Litera D

#prospect #medicament

Diprosalic, unguent

Prospect Diprosalic, unguent

Ce este Diprosalic, unguent si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Diprosalic face parte din grupa: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenta mare in alte combinatii

Diprosalic unguent si Diprosalic solutie cutanata sunt indicate in dermatozele corticosensibile cu componenta keratozica sau scuamoasa, cum sunt: psoriazis, dermatita atopica cronica, neurodermita (lichen simplu cronic), lichen plan, eczeme (inclusiv eczema numulara, eczema palmei, dermatita eczematoasa), dishidroza, dermatita seboreica a scalpului, ihtioza vulgara si alte afectiuni ihtiozice. Diprosalic solutie cutanata este indicat in special pentru afectiunile de mai sus localizate la nivelul scalpului, regiunile cu pilozitate si la nivelul pliurilor cutanate.

Mod de amdinistrare

Utilizati intotdeauna Diprosalic exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Diprosalic unguent si Diprosalic solutie cutanata se aplica pe zona afectata, printr-un masaj usor. Diprosalic unguent se aplica pe intreaga arie afectata, de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 2 saptamani.

Diprosalic solutie cutanata: se administreaza cateva picaturi pe ariile cutanate afectate si se maseaza usor pana cand medicamentul patrunde in piele. Se recomanda aplicarea de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 2 saptamani.

Nu bandajati si nu acoperiti portiunea de piele tratata, decat in cazul in care medicul va recomanda acest lucru. Spalati mainile dupa utilizarea acestui produs. In tratamentul de intretinere o singura aplicare pe zi este suficienta. Tratamentul pe suprafete intinse necesita o supraveghere atenta.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Diprosalic

Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent se vor utiliza numai in doza recomandata. Contactati medicul daca ati folosit Diprosalic in cantitati mai mari sau pe perioade de timp mai indelungate decat cele recomandate. Adresati-va de indata medicului daca in mod accidental ati inghitit Diprosalic solutie cutanata.

Simptome: Utilizarea excesiva sau indelungata a glucocorticoizilor topici poate inhiba axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, putand provoca fenomene de hipocorticism endogen si, de asemenea, hipercorticism exogen, inclusiv boala Cushing.

Folosirea excesiva sau indelungata a acidului salicilic topic poate provoca simptome de salicilism. Tratament: Este indicat tratamentul simptomatic specific. Simptomatologia acuta de hipercorticism exogen este de obicei reversibila. Daca este necesar se recomanda tratarea dezechilibrelor electrolitice. in caz de toxicitate cronica se recomanda intreruperea treptata a glucocorticoidului.Tratamentul salicilismului este simptomatic. Trebuie luate masuri pentru indepartarea rapida a acidului salicilic din organism. in acest caz se administreaza oral bicarbonat de sodiu care alcalinizeaza urina si mareste eliminarea acidului salicilic.

Daca uitati sa utilizati Diprosalic

Daca ati uitat sa administrati la timp Diprosalic unguent sau Diprosalic solutie cutanata conform prescriptiei medicale, aplicati medicamentul cat mai curand posibil, apoi continuati tratamentul conform schemei recomandate.

Daca incetati sa utilizati Diprosalic

Medicul va va sfatui cand sa intrerupeti tratamentul cu Diprosalic unguent sau Diprosalic solutie cutanata. intreruperea tratamentului se face treptat, cu spatierea administrarilor sau prin utilizarea unui glucocorticoid cu actiune mai putin intensa sau prin alternare cu un alt produs care nu contine glucocorticoizi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Diprosalic

Nu trebuie sa urmati tratament cu Diprosalic unguent si Diprosalic solutie cutanata daca ati avut sau aveti una din urmatoarele afectiuni:

-hipersensibilitate la betametazona, salicilati sau la oricare dintre componentele produsului;

-infectii bacteriene, virale, parazitare sau fungice, chiar si cele care implica o componenta

inflamatorie;

-leziuni ulcerative;

-acnee vulgara si acnee rozacee.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Diprosalic

Inainte de a utiliza Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent, informati medicul despre orice alte afectiuni de care suferiti, cum ar fi diabetul si, in special, daca prezentati o infectie. In prezenta unei infectii trebuie administrat un tratament antiinfectios adecvat.

Copii

La sugari si copii sunt necesare precautii speciale, mai ales cand se fac tratamente pe termen lung. Copiii pot prezenta o mai mare sensibilitate din punct de vedere al inhibitiei axului hipotalamo- hipofizo-corticosuprarenalian si al aparitiei efectelor hipercorticismului exogen decat adultii, din cauza absorbtiei crescute, datorata unei suprafete cutanate mai mari raportata la greutatea corporala

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu sunt cunoscute interactiuni cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Inainte de a utiliza Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent, informati medicul daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Deoarece siguranta utilizarii glucocorticoizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilita, medicamentele din aceasta grupa trebuie utilizate in timpul sarcinii numai daca beneficiul matern justifica riscul potential pentru fat. Medicamentele din aceasta grupa nu trebuie folosite in cantitati mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide.

Deoarece nu se cunoaste daca administrarea topica a glucocorticoizilor poate avea ca rezultat o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce concentratii detectabile in laptele matern, trebuie luata o decizie in sensul intreruperii alaptarii sau a tratamentului, in functie de importanta medicamentului pentru mama.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent nu au efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Diprosalic poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

In studiile clinice, s-a demonstrat ca Diprosalic solutie cutanata si Diprosalic unguent sunt bine tolerate.

In studiul clinic privind afectiunile care nu sunt localizate la nivelul scalpului, unii pacienti au acuzat senzatie de arsura moderata la aplicarea produsului, iar un pacient a prezentat senzatie de durere. Ambele reactii adverse au disparut dupa primele zile de tratament. Un pacient a prezentat senzatie de arsura si ragade, ceea ce a impus intreruperea tratamentului.

Dupa tratamentul cu glucocorticoizi topici au fost raportate urmatoarele reactii adverse: senzatie de arsura, prurit, iritatie, uscaciunea pielii, foliculita, hipertricoza, eruptii acneiforme, hipopigmentare cutanata, dermatita periorala, dermatita de contact.

In cazul folosirii pansamentelor ocluzive pot sa apara mai frecvent: maceratia pielii, infectii secundare, atrofie cutanata, striuri si miliarie.

Aplicarea cutanata pe termen lung a preparatelor continand acid salicilic poate provoca dermatita. La copiii care au primit glucocorticoizi topici au fost raportate inhibitia axului hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian, sindrom Cushing, intarzierea cresterii in lungime si in greutate si hipertensiune intracraniana.

Manifestarile inhibitiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian la copii includ concentratii plasmatice scazute ale cortizolului si absenta raspunsului corticosuprarenalei la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Diprosalic

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Diprosalic dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Diprosalic unguent

Substanta activa este dipropionat de betametazona 0,64 mg si acid salicilic 30 mg. Celelalte componente sunt: parafina lichida, vaselina alba

Diprosalic solutie cutanata

Substanta activa este dipropionat de betametazona 0,64 mg si acid salicilic 20 mg.

Celelalte componente sunt: E.D.T.A., metilhidroxipropilceluloza, alcool izopropilic, apa purificata

Ambalaj

Diprosalic unguent se prezinta sub forma de unguent de culoare alba sau aproape alba

Diprosalic solutie cutanata se prezinta sub forma de solutie cutanata. Solutie vascoasa, incolora, limpede, cu miros caracteristic de alcool izopropilic

Diprosalic unguent

Cutie cu un tub din Al a 15 g unguent

Diprosalic solutie cutanata

Cutie cu un flacon din P.E.I.D a 30 ml solutie cutanata, prevazut cu picurator

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Schering-Plough Europe,

73 Rue de Stalle, 1180 Bruxelles, Belgia

Fabricanti

Schering - Plough Labo N.V.,

Industriepark 30, B- 2220 Heist-op-den-Berg, Belgia

Schering - Plough,

Zone Industrielle, 2, rue Louis Pasteur, 14200 Herouville-Saint-Clair, Franta

Acest prospect a fost aprobat in - Noiembrie 2006

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare