Prospect Foclivia

Compozitie
Foclivia este un vaccin. Este o suspensie injectabila care contine unele parti ale virusului gripei (respectiv, membranele exterioare). Foclivia contine o tulpina de virus gripal numita A/Viet Nam/1194/2004 (h5n1).Acest vaccin este identic cu vaccinul macheta Focetria h5n1, care a fost deja autorizat anterior in Uniunea Europeana (UE). Societatea care a produs vaccinul macheta Focetria h5n1 a fost de acord ca datele sale stiintifice sa fie utilizate pentru Foclivia.

Actiune terapeutica
Foclivia este un vaccin „macheta”. Aceasta este un tip special de vaccin care poate fi elaborat pentru a ajuta la gestionarea unei viitoare pandemii.Inainte de declansarea pandemiei, nu se stie ce tulpina de virus gripal va fi implicata si prin urmare societatile farmaceutice nu pot pregati in prealabil vaccinul potrivit. in schimb, pot pregati un vaccin care contine o tulpina de virus gripal aleasa in mod special deoarece nimeni nu a avut contact cu ea si nimeni nu este imun la ea. Ele pot testa acest vaccin pentru a vedea cum reactioneaza oamenii la administrarea vaccinului, ceea ce le permite sa anticipeze modul in care vor reactiona oamenii atunci cand este introdusa in vaccin tulpina de virus care a cauzat pandemia. vaccinurile actioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (mecanismul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Foclivia contine cantitati mici din parti ale unui virus denumit H5N1. Virusul a fost mai intai inactivat (omorat), astfel incat sa nu poata provoca nicio boala. in timpul unei pandemii, tulpina de virus din vaccinul Foclivia va trebui inlocuita, inainte de utilizarea vaccinului, cu tulpina care a cauzat pandemia. Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste virusul ca fiind „strain” si produce anticorpi impotriva lui. Astfel, sistemul imunitar va putea sa produca mai repede anticorpii necesari atunci cand intra din nou in contact cu virusul. Acest mecanism ajuta la protectia impotriva bolii cauzate de virus. vaccinul contine, de asemenea, un „adjuvant” (un compus care contine ulei) pentru stimularea unui raspuns mai bun.

Indicatii
Foclivia este un vaccin care poate fi utilizat numai dupa ce a fost declarata oficial o „pandemie” de gripa de catre organizatia mondiala a sanatatii (oms) sau de catre Uniunea Europeana (UE). O pandemie de gripa se declanseaza cand apare un nou tip (o noua tulpina) de virus gripal care se poate raspandi cu usurinta de la o persoana la alta deoarece oamenii nu au imunitate (protectie) fata de acesta. O pandemie poate afecta majoritatea tarilor si regiunilor din lume. Foclivia va fi administrat in conformitate cu recomandarile oficiale. vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Foclivia se administreaza in doua doze, iar intervalul dintre doze trebuie sa fie de cel putin trei saptamani. Foclivia se administreaza prin injectare in muschiul bratului superior.

Contraindicatii
Foclivia nu se administreaza pacientilor care au suferit o reactie anafilactica (reactie alergica severa) la oricare dintre componentele vaccinului sau la oricare dintre substantele aflate in vaccin in cantitati reziduale, cum ar fi ou, proteine din carne de pui, kanamicina sau neomicina sulfat (doua antibiotice), formaldehida, bromura de cetil-trimetil-amoniu (CTAB) si polisorbat 80. Totusi, in cazul in care s-a declansat o pandemie, ar putea fi justificata administrarea vaccinului la acesti pacienti, sub rezerva disponibilitatii echipamentului pentru resuscitare.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Foclivia sunt dureri de cap, transpiratie, artralgie (dureri de articulatii), mialgie (dureri musculare), reactii la locul injectarii (inrosire, umflatura, intarire, vanataie, durere), febra, indispozitie (disconfort general), fatigabilitate (oboseala) si tremuraturi. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Foclivia, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Cauta-ti perechea

Sfatul expertului