Litera E

#prospect #medicament

Europirin t

Prospect Europirin t

Ce este Abseamed si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ca analgezic si antipiretic:
- combaterea durerilor de intensitate slaba sau moderata, in cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare si periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree;
- combaterea febrei.
Ca antiinflamator:
- combaterea fenomenelor inflamatorii in reumatismul poliarticular acut;
- atenuarea inflamatiei articulare in poliartrita reumatoida.
Profilaxia arsurilor solare.
Ca antiagregant:
- profilaxia agregarii plachetare in caz de atac ischemic tranzitor, precum si pentru profilaxia primara si secundara a tromboembolismului cerebral.
- profilaxia primara si secundara a infarctului miocardic si profilaxia tromboembolismului sistemic.

Mod de administrare

Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de apa, sau se pot dizolva intr-o jumatate de pahar cu apa. Administrarea se face de preferinta dupa mese.

Adulti:
Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza cate un comprimat Europirin T repetand in functie de necesitati la intervale de 4 ore.
Pentru efectul antiinflamatorse administreaza 3-6 g acid acetilsalicilic (6-12 comprimate Europirin T) pe zi, in administrare fractionata, la intervale de 6 ore.
Pentru efectul antiagregant plachetar: 1/2 comprimat Europirin T pe zi.

Copii 5-9 ani:
Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza cate 250 mg acid acetilsalicilic (1/2 comprimat Europirin T), repetand in functie de necesitati de 6 ori pe zi, la intervale de 4-8 ore.

Copii 10-16 ani:
Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza cate 500 mg acid acetilsalicilic (1 comprimat), repetand in functie de necesitati de 4 ori pe zi, la intervale de 4-8 ore.
Pentru efectul antiinfiamator in reumatismul poliarticular acut se administreaza 85-100 mg/kg si zi (fara a depasi 5 g/zi), fractionat, la intervale de 4-6 ore, timp de 20-30 de zile; in continuare se administreaza 2/3 din doza de atac 10-20 de zile, apoi 1/2-1/3 alte 30-40 de zile.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la alte componente ale produsului, hipersensibilitate la alte anti-inflamatoare nesteroidiene, afectiuni cu risc hemoragie, ulcer gastric sau duodenal in evolutie.

Precautii

Administrarea acidului acetilsalicilic in scop analgezic, antipiretic nu este recomandabila la copii cu gripa, viroze respiratorii sau varicela, datorita riscului de complicatii infectioase si sindrom Reye. in cazuri de hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, acidul acetilsalicilic poate produce bronhospasm la astmatici.

Atentionari

Este necesara aprecierea raportului risc / beneficiu terapeutic in caz de:
-reactii alergice cum sunt rinita alergica, eritemul cutanat induse de acidul acetilsalicilic;
-reactii alergice la alte medicamente sau alimente (ex. Conservanti);
-astmbronsic;
-afectiuni inflamatorii sau ulcerative ale tractului gastro-intestinal, incluzand ulcerul gastraduodenal, colita ulceroasa, boala Crohn; este necesara supravegherea atenta si tratament anti-ulceros, in cazul administrarii la pacientii cu ulcer sau sangerari gastro-intestinale in antecedente;
-afectiuni cu tendinta la retentie hidrosalma;
-hipertensiune arteriala;
-discrazii sanguine – creste riscul de sangerare;
-infectii;
-diabet zaharat;
-insuficienta hepatica si renala – risc de crestere a toxicitatii prin acumulare;
-deficit congenital de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.

In cazul tratamentului prelungit este necesar controlul functiilor hepatice si renale.
Este necesara prudenta in caz de interventii chirurgicale, din cauza riscului crescut de hemoragii.
Acidul acetilsalicilic inhiba agregarea plachetara.

Varstnici:
Este necesara monitorizarea atenta a pacientilor din aceasta grupa de varsta. Se vor folosi doze mai mici deoarece epurarea produsului este scazuta prin insuficienta functionala hepatica si/sau renala la aceasta categorie de pacienti.
Este crescut riscul reactiilor toxice gastro-intestinale.
Acidul acetilsalicilic in doze mari micsoreaza eliminarea acidului uric, de aceea trebuie evitat la pacientii cu guta.

Interactiuni medicamentoase

Se impune prudenta in cazul asocierii acidului acetilsaiicilic cu urmatoarele produse medicamentoase:
- alte antiinflamatoare nesteroidiene – risc de ulceratii si hemoragii digestive;
- glucocorticoizi – risc de ulceratii si hemoragii digestive;
- anticoagulante orale – risc hemoragic (este necesara monitorizarea timpului de protrombina si adaptarea dozelor);
- heparine- risc hemoragic;
- ticlopidina si alte antiagregante plachetare -creste riscul hemoragiilor;
- trombolitice (alteplaza, streptokinaza) – risc hemoragic;
- interferon alfa; acidul acetilsaiicilic poate inhiba actiunea interferonului;
- litiu-creste concentratia plasmatica a acestuia, risc toxic;
- metotrexat – creste toxicitatea hematologica;
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei – risc de insuficienta renala acuta;
- digoxina – creste concentratia plasmatica a acesteia si riscul efectelor toxice;
- ciclosporina, sarurile de aur, medicamente nefrotoxice – creste concentratia plasmatica a acestora si a efectelor nefrotoxice;
- uricozurice (de exemplu probenecid), datorita scaderii efectului uricozuric (competitie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali), se recomanda utilizarea altui analgezic;
- antidiabetice orale; creste riscul hipoglicemiant al antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului si controlul mai frecvent al glicemiei.

Modificari ale rezultatelor unor teste de laborator:
Acidul acetilsalicilic poate determina modificari usoare ale valorilor transaminazelor serice (daca acestea se mentin sau apar complicatii, tratamentul trebuie intrerupt).

Sarcina si alaptarea

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen in studii experimentale, la animalele de laborator. Studii epidemiologice la femeia insarcinata nu au evidentiat efecte teratogene si fetotoxice in conditiile administrarii in primele 2 trimestre de sarcina, dar experienta este limitata pentru utilizarea cronica de doze mari. Folosirea in ultimul trimestru de sarcina a fost asociata cu toxicitate cardio-pulmonara si renala la fat, inchiderea precoce a canalului arterial, intarzierea si prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) si cresterea frecventei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici). In primele doua trimestre de sarcina se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicatia medicului; se recomanda evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. in ultimul trimestru de sarcina acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu exceptia utilizarii punctuale pentru anumite indicatii cardiologice si obstetricale foarte limitate).
Deoarece acidul acetilsalicilic trece in lapte, folosirea in timpul alaptarii trebuie evitata, sau alaptarea se intrerupe, in functie de raportul risc/beneficiu.

Reactii adverse posibile

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate.
Au fost semnalate sange rari diverse – hematemeza, melena, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis, gingivoragii, purpura. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4-8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic.
Fenomenele de iritatie gastrica sunt rare daca tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal. Sunt posibile reactii alergice, manifestate indeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm sau reactii anafilactice. Au fost semnalate reactii de tip anafilactoid la pacienti idiosincrazici. Au fost semnalate complicatii infectioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie si afectare hepatica), la copiii tratati cu acid acetilsalicilic in scop analgezic/antipiretic.

Supradozaj

Semnele si simptomele pot varia in functie de gravitatea intoxicatiei:
- moderata – tulburari de auz (tinitus, hipoacuzie), cefalee, vertij, greata, care se pot remite prin scaderea dozei;
- severa – febra, hiperventilatie, cetoza, alcaloza respiratorie, acidoza metabolica, coma, colaps, insuficienta respiratorie, hipoglicemie marcata.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine acid acetilsaiicilic 500 mg, carbonat de calciu 160 mg si excipienti: amidon de porumb, talc, acid stearic.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.