Litera F

#prospect #medicament

Feldene, gel

Prospect Feldene, gel

Compozitie
Ingredient activ: piroxicam. Excipienti: Piroxicam, carbomer, propilenglicol, etanol, benzilalcool, diizopropanolamina, hidroxietilceluloza, apa distilata.

Actiune terapeutica
Feldene Gel se prezinta ca un gel transparent galben palid si contine 0,5% (in greutate) piroxicam anhidru (5 mg piroxicam pe gram de gel) intr-o baza de propilen glicol/etanol, fiind disponibil in tuburi de 25 g.

Indicatii

Feldene Gel este indicat intr-o varietate de afectiuni caracterizate prin durere si inflamatie ca de exemplu osteoartrite (artroze, afectiuni degenerative ale articulatiilor), tulburari post traumatice sau musculoscheletale acute incluzand tendinite, tenosinovite, periartrite, entorse, luxatii, intinderi si dureri lombare.

Mod de administrare

Acest produs este doar pentru uz extern. Nu se va folosi cu pansament ocluziv. Se maseaza zona respectiva cu gel pana la absorbtia completa a gelului in tegument. Se va aplica o doza de 1 gram (corespunzatoare a 5 mg piroxicam) pe zona afectata, 3-4 ori pe zi.
Folosirea la copii: Recomandarile de dozaj si indicatiile la copii nu au fost stabilite.

Contraindicatii

Feldene Gel nu se va folosi la pacienti care au prezentat anterior reactii de hipersensibilizare la gel sau piroxicam in oricare din formele farmaceutice. Exista potentialul de sensibilitate incrucisata cu aspirina si cu alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Feldene Gel nu se va administra la pacienti la care aspirina sau alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene induc simptome de astm bronsic, rinita, angioedem, sau urticarie.

Precautii
Daca apare iritatie locala, se va intrerupe folosirea gelului si se va institui un tratament potrivit in functie de necesitate. Nu se va aplica in jurul ochilor, pe mucoase, pe leziuni cutanate deschise, sau in cazul existentei unor afectiuni ale suprafetei cutanate pe care urmeaza sa se faca aplicatia.

Sarcina si alaptare
Cu toate ca nu s-au observat efecte teratogene in cazul administrarii orale de Feldene in testele efectuate pe animale, nu s-a stabilit inca siguranta administrarii de Feldene in timpul sarcinii sau lactatiei. Feldene inhiba sinteza si eliberarea de prostaglandine prin inhibarea reversibila a ciclooxigenazei. Acest efect, ca si la alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, s-a asociat cu o crestere a incidentei distociilor si parturitiei intarziate la animalele gestante cand administrarea s-a continuat in stadii tardive ale gestatiei. Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene sunt de asemenea cunoscute de a induce inchiderea canalului arterial la copii. Un studiu preliminar a aratat ca in urma administrarii orale piroxicamul apare in laptele matern intr-o concentratie de aproximativ 1% din cea obtinuta in plasma in urma administrarii orale. Feldene Gel nu este recomandat mamelor care alapteaza, avand in vedere ca siguranta sa clinica nu a fost stabilita.
Efecte asupra abilitatii de conducere auto sau folosirii masinilor. Nu prezinta.

Reactii adverse
Au fost semnalate rar efecte secundare in posibila conexiune cu tratamentul. In studiile clinice, majoritatea efectelor secundare au constat in iritatie locala usoara sau moderata, eritem, rash, descuamare pitiroida, prurit si alte reactii locale. S-au semnalat modificari de culoare usoare si tranzitorii ale tegumentului si patarea imbracamintii cand nu s-a masat suprafata pana la absorbtia completa a gelului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare