Prospect Fablyn

Compozitie
Fablyn este un medicament care contine substanta activa lasofoxifen. Este disponibil sub forma de comprimate triunghiulare, de culoarea piersicii (500 micrograme).

Actiune terapeutica
Osteoporoza apare atunci cand nu se genereaza suficient tesut osos nou pentru a inlocui tesutul osos distrus in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere (fracturare). osteoporoza este mai frecventa la femei dupa menopauza, cand nivelul estrogenului, hormonul feminin, scade: estrogenul incetineste procesul de distrugere a tesutului osos si scade probabilitatea fracturilor osoase. Substanta activa din Fablyn, lasofoxifen, este un modulator selectiv al receptorului de estrogen (MSRE). Lasofoxifen actioneaza ca „agonist” al receptorului de estrogen (o substanta care stimuleaza receptorul de estrogen) in anumite tesuturi din organism. Lasofoxifen are acelasi efect asupra oaselor ca estrogenul.

Indicatii
Fablyn se utilizeaza in tratamentul osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femeile aflate in postmenopauza (femeile care au trecut de menopauza). Se utilizeaza la femei cu risc de fracturi (ruperea oaselor). S a dovedit ca Fablyn reduce fracturile coloanei vertebrale si ale altor parti ale corpului, dar nu si pe cele de sold. Medicii trebuie sa decida daca sa prescrie Fablyn sau alte tratamente, luand in considerare daca pacienta are simptome de menopauza si posibilele efecte ale tratamentului asupra uterului, sanilor, inimii si vaselor sanguine. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza recomandata de Fablyn este de un comprimat o data pe zi. Poate fi luat la orice ora din zi, cu sau fara alimente sau bautura. Se pot administra suplimente de calciu si vitamina d pacientelor cu aport alimentar scazut. Fablyn este destinat utilizarii pe termen lung. Fablyn trebuie utilizat cu precautie la femeile cu afectiuni grave ale ficatului sau rinichilor.

Contraindicatii
Fablyn un trebuie utilizat la persoane care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la lasofoxifen sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea lui la pacientele care au avut probleme de tromboembolie venoasa, inclusiv tromboza venoasa profunda (TVP), embolie pulmonara (un cheag de sange in plamani) si tromboza de vena retiniana (un cheag de sange in spatele ochiului). Este interzisa utilizarea la femeile cu sangerari uterina inexplicabile. Fablyn se administreaza numai femeilor care au trecut de menopauza, asadar este interzisa utilizarea la femei care pot ramane insarcinate sau care sunt insarcinate sau alapteaza.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Fablyn (observat la mai mult de 1 din 10 paciente) sunt crampele musculare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Fablyn, a se vedea prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare