trebuie sa intrerupeti tratamentul cu Ibuprofen Arena daca:
temperatura continua sa creasca sau febra persista mai mult de 3 zile;
durerea se agraveaza sau dureaza mai mult de 10 zile.

Daca aveti impresia ca efectul Ibuprofen Arena este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavostra sau farmacistului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Ibuprofen Arena
Daca dumneavoastra (sau altcineva) ati luat accidental prea multe capsule de Ibuprofen Arena adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati acest prospect cu dumneavoastra si cutia pentru ca medicul sa stie ce medicament si cate capsule ati luat.

Daca uitati sa utilizati Ibuprofen Arena
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- sunteti alergic (hipersensibil) la ibuprofen, la alte antiinflamatore nesteroidiene sau la oricare dintre celelalte componente ale Ibuprofen Arena (o reactie alergica poate include eruptii cutanate, mancarimi, umflarea fetei, buzelor, limbii, mainilor/picioarelor sau dificultati in respiratie);

- ati avut oricand in trecut bronhospasm (respiratie dificila), rinita, urticarie dupa tratamentul cu acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatore nesteroidiene;

- aveti sau ati avut ulcer gastro-duodenal, hemoragii gastro-intestinale, colita ulceroasa;

- aveti insuficienta cardiaca severa;

- aveti insuficienta renala severa;

- aveti insuficienta hepatica severa;

- aveti lupus eritematos sistemic sau alte colagenoze;

- sunteti gravida in ultimele 4 luni de sarcina.

- Ibuprofen Arena nu se utilizeaza la copii cu varsta sub 12 ani.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Ibuprofen Arena

- ati avut boli digestive (hernie hiatala, hemoragii digestive etc.);

- aveti insuficienta renala sau hepatica usoara-moderata;

- aveti astm bronsic sau alte boli alergice;

- aveti tulburari ale coagularii sangelui sau urmati tratament cu medicamente care reduc formarea cheagurilor de sange;

- urmati tratament cu alte medicamente pentru calmarea durerilor sau inflamatiei;

- sunteti in varsta, slabit, consumati bauturi alcoolice zilnic.

Medicamente precum Ibuprofen Arena se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”). Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata de 3 zile recomandate pentru tratament.

Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

In cazul aparitiei tulburarilor de vedere, utilizarea ibuprofenului trebuie intrerupta si se recomanda efectuarea unui control oftalmologic.

La copii cu varsta sub 12 ani se recomanda utilizarea unor forme farmaceutice adecvate.

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente care sunt anticoagulante (actioneaza impotriva coagularii sangelui) (de exemplu acid acetilsalicilic/aspirina, warfarina, ticloplidina), unele medicamente care actioneaza impotriva tensiunii arteriale crescute (inhibitori de enzima de conversie a angiotensinei de exemplu captopril, medicamentele blocante ale beta receptorilor, antagonistii de angiotensina II), si chiar alte medicamente pot afecta sau pot fi afectate de tratamentul cu ibuprofen. Prin urmare cereti sfatul medicului inainte de a utiliza ibuprofen impreuna cu alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicul va decide daca este sigur sa luati Ibuprofen Arena cu alte medicamente.

Trebuie sa utilizati Ibuprofen Arena cu prudenta daca luati:

- alte antiinflamatore nesteroidiene, inclusiv acidul acetilsalicilic;

- medicamente care reduc formarea cheagurilor de sange (de exemplu, warfarina);

- diuretice–medicamente care favorizeaza eliminarea apei din organism (cum este furosemida);

- medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;

- litiu (un medicament utilizat in tratamentul depresiei);

- metotrexat (utilizat in tratamentul cancerului sau poliartritei reumatoide);

- ciclosporina (un medicament utilizat pentru supresia sistemului imunitar);

- trimetoprim (un medicament utilizat in tratarea infectiilor).

Utilizarea Ibuprofen Arena cu alimente si bauturi
Capsulele se inghit intregi, cu un pahar cu apa, preferabil dupa masa.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Medicamentul nu este recomandat in ultimele 4 luni de sarcina si in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ibuprofen Arena poate determina ameteli si dureri de cap, reactii care pot influenta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Ibuprofen Arena

Contine:

- lactoza; daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

- galben amurg FCF (E 110), p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil; poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ibuprofen Arena poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Medicamente precum Ibuprofen Arena se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital:

- eruptii pe piele, urticarie, mancarime, senzatie de constrictie in piept, dificultati de respiratie sau umflarea fetei, buzelor, limbii, mainilor/picioarelor, lesin;

- reactii severe la nivelul pielii, cu vezicule, rani sau ulceratii.

Acestea sunt reactii adverse foarte grave. Daca prezentati aceste reactii, puteti avea o reactie alergica grava la Ibuprofen Arena si aveti nevoie urgent de ingrijire medicala.

Informati-l pe medicul dumneavoastra imediat sau mergeti la cel mai apropiat spital daca prezentati una dintre urmatoarele:

- sangerari neobisnuite sau tendinta crescuta de sangerare, dureri persistente in gat si infectii frecvente si/sau scaderea numarului globulelor rosii din sange;

- umflarea fetei, gleznelor sau altor parti ale corpului, cu cresterea sau scaderea brusca a cantitatii de urina eliminata;

- ingalbenirea pielii si colorarea in galben a albului ochilor, scaderea apetitului alimentar, dureri abdominale;

- agravarea astmului bronsic;

- varsaturi cu sange proaspat sau alterat cu aspect de zat de cafea si/sau scaun de culoare inchisa ca smoala;

- manifestari cardiace sau cresterea tensiunii arteriale.

Informati-l pe medicul dumneavoastra daca prezentati oricare dintre urmatoarele:

- va simtiti rau (greata, varsaturi), aveti dureri abdominale, indigestie;

- dureri de cap, ameteli si pierderea auzului;

- vedere anormala sau tulburari ale vederii.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Ibuprofen Arena

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Ibuprofen Arena dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.

Nu aruncati medicamentul pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Intrebati farmacistul pentru ca va indruma in inlaturarea medicamentelor de care nu mai aveti nevoie. Astfel, veti ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa: ibuprofen 200 mg.

Celelalte componente: continutul capsulei- lactoza monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal; capacul capsulei- dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), galben amurg FCF (E 110), albastru stralucitor FCF (E 133), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, gelatina; corp capsulei- dioxid de titan (E 171), tartrazina (E102), rosu Allura AC (E129), albastru stralucitor FCF (E 133), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, gelatina

Prezentare
Ibuprofen Arena se prezinta sub forma de capsule de forma cilindrica, cu capac de culoare verde opac si corp crem opac, continand o pulbere omogena de culoare aproape alba.

Medicamentul este disponibil in cutii cu 1, 2, respectiv 100 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Producator
S.C. Arena Group S.A.
B-dul Dunarii nr. 54, Comuna Voluntari, Jud. Ilfov, Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea