Litera H

#prospect #medicament

Humaglobin, pulbere liofilizanta

Prospect Humaglobin, pulbere liofilizanta

Ce este Humaglobin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Terapia de substitutie in:
- Sindroame de imunodeficienta primara:
- agamaglobulinemie si hipogamaglobulinemie congenitale;
- imunodeficiente variabile comune;
- imunodeficiente severe combinate;
- sindromul Wiskott Aldrich.
- Mielom sau leucemie limfatica cronica cu hipogamaglobulinemie secundara severa si infectii recurente;
- Copii cu boala SIDA congenitala si cu infectii bacteriene recidivante.
Imunomodulator
- Purpura trombocitopenica imuna (idiopatica), la copii sau adulti cu risc crescut de sangerare sau anterior interventiilor chirurgicale, in vederea corectarii numarului de trombocite;
- Sindrom Guillain Barre;
- Boala Kawasaki;
- Transplant alogen de maduva hematopoietica.

Mod de administrare

Doza si schema de administrare sunt dependente de indicatia terapeutica.
In terapia de substitutie dozele pot fi individualizate in functie de proprietatile farmacocinetice si de raspunsul clinic.

Urmatoarele scheme de administrare pot fi considerate ca recomandari (orientative).
Terapia de substitutie in sindroamele de imunodeficienta primara
Dozajul se stabileste astfel incat sa se atinga o valoare a Ig G (determinata inainte de doza urmatoare) de cel putin 4-6 g/l. Durata administrarii trebuie sa fie de cel putin 3-6 luni de la initierea terapiei, pana cand se atinge echilibrul dorit.

Doza initiala recomandata este de 0,4-0,8 g/kg urmata de cel putin 0,2 g/kg la intervale de 3 saptamani.
Doza necesara pentru a se atinge valoarea de 6 g/l este de 0,2-0,8 g/kg si luna. Intervalul dintre administrari dupa ce s-a atins starea de echilibru, variaza intre 2 si 4 saptamani.

Este necesara determinarea concentratiei inainte de doza urmatoare pentru a ajusta dozele sau intervalul dintre administrari.

Terapia de substitutie in mielom sau leucemie limfatica cronica cu hipogamaglobulinemie secundara severa si infectii recurente; terapia de substitutie la copii cu boala SIDA congenitala si cu infectii bacteriene recidivante
Doza recomandata este de 0,2-0,4 g/kg administrata la intervale de 3-4 saptamani.

Purpura trombocitopenica idiopatica
Pentru tratamentul unui episod acut, doza recomandata este de 0,8-1 g/kg o data pe zi, doza care poate fi repetata o data la 3 zile sau de 0,4 g/kg zilnic, timp de 2-5 zile. Tratamentul poate fi repetat daca apare recidiva.

Sindrom Guillain Barre
Doza recomandata este de 0,4 g/kg si zi, timp de 3-7 zile.

Boala Kawasaki
Doza recomandata este de 1,6-2 g/kg, administrata in doze divizate intr-un interval de 2-5 zile sau de
2 g/kg in doza unica. Pacientilor trebuie sa li se administreze concomitent tratament cu acid acetilsalicilic.

Transplant alogen de maduva hematopoietica
Tratamentul cu imunoglobuline umane normale poate fi utilizat atat inainte de transplant ca parte din tratamentul de pregatire, cat si dupa transplant. Pentru tratamentul infectiilor si profilaxia rejetului de grefa, dozele se adapteaza individual.

Doza initiala este, in mod normal, de 0,5 g/kg si saptamana, incepand cu sapte zile inainte de transplant si continuand pana la trei luni dupa transplant.
In cazul persistentei lipsei de producere de anticorpi, se recomanda o doza de 0,5 g/kg si luna pana la atingerea unei valori normale.

Dozele recomandate sunt prezentate in tabelul urmator:

Indicatii: Terapia de substitutie in sindroame de imunodeficienta primara; Doza: Doza initiala: 0,4-0,8 g/kg dupa care: 0,2-0,8 g/kg; Frecventa injectarii: La intervale de 2-4 saptamani pentru a se obtine o valoare a IgG de cel putin 4-6 g/l

Indicatii: Terapia de substitutie in sindroame imunodeficienta secundara; Doza: 0,2-0,4 g/kg; Frecventa injectarii: la intervale de 3-4 saptamani pentru a se obtine o valoare a IgG de cel putin 4-6 g/l

Indicatii: Copii cu boala SIDA; Doza: 0,2-0,4 g/kg; Frecventa injectarii: La interval de 3-4 saptamani

Imunomodulator

Indicatii: Purpura trombocitopenica idiopatica; Doza 0,8-1 g/kg sau 0,4 g/kg si zi; Frecventa injectarii:in prima zi, se poate repeta la intervale de 3 zile; Timp de 2-5 zile

Indicatii: Sindrom Guillain Barre; Doza: 0,4 g/kg si zi; Frecventa injectarii: Timp de 3-7 zile

Indicatii: Boala Kawasaki; Doza: 1,6-2 g/kg sau 2 g/kg; Frecventa injectarii: in doze divizate, timp de 2-5 zile in asociere cu acid acetilsalicilic sau in doza unica in asociere cu acid acetilsalicilic.

Transplant alogen de maduva hematopoietica

Indicatii: Tratamentul infectiilor si profilaxia rejetului de grefa; Doza: 0,5 g/kg; Frecventa injectarii: saptamanal incepand din ziua a 7-a pana la 3 luni dupa transplant

Indicatii: Persistenta lipsei de producere de anticorpi; Doza: 0,5 g/kg; Frecventa injectarii: lunar, pana la normalizarea valorii anticorpilor

Mod de administrare
Humaglobin se administreaza numai intravenos, folosind un dispozitiv de aplicare cu filtru inserat. Produsul liofilizat se reconstituie cu ajutorul solventului care il insoteste. Dizolvarea se realizeaza in cateva minute. inaintea administrarii se recomandata incalzirea produsului la temperatura corpului. Dizolvarea poate fi sporita scuturand usor si rotind flaconul. Se evita formarea spumei.

Daca este necesar Humaglobin poate fi diluat la de 4-5 ori volumul original cu clorura de sodiu izotonica 0,9%, sterila sau cu alta solutie perfuzabila care poate fi amstecata cu Humaglobin fara a modifica caracteristicile fizice ale acestuia (rata administrarii trebuie sa fie de 0,01-0,02 ml/Kg/minut).

Reconstituirea Humaglobin
Se indeparteaza dopul protector al ambelor flacoane cu liofilizat si cu solvent;
Se insera acul de transfer in flaconul cu solvent; se indeparteaza capacul protector de la celalalt capat al acului. Se intoarce in jos flaconul cu solvent si acul se insera in dopul de cauciuc al flaconului cu liofilizat; solventul se transfera prin vacuum dintr-un flaconul in altul.

Flaconul cu solvent se indeparteaza impreuna cu acul pentru transfer.
Produsul este dizolvat in intregime prin rotatia usoara a flaconului. Se evita agitarea puternica a produsului. in urma amestecului se obtine o solutie transparenta sau usor opalescenta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului medicamentos;
- Hipersensibilitate la imunoglobuline omologe, in special in cazurile foarte rare de deficienta de Ig A, cand pacientul prezinta anticorpi anti Ig A.

Precautii

Tratamentul cu imunoglobuline influenteaza scaderea efectului protector al vaccinurilor cu virusuri vii cu exceptia vaccinului oral antipoliomielitic. De aceea, este justificata amanarea imunizarii active cu astfel de vaccin cu 3 luni dupa terminarea tratamentului cu Humaglobin.

Humaglobin nu influenteaza efectele vaccinurilor inactivate.
Anumite reactii adverse severe pot fi semnalate ca fiind in legatura cu viteza de perfuzie. Viteza de perfuzare trebuie respectata cu strictete. Pacientii trebuie monitorizati atent si trebuie urmarite cu atentie orice simptome care pot sa apara pe toata perioada perfuzarii.

Anumite reactii adverse pot sa apara mai frecvent:
- in cazul unei viteze crescute de perfuzare;
- la pacienti cu hipoglobulinemie sau agamaglobulinemie, cu sau fara deficit de IgA;
- la pacientii carora li s-au administrat pentru prima data imunoglobuline umane normale, in rarele cazuri in care este schimbat preparatul de imunoglobulina umana normala cu un altul sau cand exista un interval prea mare de la perfuzarea anterioara.

Reactiile de hipersensibilitate reala sunt rare. Ele pot sa apara in cazul deficientelor de Ig A cu prezenta de anticorpi anti IgA.
Rareori, imunoglobulinele umane normale pot produce o scadere a tensiunii arteriale cu reactie anafilactica, chiar si la pacientii care au tolerat tratamentele anterioare cu imunoglobuline umane normale.

Posibilele complicatii aparute datorita modului de administrare a produsului pot fi evitate respectand anumite reguli la administrarea lui:
- pastrarea flaconului la temperatura corpului inainte de a fi administrat;
- injectare lenta la prima administrare pentru a ne asigura ca pacientul nu este sensibil la produs;
- monotorizarea atenta a pacientilor pentru depistarea simptomelor datorate perfuziei, mai ales la cei la care se administreaza pentru prima data, la cei la care a fost inlocuit produsul folosit prima data cu altul similar sau daca perioada dintre prima administrare si cea de a doua este mai mare.
- dozarea corecta a solutiei de glucoza (in solutia Humaglobin 5%, dupa reconstituire sunt 15 mg glucoza/ml); se recomanda prudenta in cazurile posibile de diabet latent, diabet zaharat sau pacienti care urmeaza o dieta hipoglucidica.
- toti ceilalti pacienti trebuie supravegheati timp de cel putin 20 minute dupa administrare.
S-a evidentiat clinic o asociere intre administrarea i.v. a imunoglobulinelor si fenomenele tromboembolice (infarct miocardic, accident vascular cerebral, embolism pulmonar si tromboza venoasa profunda) care sunt corelate cu cresterea vascozitatii sangelui prin administrarea de imunoglobuline la pacientii cu risc.

Se recomanda precautie in prescrierea si perfuzarea i.v. a imunoglobulinelor la pacientii cu obezitate si la pacientii cu factori de risc preexistenti pentru evenimente trombotice (cum sunt varsta inaintata, hipertensiune arteriala, diabet zaharat si antecedente de boli vasculare sau episoade trombotice, pacienti cu afectiuni trombofilice existente sau dobandite, pacienti cu perioade de imobilizare prelungita, pacienti cu hipovolemie severa sau pacienti cu afectiuni ce determina vascozitate crescuta a sangelui).
La pacientii carora li s-a administrat tratament cu imunoglobuline i.v. s-au raportat cazuri de insuficienta renala acuta. In majoritatea cazurilor s-au identificat factori de risc aditionali, cum sunt insuficienta renala preexistenta, diabet zaharat, hipovolemie, supraponderalitate, administrarea concomitenta de medicamente cu potential nefrotoxic sau varsta peste 65 ani.
In caz de insuficienta renala trebuie luata in considerare intreruperea administrarii i.v. a imunoglobulinelor.

Raportarile de disfunctie renala sau insuficienta renala acuta s-au asociat cu administrarea i.v. de produse Ig care contin zahar cu rol de conservant. La acesti pacienti cu risc se recomanda administrarea i.v. de imunoglobuline care nu contin zahar.

La pacientii cu risc de aparitie a reactiilor adverse tromboembolice si insuficienta renala acuta, imunoglobuline trebuie administrate i.v. cu o viteza de perfuzare minima.

Administrarea Humaglobin necesita respectarea stricta a recomandarilor si luarea urmatoarelor masuri:
- hidratarea adecvata inaintea initierii perfuziei
- monitorizarea fluxului urinar
- monitorizarea nivelului seric al creatininei
- evitarea utilizarii concomitente a diureticelor de ansa.

In plus, produsul trebuie administrat la concentratia minima si la ritmul de perfuzie recomandat.
In cazul aparitiei reactiilor adverse, fie se reduce viteza administrarii, fie se opreste administrarea.
Tratamentul necesar depinde de natura si severitatea reactiilor adverse.
in cazul aparitiei socului, se instituie tratamentul standard pentru soc.

Siguranta virala
Cand se administreaza produse preparate din sange uman sau plasma nu se poate exclude in totalitate posibilitatea transmiterii unor boli infectioase sau a unor agenti infectiosi. Acest lucru este valabil atat pentru agentii virali cunoscuti cat si pentru alti agenti patogeni.
Masurile standard de prevenire a transmiterii infectiilor includ:
- selectarea donatorilor printr-o anamneza atenta si printr-un screening al donatiilor;
- testarea rezervei de plasma pentru markeri infectiosi;
- includerea in procesul de productie a procedurilor validate de inactivare/indepartare virala.
Procedurile de inactivare/indepartare virala sunt considerate eficace pentru virusurile incapsulate cum sunt HIV, VHB si VHC. Aceste proceduri pot avea valoare limitata fata de virusurile neincapsulate cum ar fi virusul hepatitei A sau parvovirusul B-19.

Se recomanda ca la fiecare administrare de Humaglobin sa se inregistreze numarul si seria lotului pentru a asocia pacientul cu lotul.

Interactiuni medicamentoase

Vaccinuri continand virusuri vii atenuate
Administrarea de imunoglobuline poate diminua eficacitatea vaccinurilor cu virusuri vii atenuate cum ar fi rujeola, rubeola, oreion si varicela pentru o perioada de cel putin 6 saptamani pana la 3 luni.
Dupa administrarea acestui produs trebuie sa treaca un interval de 3 luni inainte de vaccinarea cu vaccinuri cu virusuri vii atenuate.

In cazul rujeolei, eficacitatea vaccinului poate fi diminuata dupa administrarea de imunoglobuline, timp de pana la un an.

De aceea, la pacientii carora li se administreaza vaccin rujeolic trebuie sa se determine valoarea anticorpilor.

Interferenta cu testele serologice
Dupa administrarea de imunoglobuline, din cauza transferului pasiv de anticorpi in sangele pacientului, pot aparea rezultate fals pozitive la testarile serologice.
Transmiterea pasiva de anticorpi la antigenele eritrocitare, de exemplu A, B sau D poate sa interfere cu anumite teste serologice cum ar fi testul Coombs, haptoglobina, numarul de reticulocite.

Sarcina si alaptarea

Siguranta utilizarii acestui produs in timpul sarcinii nu s-a stabilit prin studii clinice controlate, de aceea trebuie administrat cu precautie in timpul sarcinii sau alaptarii. Experienta clinica cu imunoglobuline sugereaza ca nu sunt de asteptat efecte nocive asupra evolutiei sarcinii, asupra fatului sau nou-nascutului.

Imunoglobulinele se excreta in laptele matern si pot contribui la transferul pasiv de anticorpi protectori de la mama la sugar.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Humaglobin nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ocazional, pot sa apara reactii adverse cum sunt frisoane, cefalee, febra, varsaturi, reactii alergice, greata, artralgii, scaderea tensiunii arteriale si dureri de spate moderate; ele pot fi evitate prin respectarea modului de pregatire si de administrarea a perfuziei.
Rareori, imunoglobulinele umane normale pot produce o scadere a tensiunii arteriale si in cazuri izolate pot determina aparitia socului anafilactic chiar in cazul pacientilor care nu au prezentat hipersensibilitate la administrarile anterioare.

Dupa administrarea de imunoglobuline umane normale s-au observat cazuri de meningita aseptica reversibila, cazuri izolate de anemie hemolitica reversibila/hemoliza reversibila si cazuri rare de eruptii cutanate tranzitorii.

S-au observat cresteri ale nivelului seric al creatininei si/sau insuficienta renala acuta.
Foarte rar s-au raportat reactii tromboembolice cum sunt infarct miocardic, accident vascular cerebral, embolism pulmonar si tromboza venoasa profunda mai ales la varstnici, la pacienti cu manifestari de ischemie cerebrala sau cardiaca, la obezi sau hipovolemici.

Supradozaj

Supradozajul poate determina supraincarcare volemica si hipervascozitate, in special la pacienti cu risc prezenti, inclusiv pacienti varstnici sau pacienti cu insuficienta renala.

Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa
Dupa deschidere flaconul trebuie mentinut si incalzit la temperatura corpului inainte de a fi administrat.

Solutia trebuie sa fie limpede sau usor opalescenta. A nu se utiliza solutii neomogene sau care prezinta depozite. Solutia se inspecteaza vizual inainte de utilizare.
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.
Se va utiliza numai in spital.

Cum se pastreaza Humaglobin

A se pastra la temperaturi intre 2 grade Celsius si 8 grade Celsius, in refrigerator. A nu se congela.
A nu se utiliza dupa data expirarii inscrisa pe ambalaj.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un mililitru solutie perfuzabila contine 50 mg proteine totale, corespunzatoare la imunoglobulina umana normala ≥ 95%.
Dupa reconstituire compozitia Humaglobin pulbere 5% solutie este urmatoarea:
Proteine totale: 50 mg/ml;
Glicina: 15 mg/ml;
Glucoza: 15 mg/ml.
Cel putin 95% din conţinutul de proteine totale sunt imunoglobuline, din care Ig G reprezinta mai mult de 99%. Continutul maxim de Ig A este de 50 micrograme/ml.
Procentajul de Ig G este:
Ig G1- aproximativ 68%;
Ig G2 - aproximativ 29%;
Ig G3 - aproximativ 1%;
Ig G4 - aproximativ 2%.
Grupa farmacoterapeutică
Imunoglobulină umană normală pentru administrare intravasculară, codul ATC J06BA02.

Ambalaj

Ambalaj care contine o cutie cu un flacon din sticla incolora cu 2,5 g pulbere si o cutie cu un flacon din sticla incolora cu 50 ml solvent si un set de administrare.
Ambalaj care contine o cutie cu un flacon din sticla incolora cu 5 g pulbere si o cutie cu un flacon din sticla incolora cu 100 ml solvent si un set de administrare.

Fabricant

HUMAN BIOPLAZMA MANUFACTURING AND TRADING LIMITED
LIABILITY COMPANY
(HUMAN BIOPLAZMA LLC)
H-2100 Godolo, Tancsics Mihaly u 80, Ungaria

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

HUMAN BIOPLAZMA MANUFACTURING AND TRADING LIMITED
LIABILITY COMPANY
(HUMAN BIOPLAZMA LLC)
H-2100 Godollo, Tancsics Mihaly ut 80, Ungaria

Data ultimei verificari a prospectului - Iulie, 2011

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea