Prospect Gliolan

Ce este Gliolan si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Gliolan este indicat la pacientii adulti pentru vizualizarea tesutului malign in cursul interventiei
chirurgicale pentru gliom malign (gradul III si IV OMS).

Mod de administrare

Acest medicament poate fi utilizat numai de catre neurochirurgi cu experienta, competenti in chirurgia
glioamelor maligne, avand cunostinte aprofundate despre anatomia functionala a creierului si care au
efectuat un stagiu de pregatire in domeniul chirurgiei ghidate prin flurorescenta.

Doze
Doza recomandata este de 20 mg de 5-ALA HCl pe kilogram greutate corporala.

Pacienti cu disfunctie renala sau hepatica
Nu s-au efectuat studii la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala relevanta din punct de vedere
clinic. De aceea, acest medicament trebuie utilizat cu atentie la astfel de pacienti.

Pacienti varstnici
Nu exista indicatii speciale de utilizare la pacienti varstnici cu organe normal functionale.

Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea Gliolan la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu au fost
inca stabilite. Nu sunt disponibile date.

Mod de administrare
Solutia trebuie administrata oral cu trei ore (intre 2 si 4 ore) inainte de anestezie. Utilizarea 5-ALA in
alte conditii decat cele din cadrul studiilor clinice implica un risc nedeterminat.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

• Hipersensibilitate la substanta activa sau porfirine.
• Forme acute sau cronice de porfirie
• Sarcina.

Precautii

Fluorescenta tesutului cerebral indusa prin administrarea de 5-ALA nu furnizeaza informatii despre functia neurologica a tesutului subiacent. De aceea, trebuie evaluata cu atentie rezectia tesutului fluorescent in comparatie cu functia neurologica a tesutului fluorescent.

Trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor care prezinta o tumora in imediata vecinatate a unei zone cu functii neurologice importante si cu deficitel focale preexistente (de exemplu afazie, tulburari de vedere si pareza) care nu se amelioreaza la tratamentul cu corticosteroizi. S-a constatat ca rezectia ghidata prin fluorescenta la acesti pacienti impune un risc mai crescut de deficite neurologice critice. Trebuie mentinuta o distanta de siguranta de minimum un centimetru fata de ariile corticale si structurile subcorticale de importanta vitala, independent de gradul de fluorescenta.

La toti pacientii care prezinta o tumora in vecinatatea unei zone cu functii neurologice importante trebuie luate masuri pre- si intraoperatorii pentru localizarea acelei functii fata de tumora in vederea mentinerii distantelor de siguranta.

Dupa administrarea acestui medicament se va evita timp de 24 de ore expunerea ochilor si a pielii la surse de lumina puternica (de ex.: iluminarea operatorie, lumina solara directa sau lumina de interior focalizata puternic).

Trebuie evitata administrarea simultana a altor substante potential fototoxice (de ex.: tetracicline, sulfonamide, fluorochinolone, extracte de hipericin).

Trebuie evitata administrarea altor medicamente potential hepatotoxice in urmatoarele 24 de ore de la utilizare.

Acest medicament trebuie administrat cu precautie la pacientii cu boli cardiovasculare preexistente, deoarece rapoartele din literatura de specialitate indica scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice, a presiunii sistolice si diastolice in artera pulmonara, ca si a rezistentei vasculare pulmonare.

Interactiuni medicamentoase

Pacientii nu trebuie expusi la nici un agent fotosensibilizator pe o perioada de pana la 2 saptamani dupa administrarea de Gliolan.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Datele provenite din utilizarea 5-ALA la femeile gravide sunt inexistente sau limitate. Unele studii limitate la animale evidentiaza o activitate embriotoxica a 5-ALA, plus expunerea la lumina (vezi pct. 5.3). De aceea, Gliolan nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca 5-ALA sau metabolitul acestuia, protoporfirina IX (PPIX), se excreta in laptele uman. Excretia de 5-ALA sau de PPIX in lapte nu a fost studiata la animale. Dupa tratamentul cu acest medicament, alaptarea trebuie intrerupta timp de 24 de ore.

Fertilitatea
Nu sunt disponibile date cu privire la influenta 5-ALA asupra fertilitatii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu sunt relevante, tratamentul propriu-zis va avea o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Rezumatul profilului de siguranta
Reactiile adverse observate dupa utilizarea acestui medicament destinat rezectiei ghidate prin fluorescenta a glioamelor se impart in urmatoarele doua categorii:
- reactii imediate care apar dupa administrarea orala a medicamentului, inainte de inducerea anesteziei (= reactii adverse specifice substantei active)
- reactii combinate ale 5-ALA, anesteziei si rezectiei tumorii (= reactii adverse specifice procedurii).
Cele mai grave reactii adverse includ anemie, trombocitopenie, leucocitoza, tulburari neurologice si tromboembolism. Alte reactii observate frecvent sunt: varsaturi, greata si cresterea concentratiilor de bilirubina sanguina, alaninaminotransferaza, aspartataminotransferaza, gama-glutamiltransferaza si amilaza sanguina.

Tabel de sinteza a reactiilor adverse
Foarte frecvente (≥ 1/10)
Frecvente (≥ 1/100 si < 1/10)
Mai putin frecvente (≥ 1/1000 si < 1/100)
Rare (≥ 1/10000 si < 1/1000)
Foarte rare (≤ 1/10000)
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tulburari cardiace
Mai putin frecvente: hipotensiune arteriala.

Tulburari gastro-intestinale
Mai putin frecvente: greata.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente: fotosensibilitate, fotodermatoza.

Reactii adverse datorate procedurii
Amploarea si frecventa reactiilor adverse neurologice datorate procedurii depind de localizarea tumorii cerebrale si de gradul de rezectie a tesutului tumoral din ariile cerebrale de importanta vitala.

Tulburari hematologice si limfatice
Foarte frecvente: anemie, trombocitopenie, leucocitoza.

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: tulburari neurologice (de exemplu: hemipareza, afazie, convulsii, hemianopsie)
Mai putin frecvente: edem cerebral
Foarte rare: hipoestezie.

Tulburari cardiace
Mai putin frecvente: hipotensiune arteriala

Tulburari vasculare
Frecvente: tromboembolism.

Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: varsaturi, greata
Foarte rare: diaree.

Tulburari hepatobiliare
Foarte frecvente: cresterea bilirubinemiei, cresterea valorilor alaninaminotransferazei, cresterea valorilor aspartataminotransferazei, cresterea valorilor gama-glutamiltransferazei, cresterea amilazemiei.

Descrierea anumitor reactii adverse selectate
Intr-un studiu cu un singur grup de 21 de voluntari de sex masculin sanatosi, este posibil ca eritemul cutanat sa fi fost produs prin expunerea directa la lumina UVA in primele 24 de ore dupa administrarea orala a 20 mg/kg greutate corporala de 5-ALA HCl. S-a raportat o reactie adversa de greata usoara la 1 din cei 21 de voluntari.

Intr-un alt studiu unicentric, 21 de pacienti cu gliom malign au primit o doza de 0,2, 2, sau 20 mg/kg greutate corporala de 5-ALA HCl, urmata de rezectia tumorii ghidata prin fluorescenta. Singura reactie adversa raportata in acest studiu a fost un caz de arsura solara usoara care a aparut la un pacient tratat cu cea mai mare doza.

Intr-un studiu cu un singur grup de 36 de pacienti cu gliom malign, s-au raportat reactii adverse din cauza medicamentului la 4 pacienti (diaree usoara la un pacient, hipoestezie moderata la un alt pacient, frisoane moderate la un alt pacient si hipotensiune arteriala la 30 de minute dupa administrarea de 5-ALA HCl la un alt pacient). Toti pacientii au primit o doza de 20 mg/kg greutate corporala de medicament si au suferit rezectie ghidata prin fluorescenta. Timpul de urmarire a fost de 28 de zile.
intr-un studiu comparativ, deschis, de faza III (MC-ALS.3/GLI), 201 pacienti cu glioame maligne au primit 5-ALA HCl in doza de 20 mg/kg greutate corporala si 176 dintre acesti pacienti au suferit rezectie ghidata fluorescent urmata de radioterapie. La 173 de pacienti, rezectia standard nu a fost precedata de administrarea medicamentului si a fost urmata de radioterapie.

Timpul de urmarire dupa administrare a fost de cel putin 180 de zile. S-au raportat reactii adverse cel putin posibil legate de tratamentul aplicat la 2/201 (1,0 %) pacienti: varsaturi usoare la 48 de ore dupa operatie si usoara fotosensibilitate la 48 de ore dupa operatie. Unui alt pacient i s-a administrat accidental un supradozaj de medicament (3000 mg in loc de 1580 mg). Insuficienta respiratorie raportata la acest pacient a fost gestionata prin adaptarea ventilatiei si a fost rezolvata complet. S-a observat o crestere tranzitorie mai pronuntata a valorilor plasmatice a enzimelor hepatice neinsotita de simptome clinice la pacientii tratati cu 5-ALA. Valorile maxime au aparut intre a 7-a si a 14-a zi dupa administrare. S-au observat valori crescute ale amilazei, bilirubinei totale si leucocitelor si valori scazute ale trombocitelor si eritrocitelor. Cu toate acestea, diferentele dintre grupurile de tratament nu au fost statistic semnificative.

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului.

Supradozaj

In cadrul unui studiu clinic, unui pacient in varsta de 63 de ani cu boala cardiovasculara cunoscuta i s-a administrat accidental un supradozaj de 5-ALA HCl (3000 mg in loc de 1580 mg). in timpul operatiei, acesta a dezvoltat insuficienta respiratorie, care a fost gestionata prin adaptarea ventilatiei. Dupa operatie pacientul a prezentat, de asemenea, eritem facial. S-a consemnat ca pacientul a fost expus la mai multa lumina decat era permis pentru studiu. Insuficienta respiratorie si eritemul au fost complet rezolvate.

In eventualitatea unui supradozaj, trebuie asigurate masuri de sustinere la nevoie, incluzand protectia suficienta fata de sursele puternice de lumina (de exemplu lumina solara directa).

Informatii suplimentare

Compozitie

Un flacon contine acid 5-aminolevulinic (5-ALA) 1,17 g, corespunzator la clorhidrat al acidului 5-aminolevulinic (5-ALA HCl) 1,5 g.
Un ml din solutia reconstituita contine 5-ALA 23,4 mg, corespunzator la 5-ALA HCl 30 mg.

Ambalaj

Pulbere pentru solutie orala.
Pulberea este alba pana la aproape alba.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului