Litera H

#prospect #medicament

Helidac, tablete

Prospect Helidac, tablete

Actiune terapeutica
Tratamentul h. pylori. Subsalicilatul de bismut este hidrolizat in tractul gastro-intestinal la bismut si acid salicilic. Mai putin de 1% din bismut din dozele PO ale subsalicilatului de bismut, este absorbit in circulatia generala.Totusi, mai mult de 80% din acidul salicilic este absorbit. metronidazolul este bine absorbit din tractul gastro-intestinal.
Nivelul maxim plasmatic, metronidazol: 1-2 h. T, eliminare: 8 h. metronidazolul este metabolizat de ficat si eliminat prin urina (60-80%) si fecale 6-15%. tetraciclinele sunt rapid absorbite din tractul gastro-intestinal.

Indicatii

In combinatie cu un antagonist H2 pentru tratamentul ulcerului duodenal activ asociat cu infectie cu h. pylori.

Mod de administrare

Tablete, capsule:tratamentul h. pylori: Fiecare doza include 2 tablete roz, rotunde si masticabile (525 mg subsalicilat de bismut) o tableta alba (250 mg metronidazol) si o capsula portocalie / alba (500 mg tetraciclina).Fiecare doza se ia de 4 ori/zi la mese si la culcare timp de 14 zile. Este de asemenea necesara terapia concomitenta cu un antagonist H2.

Contraindicatii

Utilizarea in timpul sarcinii sau lactatiei, la copii sau in disfunctii renale sau hepatice. hipersensibilitate la subsalicilat de bismut, metronidazol, sau alti derivati de imidazol, si la oricare dintre tetracicline. Folosirea la persoanele alergice la aspirina sau salicilati. Folosirea subsalicilatului de bismut la copii si adolescenti in timpul infectiei sau convalescenta varicelei, gripei datorita posibilitatii aparitiei sandromului Reye. Folosirea tetraciclinei in timpul dezvoltarii dintilor la copii (ultimul trimestru de sarcina, nou nascut, si copiii pana la 8 ani) datorita modificarii permanente a culorii dintilor.

Precautii

Folositi cu precautie la pacientii in varsta si la cei cu antecedente de discrazie sanguina. Subsalicilatul de bismut poate determina inchiderea la culoare a limbii si aparitia de scaune de culoare neagra; nu confundati cu melena. Tabletele de subsalicilat de bismut trebuie mestecate si inghitite. Metronidazolul si tetraciclina se iau intregi cu un pahar de apa. Consumati o cantitate adecvata de lichide, in special cu doza de seara pentru a reduce riscul de iritatie si ulceratie esofagiana.
Observatii pentru pacient – familie
Toate tabletele trebuiesc luate de 4 ori/zi in timpul mesei si seara la culcare timp de 14 zile. Mestecati si inghititi tabletele roz (bismut); inghititi-le pe celelalte cu un pahar plin cu apa. Consumati multe lichide pentru a preveni iritatia esofagiana. Evitati produsele lactate; pot altera absorbtia tetraciclinei. De asemenea luati un antagonist H2 conform prescriptiei. Dupa omiterea unei doze, nu dublati doza urmatoare. Anuntati medicul daca omiteti administrarea mai multor doze. Evitati consumul de alcool in timpul si cel putin 24 h dupa terminarea terapiei. Folositi metode contraceptive suplimetare pilulelor; tetraciclina poate scade eficienta acestora. Evitati expunerea prelungita la soare pentru a preveni reactia de fotosensibilitate. Folositi ochelari de soare si haine protectoare in timpul expunerii. Evaluarea si controlul terapiei Investigati alergia la aspirina sau salicilati. Excludeti sarcina. Nu utilizati la copii sub 8 ani. Efectuati hemoleucograma, testele functionale renale si hepatice. Confirmati seric si/sau endoscopic prezenta H. pylori.

interactiuni medicamentoase
Poate exista o scadere a absorbtiei tetraciclinei datorate prezentei carbonatului de calciu/bismut (un excipient al tabletelor de subsalicilat de bismut).

Reactii adverse
Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, diaree, dureri abdominale, melena, discomfort anal, anorexie, constipatie.
SNC: ameteli, parestezii, insomnii. Diverse: astenie, durere, Insuficienta de cai respiratorii superioare.
Dozele excesive de subsalicilat de bismut pot determina neurotoxicitate reversibila. Dozele crescute de metronidazol au fost asociate cu neuropatie periferica si convulsii. metronidazolul poate exacerba candidoza. tetraciclina poate determina suprainfectii, hipertensiune intracraniana benigna (pseudotumor cerebri), si fotosensibilitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea