Litera H

#prospect #medicament

Hypotensor, comprimate

Prospect Hypotensor, comprimate

Ce este Hypotensor si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hypotensor actioneaza prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei I in angiotensina II.

Administrarea catoprilului blocheaza secretia angiotensinei II implicata in declansarea secretiei de aldosteron si are ca efect diminuarea rezistentei vasculare sistemice prin vasodilatatie si diminuarea retentiei hidrosodate. La hipertensivi, efectul administrarii captoprilului se traduce prin diminuarea presiunii arteriale, sistolice si diastolice in decubit, ortostatism, in repaus si la efort fara modificarea debitului si ritmului cardiac; in insuficienta cardiaca scade rezistenta arteriala si venoasa (pre si post sarcina), creste debitul si indexul cardiac, dar fara accelerarea ritmului. In insufucienta cardiaca si HTA efectele captoprilului se mentin pe termen lung si dispar progresiv la oprirea tratamentului.
Hipertensiune arteriala in toate stadiile; insuficienta cardiaca congestiva.
Antihipertensiv.

Mod de administrare

In HTA doza uzuala este de 50 mg/zi sau fractionat cate 25 mg la 12 ore. HTA severa necesita doze mai mari de 150 mg/zi in trei prize.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alergie la captopril, sarcina (la animale s-au semnalat cazuri de fetotoxicitate), la om s-au semnalat cazuri de intarziere in dezvoltarea uterina, de prematuritate si persistenta a canalului arterial, fara insa a se putea exclude existenta unei patologii subiacente, cazuri rare de anurie neonatala ireversibila in cazul asocierii unui duretic in tratamentul antihipertensiv la mama.

Interactiuni medicamentoase

In cazul tratamentului cu insulina sau sulfamide hipoglicemiante, utilizarea captoprilului poate antrena marirea efectului hipoglicemiant.

Reactii adverse posibile

Risc de hipotensiune arteriala si/sau insuficienta renala, depletie hidrostatica sau stenoza arterelor renale antrenand stimularea sistemului renina-angiotensina. Blocajul acestui sistem printr-un inhibitor al enzimei de conversie poate provoca dupa prima priza si in cursul primelor doua saptamani de tratament o scadere a tensiunii si/sau intr-un grad variabil o insuficienta renala functionala.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat contine: Captopril 25 mg sau 50 mg. Excipienti q.s.

Ambalaj

Cutie cu 20 comprimate a 25 mg sau 50 mg captopril.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea