Litera G

#prospect #medicament

Glucoza, solutie injectabila

Prospect Glucoza, solutie injectabila

Compozitie
Fiole continand solutie apoasa injectabila 20%;33%; 40%. 20%: glucoza pro.inj. 2 g, clorura de sodiu 0,0026 g, apa distilata pana la 10 ml. 33%: glucoza pro.inj. 3,3 g, clorura de sodiu 0,0026 g, apa distilata pana la 10 ml. 40%: glucoza pro.inj. 4 g, clorura de sodiu 0,0026 g, apa distilata pana la 10 ml.

Actiune terapeutica
Monozaharida fiziologica, reprezinta o sursa de energie disponibila; solutia izotona creste volemia si combate deshidratarea; solutia hipertona, injectata intravenos, realizeaza deshidratarea tisulara.

Indicatii

Stari de denutritie, hipoglicemie,profilaxia si tratamentul cetozei (la denutriti, in diaree, voma);stari de deshidratare fara pierdere de electroliti (solutia izotona),vehicul pentru medicamente in perioada pre si postoperatorie.

Contraindicatii
hiperglicemie, stari de hiperhidratare; solutiile concentrate sunt contraindicate in coma hiperosmolara, in soc si in dezechilibre acido-bazice de cauza metabolica; la bolnavii cu tulburari ale tolerantei la glucoza si pentru solutii concentrate administrarea se face sub controlul glicemiei; atentie la eventuala suplimentare de potasiu si insulina.

Reactii adverse
Injectarea paravenoasa a solutiilor 20% sau mai concentrate provoaca iritatie si necroza, iar injectarea intravenoasa de solutii concentrate poate fi cauza de tromboflebita locala sau sclerozarea venei.

Mod de administrare
Intravenos, in injectii lente pana la 550 ml pe zi pentru solutiile 33% si 40% (cantitatea nu trebuie sa depaseasca 800-900 mg glucoza/kg corp si ora, adica cca 300 ml din solutia 20% pentru un adult de 70 kg).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului