Litera F

#prospect #medicament

Flolan, solutie perfuzabila

Prospect Flolan, solutie perfuzabila

Ce este Flolan si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Flolan este recomandat in tratamentul:
Hipertensiune arteriala pulmonara
Flolan este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare (HAP) (HAP idiopatica si ereditara si HAP asociata cu boli ale tesutului conjunctiv) la pacientii cu simptome apartinand claselor functionale III-IV OMS pentru imbunatati capacitatea acestora de efort.

Dializa renala
Flolan este indicat pentru utilizare in hemodializa in situatiile de urgenta cand utilizarea heparinei prezinta un risc ridicat de a cauza sau de a accentua hemoragia sau atunci cand heparina este contraindicata din alte motive.

Mod de administrare

Doze
Epoprostenol este indicat doar pentru perfuzare continua administrata intravenos.
1. Hipertensiune arteriala pulmonara
Tratamentul trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta in tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare.

Stabilirea dozelor pe termen-scurt (acut)
Aceasta procedura trebuie efectuata doar intr-un spital dotat cu echipamente necesare pentru resuscitare.

Pentru a stabili rata de perfuzare pe termen lung este necesara o procedura de stabilire a dozelor pe termen scurt administrate fie printr-un cateter venos central sau periferic. Rata de perfuzare initiala este de 2 nanograme/kg si min si este crescuta cu 2 nanograme/kg si min la fiecare 15 minute sau mai mult pana la obtinerea concentratiei optime in sange sau pana la aparitia efectelor farmacologice care impun oprirea cresterii dozei.

Daca rata de perfuzare initiala de 2 nanograme/kg si min nu este tolerata, trebuie identificata o doza mai scazuta care sa fie tolerata de pacient.

Perfuzare continua pe termen lung
Perfuzarea continua pe termen lung cu Flolan trebuie administrata prin intermediul unui cateter venos central. Perfuziile intravenoase periferice temporare pot fi utilizate pana la obtinerea caii de acces centrale. Perfuziile pe termen lung trebuie initiate la o rata de perfuzare de 4 nanograme/kg si min mai mica decat rata de perfuzare maxim tolerata stabilita in timpul stabilirii dozelor pe termen scurt. Daca rata de perfuzare maxim tolerata este mai mica de 5 nanograme/kg si min, perfuzarea pe termen lung trebuie inceputa cu jumatate din rata maxim tolerata.

Ajustarea dozelor:
Modificarile ratelor de perfuzare pe termen lung trebuie bazate pe persistenta, reaparitia sau agravarea simptomelor de hipertensiune arteriala pulmonara ale pacientului sau pe aparitia reactiilor adverse cauzate de dozele prea mari de Flolan.

In general, cresterea dozei fata de cea recomandata initial pentru uzul pe termen lung este de asteptat. Cresterea dozei trebuie luata in calcul daca simptomele hipertensiunii arteriale pulmonare persista sau reapar dupa ameliorare. Rate de perfuzare trebuie marita cu 1 pana la 2 nanograme/kg si min la intervale suficient de mari pentru a permite evaluarea raspunsului clinic; aceste intervale trebuie sa fie de cel putin 15 minute. In urma stabilirii unei noi rate de perfuzare, pacientul trebuie monitorizat, iar tensiunea arteriala trebuie masurata cu pacientul intins pe spate, dar si in ortostatism, iar pulsul trebuie monitorizat timp de cateva ore pentru a se asigura ca noua doza este tolerata.

In timpul perfuzarii de lunga durata, aparitia evenimentelor de natura farmacologica legate de dozaj similare cu cele aparute in timpul perioadei de stabilire a dozelor poate necesita o scadere in rata de perfuzare, dar, ocazional, reactiile adverse se pot solutiona fara ajustarea dozei. Scaderea dozei trebuie facuta treptat cu 2 nanograme/kg si min la fiecare 15 minute sau mai mult pana la disparitia efectelor care impun limitarea dozei. Oprirea brusca a administrarii de Flolan sau o scadere rapida, semnificativa, a ratelor de perfuzare trebuie evitate din cauza riscului potential letal de recidiva. Cu exceptia situatiilor care pun viata in pericol (ex. pierderea cunostintei, colaps, etc.), ratele de perfuzare ale Flolan trebuie ajustate doar sub supravegherea unui medic.

Dializa renala
Flolan este potrivit doar pentru perfuzare continua, fie intravascular sau in sangele circulat in aparatul de dializa.

Urmatorul program de perfuzare s-a dovedit eficient la adulti:
- Inainte de dializa: 4 nanograme/kg si min intravenos timp de 15 minute
- Dupa dializa: 4 nanograme/kg si min in orificiul de admisie arteriala al aparatului de dializa

Perfuzarea trebuie oprita la finalul dializei.
Doza recomandata pentru dializa renala trebuie depasita doar insotita de monitorizarea atenta a tensiunii arteriale a pacientului.

Varstnici
Nu exista informatii specifice legate de utilizarea Flolan la pacientii de peste 65 de ani pentru dializa renala si hipertensiune arteriala pulmonara. in general, stabilirea dozei la pacientii in varsta trebuie facuta cu atentie, in functie de frecventa alterarii unor functii hepatice, renale (in cazul hipertensiunii arteriale pulmonare) si cardiace si a unor boli concomitente sau a altor tratamente medicale.

Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea epoprostenol la copii si adolescenti cu varsta de 18 ani sau mai mica nu a fost inca stabilita.

Mod de administrare
Prepararea solutiei injectabile intravenoase Flolan:
Solutiile reconstituite, preparate in timp real, nu trebuie administrate pe o perioada mai mare de 12 ore atunci cand sunt utilizate la temperatura camerei (intre 15 grade Celsius si 25 grade Celsius). Trebuie pastrate la temperaturi sub 25 grade Celsius si ferite de lumina.

Inainte de a fi utilizate la temperatura camerei, solutiile reconstituite Flolan pot fi pastrate la frigider, la o temperatura intre 2 grade Celsius si 8 grade Celsius fara a depasi 40 de ore. In acest caz, solutiile nu trebuie utilizate pe o perioada mai mare de 8 ore atunci cand sunt administrate la temperatura camerei.
Solutia reconstituita trebuie examinata inainte de a fi administrata. Este interzisa utilizarea acesteia daca se constata prezenta unei decolorari sau a unor particule.

Epoprostenol nu trebuie administrat injectabil in bolus.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Flolan este contraindicat la pacientii:
- cu hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipienti.
- in cazul insuficientei cardiace congestive care rezulta dintr-o disfunctie severa a ventriculului stang.
- Flolan nu trebuie utilizat cronic la pacientii la care se dezvolta edem pulmonar in perioada de stabilire a dozei.

Precautii

Din cauza pH-ului ridicat al solutiei de perfuzare finala, trebuie avut grija pentru a evita extravazarea in timpul administrarii si riscul implicit de lezare tisulara.
Flolan este un vasodilatator puternic sistemic si pulmonar. Efectele cardiovasculare din timpul perfuzarii dispar intr-un interval de 30 de minute de la incetarea administrarii.

Flolan este un inhibitor puternic al agregarii plachetare, prin urmare, un risc crescut de complicatii hemoragice trebuie luat in calcul, mai ales la pacientii care prezinta alti factori de risc de hemoragie.
Daca in timpul administrarii Flolan, se inregistreaza hipotensiune arteriala marcata, doza trebuie scazuta sau perfuzarea trebuie oprita. In cazul supradozarii, hipotensiunea arteriala poate fi grava si poate avea ca rezultat pierderea cunostintei.

Tensiunea arteriala si pulsul trebuie monitorizate in timpul administrarii Flolan.
Flolan poate sa scada sau sa mareasca pulsul. Se considera ca aceasta schimbare depinde atat de pulsul normal de referinta cat si de concentratia de Flolan administrata.

Efectele Flolan asupra pulsului pot fi mascate de utilizarea concomitenta a altor medicamente care afecteaza reflexele cardiovasculare.
Se recomanda precautie maxima la pacientii cu boli arteriale coronariene.
S-au inregistrat valori ridicate ale glicemiei.

Hipertensiune arteriala pulmonara
Unii pacienti cu hipertensiune arteriala pulmonara au dezvoltat edem pulmonar in timpul etapei de stabilire a dozei, ceea ce poate fi asociat cu o boala pulmonara veno-ocluziva. Flolan nu trebuie utilizat cronic la pacientii care dezvolta edem pulmonar la dozele initiale.

Oprirea subita sau intreruperea perfuzarii trebuie evitate, cu exceptia situatiilor care pun viata in pericol. Oprirea subita a tratamentului poate duce la o recidiva a hipertensiunii arteriale pulmonare provocand ameteli, astenie, dispnee crescuta, si chiar deces.

Flolan este perfuzat continuu printr-un cateter venos central permanent via unei pompe de perfuzare mica si portabila. Prin urmare, tratamentul cu Flolan presupune angajament din partea pacientului cu privire la reconstituirea medicamentului steril, la administrarea medicamentului, la ingrijirea permanenta a cateterului venos central precum si accesul pacientului la instruire intensa si continua.
Prepararea medicamentului si ingrijirea cateterului trebuie facute in conditii sterile.

Chiar intreruperile de scurta durata in administrarea Flolan pot duce la o deteriorare simptomatica rapida. Inainte de a lua decizia de a administra Flolan pentru hipertensiune arteriala pulmonara, pacientul trebuie sa inteleaga faptul ca exista o posibilitate mare ca tratamentul cu Flolan sa dureze o perioada lunga de timp, posibil ani, si ca abilitatea pacientului de a accepta si de a avea grija de un cateter venos si de o pompa de perfuzare in mod permanent trebuie analizate cu atentie.

Dializa renala
Efectul hipotensiv al Flolan poate fi amplificat prin utilizarea unui sistem tampon cu acetat in baia de dializa in timpul dializei renale.
In timpul dializei renale cu Flolan este necesar ca debitul cardiac sa fie mai mare decat valoarea minima astfel incat cantitatea de oxigen care ajunge la tesuturile periferice sa nu fie scazuta.
Flolan nu este un anticoagulant conventional. Flolan a fost utilizat cu succes in locul heparinei in dializa renala, insa intr-un numar mic de sedinte de dializa s-a produs coagulare in circuitul de dializa, necesitand intreruperea dializei. Atunci cand Flolan este utilizat in monoterapie, exista posibilitatea ca analize de laborator precum cea a timpului de coagulare sa nu fie fiabile.

Solventul nu contine conservanti; in consecinta, un flacon trebuie utilizat o singura data si apoi aruncat.
Acest medicament contine sodiu, aspect ce trebuie luat in considerare de pacientii care urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.

Interactiuni medicamentoase

Atunci cand Flolan este administrat pacientilor care sunt tratati concomitent cu alte anticoagulante, se recomanda monitorizarea standard a anticoagularii.
Efectele vasodilatatoare ale Flolan pot creste sau pot fi crescute de utilizarea concomitenta a altor vasodilatatoare.

Asa cum a fost raportat in cazul altor analogi de prostaglandina, Flolan poate scadea eficacitatea activatorului tisular de plasminogen (t-PA) crescand metabolizarea hepatica a t-PA.
Cand AINS sau alte medicamente care afecteaza agregarea plachetara sunt utilizate concomitent, exista riscul ca utilizarea Flolan sa cresca riscul de hemoragie.

Dupa initierea tratamentului cu Flolan, pacientii tratati cu digoxina pot prezenta valori crescute ale concentratiilor de digoxina. Desi temporare, acestea se pot dovedi semnificative din punct de vedere clinic la pacientii predispusi la toxicitate digoxinica.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Datele provenite din utilizarea epoprostenol la femeile gravide sunt limitate.
Studiile la animale nu au evidentiat efecte toxice daunatoare directe sau indirecte asupra functiei de reproducere.

Avand in vedere ca nu exista alternative medicale, epoprostenol poate fi utilizat de femeile care aleg sa-si continue sarcina, in ciuda riscului cunoscut de hipertensiune arteriala pulmonara in timpul sarcinii.

Alaptarea
Nu se cunoaste daca epoprostenol sau metabolitii acestuia se excreta in laptele uman. Nu se poate exclude un risc pentru nou-nascuti. Alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Flolan.

Fertilitatea
Nu exista date referitoare la efectele epoprostenol asupra fertilitatii. Studiile la animale nu au evidentiat efecte asupra fertilitatii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Hipertensiunea arteriala pulmonara si tratamentul acesteia pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Nu exista date referitoare la efectele Flolan utilizat in dializa renala asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Reactiile adverse sunt enumerate in tabelul de mai jos in functie de sisteme, organe si frecventa. Frecventele sunt definite dupa cum urmeaza: foarte frecvente ≥1/10 (≥10%); frecvente ≥1/100 si <1/10 (≥1% si <10%); mai putin frecvente ≥1/1000 si <1/100 (≥0.1% si <1%); rare ≥1/10000 si <1/1000 (≥0.01% si <0.1%); foarte rare <1/10000 (<0.01%) si necunoscute (nu pot fi estimate pornind de la datele disponibile).

Infectii si infestari
Frecvente: Sepsis, septicemie (cel mai des in legatura cu sistemul de perfuzare pentru Flolan)1
Tulburari hematologice si limfatice
Frecvente: Valori scazute ale plachetelor sanguine, hemoragie localizata (ex. pulmonara, gastrointestinala, epistaxis, intracraniana, post-procedurala, retroperitoneala).

Tulburari endocrine
Foarte rare: Hipertiroidism.

Tulburari psihice
Frecvente: Anxietate, nervozitate
Foarte rare: Agitatie.

Tulburari ale sistemului nervos
Foarte frecvente: Cefalee.

Tulburari cardiace
Frecvente: Tahicardie, bradicardie.

Tulburari vasculare
Foarte frecvente: Eritem facial (chiar la pacientul anesteziat)
Frecvente: Hipotensiune arteriala
Foarte rare: Paloare.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Necunoscut: Edem pulmonar.

Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente: Greturi, varsaturi, diaree
Frecvente: Colica abdominala, uneori raportata ca disconfort abdominal
Mai putin frecvente: Xerostomie.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: Eruptie cutanata tranzitorie
Mai putin frecvente: Transpiratie.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Foarte frecvente: Dureri la nivelul mandibulei
Frecvente: Artralgie.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Foarte frecvente: Durere (nespecificata)
Frecvente: Durere la locul injectiei*, dureri toracice
Rare: Infectie locala*
Foarte rare: Eritem in locul de perfuzare*, ocluziune a cateterului venos lung*, moleseala, constrictie toracica.

Investigatii diagnostice
Necunoscut: Valori crescute ale glicemiei

Asociat cu sistemul de perfuzare pentru Flolan

1 S-au raportat infectii legate de utilizarea cateterului, provocate de organisme care nu sunt intotdeauna considerate patogene (inclusiv micrococ).
2 Tahicardia a fost raportata ca reactie la Flolan in doze de 5 nanograme/kg si min sau mai putin.
3 Bradicardia, uneori insotita de hipotensiune ortostatica, s-a manifestat la voluntari sanatosi la doze de Flolan mai mari de 5 nanograme/kg si min. Bradicardia asociata cu valori scazute ale tensiunii arteriale sistolice si diastolice a aparut ca urmare a administrarii intravenoase a unei doze de Flolan echivalenta cu 30 de nanograme/kg si min la voluntarii sanatosi constienti.

Supradozaj

Principala manifestare a supradozajului este hipotensiunea arteriala.
in general, manifestarile care urmeaza unei supradoze de Flolan reprezinta efecte farmacologice In cazul supradozajului scadeti doza sau opriti perfuzarea si incepeti masurile de ajutor necesare; de exemplu expansiunea volumului plasmatic si/sau ajustarea fluxului pompei.

Informatii suplimentare

Compozitie

Epoprostenol 0,5 mg Pulbere pentru solutie perfuzabila:
Fiecare flacon contine epoprostenol sodiu echivalent cu 0,5 mg epoprostenol.
Un ml solutie concentrata reconstituita contine 10000 nanograme epoprostenol (sub forma de epoprostenol sodic).

Epoprostenol 1,5 mg pulbere pentru solutie perfuzabila:
Fiecare flacon contine epoprostenol sodic echivalent cu 1,5 mg epoprostenol.
Un ml de solutie concentrata reconstituita contine 30000 nanograme epoprostenol (sub forma de epoprostenol).

Cantitatea de sodiu prezenta in solutia concentrata reconstituita este de aproximativ 55,9 mg.
Cantitatea de sodiu prezenta in pulberea pentru solutie perfuzabila este de aproximativ 2,7 mg per flacon.

Cantitatea de sodiu prezenta in solventul pentru uz parenteral este de aproximativ 53,2 mg per flacon.
Pulbere pentru solutie perfuzabila:
Flacoane de sticla limpezi (tip 1) cu dopuri din cauciuc sintetic (butil) cu un guler din aluminiu si un capac detasabil.

Solvent pentru uz parenteral:
Flacoane de sticla limpezi (tip 1) cu dopuri din cauciuc sintetic (butil) cu un guler extern din aluminiu si un capac flip-top.

Ambalaj

Hipertensiune arteriala pulmonara
Exista patru ambalaje disponibile pentru a fi utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare, dupa cum urmeaza:
- Un flacon de 0,5 mg pulbere si una sau doua flacoane solvent si o unitate de filtrare.
- Un flacon de 1,5 mg pulbere si una sau doua flacoane solvent si o unitate de filtrare.
- Un flacon de 0,5 mg pulbere.
- Un flacon de 1,5 mg pulbere.

Dializa renala
Doar pachetul de 0,5 mg este potrivit pentru a fi utilizat in dializa renala.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaje sa fie comercializate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea