Ephicilin, capsule

Prospect Ephicilin, capsule

Ce este Ephicilin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Indicatii

Tratamentul infectiilor bacteriene cauzate de microorganisme sensibile la ampicilina. Infectii ale tractului respirator superior: sinuzite, otite, faringite bacteriene. penicilina G sau V ramane tratamentul de electie in caz de amigdalita streptococica. Daca se foloseste ampicilina, durata tratamentului in infectiile streptococice trebuie sa fie de minim 10 zile.

Infectii ale tractului respirator inferior: bronsita acuta sau exacerbari acute ale bronsitei cronice.
Infectii ale cailor urinare: cistite, pielonefrite.
Infectii digestive: enterite cauzate de Salmonella typhi si paratyphi, Shigella. Se recomanda identificarea, prin antibiograma, a germenului patog.

Mod de administrare

Doza zilnica se administreaza in 3 - 4 prize (la 6 - 8 ore) cu o jumatate de ora sau o ora inainte de masa. Tratamentul trebuie continuat cel putin 2-3 zile dupa disparitia simptomelor clinice si/sau pana la obtinerea rezultatului uroculturii sau coproculturii.
In caz de insuficienta renala dozele vor fi reduse in functie de clearance-ul creatininei:La pacientii hemodializati, se va administra o doza suplimentara de 500 mg.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la beta-lactamine; leucemia limfoida acuta si mononucleoza infectioasa.

Precautii

Alergia la beta-lactamine trebuie depistata printr-o prealabila anamneza.
Alergia incrucisata cu cefalosporinele este frecventa: 10 - 15 % din cazuri. Prudenta se impune pe durata perioadei neonatale si in general cand se administreaza la copii. Se recomanda controlul functiei hepatice, renale si hematologice pe intreaga durata a tratamentului cu ampicilina.
In caz de gonoree sau uretrite provocate de gonococi, daca se constata existenta unor leziuni suspectate de a fi provocate de Treponema pallidum, examenul ultramicroscopic este obligatoriu inainte de inceperea tratamentului. In continuare se vor efectua lunar testele serologice specifice pentru sifilis timp de cel putin 4 luni.

Sarcina si alaptarea

Dupa datele actuale, administrarea ampicilinei pe parcursul sarcinii nu produce efecte teratogene. Totusi, administrarea oricarui medicament, ca atare si a ampicilinei se va face cu cea mai mare prudenta. Aceasta se impune si pe durata alaptarii. Se va lua in considerare si posibilitatea aparitiei unei reactii alergice la sugarii hipersensibili la peniciline.

Reactii adverse posibile

Eritemul numit "din a 5-a zi" se intalneste la 2 % din pacientii tratati cu aminopeniciline. Incidenta lui este mai ridicata la cei ce sufera de mononucleoza infectioasa sau leucemie limfoida. Reactiile imuno-alergice adevarate manifestate prin rash cutanat si urticarie apar mai putin frecvent si necesita oprirea imediata a tratamentului si evitarea oricarei administrari ulterioare a beta-lactaminelor. In mod exceptional pot aparea reactii alergice acute de tipul socului anafilactic.
Ca si in cazul celorlalte peniciline sunt posibile urmatoarele manifestari: greturi, varsaturi, diaree, dispepsii, dureri abdominale, aparitia unei glosite sau stomatite. Acestea nu necesita intreruperea tratamentului. Pot surveni suprainfectii cu germeni rezistenti; s-a semnalat si cresterea tranzitorie si moderata a transaminazelor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Ampicilina - Capsule continand ampicilina trihidrat echivalent cu 250 mg ampicilina anhidra.
Ephicilin- Capsule continand ampicilina trihidrat echivalent cu 500 mg ampicilina anhidra.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere a 6 capsule.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare