Litera D

#prospect #medicament

Diclofenac, solutie oftalmica

Prospect Diclofenac, solutie oftalmica

Ce este Diclofenac, solutie oftalmnica si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Diclofenac Rompharm este o solutie oftalmica (pentru ochi) ce contine substanta activa diclofenac sodic.

Diclofenac Rompharm face parte dintr-un grup de medicamente denumit antiinflamatoare nesteroidiene si actioneaza prin reducerea durerii si inflamatiei de la nivelul ochiului.

Medicul oftalmolog va poate recomanda Diclofenac Rompharm:

- inainte de o interventie chirurgicala la nivelul ochiului, pentru a mentine pupila deschisa in timpul operatiei;
- dupa o interventie chirurgicala la nivelul ochiului pentru a reduce durerea si inflamatia;
- dupa traumatisme la nivelul ochiului pentru a reduce durerea si inflamatia;
- pentru a reduce durerea si inflamatia daca aveti o afectiune la nivelul ochiului de natura alergica sau neinfectioasa.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Diclofenac Rompharm exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Diclofenac Rompharm se utilizeaza doar prin aplicare topica, prin instilare in sacul conjunctival al ochiului/ochilor afectat/afectati. Nu se inghite sau injecteaza.

Doza

Adulti, varstnici, adolescenti si copii peste 15 ani

Medicul dumneavoastra va stabili cat de des trebuie sa utilizati medicamentul si care este durata tratamentului, in functie de afectiune si de gravitatea ei.

Doza uzuala este de 1 picatura in ochiul afectat (ochii afectati), de 4 ori pe zi.

In cazul administrarii in interventiile chirurgicale de la nivelul ochiului, medicul dumneavoastra va stabili doza care vi se va administra cat si durata tratamentului.

Utilizarea la copii cu varsta sub 15 ani

Diclofenac Rompharm nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 15 ani.

Purtatorii de lentile de contact

Daca purtati lentile de contact, trebuie sa scoateti lentilele inainte de utilizarea medicamentului Diclofenac Rompharm. Administrati picaturile si apoi trebuie sa asteptati 15 minute inainte de a pune la loc lentilele de contact.

Daca folositi si alte picaturi de ochi

Daca trebuie sa utilizati si alte picaturi oftalmice, acestea pot fi administrate cu 15 minute inainte sau dupa aplicarea medicamentului Diclofenac Rompharm.

Instructiuni de utilizare

Spalati-va pe maini si asezati-va intr-o pozitie confortabila, sezand sau in picioare.
Trageti usor, cu degetul, pleoapa inferioara a ochiului afectat, pana cand se formeaza un "buzunar" intre pleoapa si ochi.
Aduceti aproape de ochi varful flaconului, fara a atinge ochiul sau alte zone apropiate ochiului.
Apasati usor flaconul pentru a curge cate o picatura.
Eliberati pleoapa inferioara si inchideti ochiul.
Apasati cu degetul coltul ochiului afectat, langa nas. Tineti apasat 1 minut, timp in care ochiul este inchis. Aceasta ajuta la impiedicarea trecerii solutiei in restul corpului.

Puneti cate o picatura si in celalalt ochi, daca asa v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Puneti inapoi capacul flaconului, imediat dupa utilizare.

Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din Diclofenac Rompharm

Daca ati pus mai multe picaturi decat trebuie in ochi, acestea pot fi indepartate prin clatire cu apa. Daca ati inghitit accidental medicamentul trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Daca ati uitat sa utilizati Diclofenac Rompharm

Daca ati uitat sa utilizati picaturile oftalmice la ora obisnuita, administrati-va o doza imediat ce v-ati adus aminte. Daca este aproape timpul sa va administrati urmatoarea doza, sariti peste doza omisa si asteptati pana la momentul administrarii dozei urmatoare. Nu va administrati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Diclofenac Rompharm

Nu incetati sa utilizati Diclofenac Rompharm, fara acordul medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Diclofenac Rompharm

- daca credeti ca sunteti alergic (hipersensibil) la diclofenac sodic, acid acetilsalicilic (aspirina) sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
- daca sunteti gravida in ultimul trimestru (aveti mai mult de 6 luni de sarcina);
- daca credeti ca aveti orice fel de infectie virala la nivelul ochiului;
- la copii cu varsta sub 15 ani.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Diclofenac Rompharm

Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament:

- daca aveti astm bronsic declansat de administrarea de acid acetilsalicilic (aspirina) sau de alte medicamente antiinflamatoare inrudite. In acest caz, administrarea Diclofenac Rompharm va poate declansa o criza de astm bronsic.
- daca suferiti de tulburari de coagulare a sangelui sau sunteti in tratament cu medicamente care previn coagularea sangelui, deoarece Diclofenac Rompharm poate creste riscul aparitiei hemoragiilor.

Daca aveti o infectie oculara, diclofenacul poate ascunde dezvoltarea si agravarea infectiei. In acest caz, medicul va va prescrie, pentru tratament, alt medicament.

Daca suspectati ca Diclofenac Rompharm va produce o reactie alergica, intrerupeti tratamentul si adresati-va medicului dumneavoastra.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Diclofenac Rompharm poate interactiona cu alte medicamente.

Desi la dozele recomandate, absorbtia si trecerea in sange este redusa, Diclofenac Rompharm poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente pe care le luati in acelasi timp, mai ales in cazul utilizarii repetate.

Informati medicul daca sunteti in tratament cu:

- alte picaturi pentru ochi care contin substante active precum acetilcolina, carbachol;
- medicamente care cresc potasiul in organism (precum saruri de potasiu, diuretice care economisesc potasiu, inhibitori ai enzimei de conversie, inhibitori ai angiotensinei II, antiinflamatoare nesteroidiene, heparine cu greutate moleculara mica sau nefractionate, ciclosporina si tacrolimus, trimetoprim);
- medicamente care impedica coagularea sangelui (precum acid acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene, ticlopidina, clopidogrel, tirofiban, eptifibatida, iloprost, heparina, anticoagulante orale, trombolitice);
- medicamente din acelasi grup de antiinflamatoare nesteroidiene (exista risc de crestere a reactilor adverse);
- litiu (medicament utilizat in bolile psihice);
- metotrexat (medicament utilizat in tratamentul cancerului sau al unor boli reumatice).

Daca utilizati si alte picaturi oftalmice, trebuie sa asteptati cel putin 15 minute intre administrarea lor.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Diclofenac Rompharm nu trebuie utilizat in ultimul trimestru de sarcina (dupa luna a 6-a). in trimestrele unu si doi de sarcina, medicamentul va fi utilizat numai la recomandarea medicului. Diclofenac Rompharm nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Dupa administrarea Diclofenac Rompharm vederea poate deveni neclara. in acest caz, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje. Trebuie sa asteptati pana cand vederea revine la normal.

Informatii importante privind unele componente ale Diclofenac Rompharm

Diclofenac Rompharm contine: clorura de benzalconiu. Acesta poate provoca iritatie oculara. Clorura de benzalconiu poate determina decolorarea lentilelor de contact moi. De aceea, evitati contactul cu lentilele de contact moi.

Daca purtati lentile de contact, scoateti lentilele, administrati picaturile si asteptati 15 minute inainte de a pune la loc lentilele.

Datorita prezentei uleiului de ricin in compozitia medicamentului, pot aparea eczeme de contact.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Diclofenac Rompharm poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Intrerupeti tratamentul si anuntati imediat medicul dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital, daca:

- aveti semnele aparitiei unei reactii alergice locale (reactii adverse rare, care pot afecta pana la 1 din 1000 persoane), precum: senzatie de mancarime cu umflarea pleoapei si inrosirea ochiului, lacrimare, senzatie de arsura, senzatie de corp strain;
- aveti semnele aparitiei unei reactii alergice severe (reactii adverse foarte rare, care pot afecta pana la 1 din 10000 persoane), precum: umflarea brusca a fetei si gatului (edem angioneurotic), criza de astm bronsic manifestata prin senzatie de sufocare, lipsa de aer, greutate in respiratie.

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

- senzatie de arsura usoara pana la moderata;

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

- incetosarea tranzitorie a vederii imediat dupa instilare, cu tulburari de vedere;
- inflamatia sau deteriorarea membranei ce acopera exteriorul ochiului (corneea), subtierea corneei si leziuni profunde ale corneei (ulcerul cornean) ce va pot afecta vederea;
- sensibilitate la lumina.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie nementionata in prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Diclofenac solutie oftalmica

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu folositi medicamentul mai mult de 28 de zile de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este diclofenacul sodic. Un mililitru picaturi oftalmice, solutie contine diclofenac sodic 1 mg.
- Celelalte componente sunt: ulei de ricin polietoxilat (Cremophor EL), trometamol, edetat disodic dihidrat, manitol, clorura de benzalconiu, acid clorhidric solutie 1 M, apa purificata.

Ambalaj

Diclofenac Rompharm se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora, lipsita de impuritati mecanice.

O cutie contine un flacon picurator din PEJD, de culoare alba, ce contine 5 ml picaturi oftalmice solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

SC. ROMPHARM COMPANY SRL. Str. Eroilor nr. 1A, Otopeni, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2012

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului