Litera D

#prospect #medicament

Dalacin c, capsule

Prospect Dalacin c, capsule

Ce este Dalacin C si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dalacin C este utilizat in urmatoarele afectiuni:

- Infectii ale cailor respiratorii superioare, precum: amigdalita, faringita, sinuzita, otita medie si scarlatina;
- Infectii ale cailor respiratorii inferioare, precum: bronsita, pneumonie, empiem si abces pulmonar;
- Infectii ale pielii si ale tesuturilor moi, precum: acnee, furunculoza, celulita, impetigo, abcese si infectii ale plagilor, erizipel si panaritiu;
- Infectii ale oaselor si articulatiilor, precum: osteomielita si artrita septica;
- Infectii ginecologice, precum: endometrita, celulita, infectii ale fundului de sac vaginal si abcese tubo-ovariene, salpingita si boala inflamatorie pelvina, administrat in asociere cu un antibiotic adecvat;
- Infectii intraabdominale, precum: peritonita si abcese abdominale, administrat in asociere cu un antibiotic adecvat (de exemplu, gentamicina sau tobramicina);
- Septicemie si endocardita;
- Infectii dentare, precum: abcese periodontale si periodontita;
- Encefalita cauzata de Toxoplasma la pacientii cu SIDA; s-a dovedit eficace administrat in asociere cu pirimetamina;
- Pneumonie cauzata de Pneumocystis carinii la pacientii cu SIDA; in acest caz, clindamicina poate fi administrata in asociere cu primachina;
- Malarie, inclusiv in infectiile cauzate de tulpini multirezistente de Plasmodium falciparum, administrat in monoterapie sau in asociere cu chinina sau clorochina;
- Prevenirea endocarditei la pacientii cu hipersensibilitate/alergie la peniciline;
- Prevenirea infectiilor in cadrul interventiilor chirurgicale la nivelul capului si gatului.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Dalacin C exact asa cum v-a indicat medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Dozele ce trebuie administrate depind de tipul afectiunii de care suferiti. De asemenea, medicul dumneavoastra poate calcula doza ce trebuie administrata in functie de greutatea corpului, mai ales la copii.

Capsulele Dalacin C trebuie inghitite intregi, cu un pahar cu apa.

Daca vi se pare ca Dalacin C actioneaza prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Administrarea la adulti

In infectiile moderate doza zilnica recomandata este de 600-1800 mg, administrate fractionat in 2, 3 sau 4 doze egale.

In infectiile severe doza zilnica recomandata este de 1200-1800 mg, administrate fractionat in 2, 3 sau 4 doze egale.

Pentru a evita posibilitatea de producere a iritatiei esofagiene, capsulele ce contin clorhidrat de clindamicina trebuie administrate cu un pahar cu apa.

Administrarea la copii cu varsta mai mare de 6 ani

Pentru a evita posibilitatea de producere a iritatiei esofagiene, capsulele ce contin clorhidrat de clindamicina trebuie administrate cu un pahar cu apa.

Doza zilnica recomandata este de 12-24 mg/kg administrate fractionat in 3 sau 4 doze egale.

Administrarea la varstnici

Nu sunt necesare ajustari ale dozelor la varstnicii cu functie hepatica normala si cu functie renala normala (in conformitate cu varsta) (a se vedea sectiunea 5.2).

Administrarea la pacientii cu afectare renala

Nu sunt necesare modificari ale dozelor de clindamicina la pacientii cu insuficienta renala.

Administrarea la pacientii cu afectare hepatica

Nu sunt necesare modificari ale dozelor de clindamicina la pacientii cu insuficienta hepatica.

Administrarea in afectiuni specifice

Tratamentul infectiilor cu streptococi beta-hemolitici

Doza recomandata este de 300 mg clindamicina (sub forma de clorhidrat) de doua ori pe zi. Tratamentul trebuie continuat timp de cel putin 10 zile.

Tratamentul cervicitei cauzate de Chlamydia trachomatis

Doza zilnica recomandata este de 450-600 mg clorhidrat de clindamicina de 4 ori pe zi, timp de 10-14 zile.

Tratamentul encefalitei cauzate de Toxoplasma la pacientii cu SIDA

Doza recomandata este de 600-1200 mg fosfat de clindamicina administrate i.v. sau clorhidrat de clindamicina administrate oral la intervale de 6 ore, timp de doua saptamani, apoi 300-600 mg administrate oral la intervale de 6 ore. Durata totala recomandata a tratamentului este de 8-10 saptamani. Doza de pirimetamina este de 25-75 mg oral in fiecare zi, timp de 8-10 saptamani. In cazul administrarii unor doze mari de pirimetamina trebuie administrat zilnic si acid folinic 10-20 mg/zi.

Tratamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii la pacientii cu SIDA

Doza recomandata este de 600-900 mg fosfat de clindamicina administrate intravenos la intervale de 6 ore sau 900 mg administrate intravenos la intervale de 8 ore sau 300-450 mg clorhidrat de clindamicina administrate oral la intervale de 6 ore, timp de 21 zile. In acelasi interval de timp (21 zile) doza zilnica unica de primachina administrata oral este de 15-30 mg.

Tratamentul amigdalitei/faringitei acute streptococice

Doza recomandata de clorhidrat de clindamicina este de 300 mg, administrate oral, de 2 ori pe zi, timp de 10 zile.

Tratamentul malariei

Doza recomandata de clorhidrat de clindamicina la adulti este de 10-20 mg/kg si zi, iar la copii 10 mg/kg si zi, administrate fractionat in doze egale la intervale de 12 ore, timp de 7 zile, in monoterapie sau in asociere cu chinina (12 mg/kg la intervale de 12 ore), sau clorochina (15-25 mg la intervale de 24 ore), timp de 3-5 zile.

Profilaxia endocarditei la pacientii cu hipersensibilitate la peniciline

La adulti, doza recomandata de clorhidrat de clindamicina este de 600 mg, iar la copii de 20 mg/kg, cu 1 ora inaintea interventiei chirurgicale. In cazul in care este necesara administrarea parenterala, se administreaza i.v. 600 mg fosfat de clindamicina, cu 1 ora inaintea interventiei chirurgicale.

Daca luati mai mult decat trebuie din Dalacin C

Daca utilizati mai mult Dalacin C decat ar fi trebuit, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau sa mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital. Reactiile adverse care pot sa apara sunt: durerea abdominala, greata si diareea.

Daca uitati sa luati Dalacin C

Trebuie sa efectuati cu rigurozitate tratamentul. Daca utilizati capsule, incercati sa le luati in fiecare zi la aceleasi ore.

Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce v-ati amintit doar daca nu este timpul sa luati urmatoarea doza. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.

Daca incetati sa luati Dalacin C

Folositi Dalacin C atat timp cat v-a indicat medicul dumneavoastra. Nu intrerupeti mai devreme tratamentul, chiar daca va simtiti mai bine, deoarece infectia poate sa reapara.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Dalacin C

- daca aveti hipersensibilitate (sunteti alergic) la clindamicina, lincomicina sau la oricare dintre excipientii capsulelor;
- daca suferiti de colita pseudomembranoasa (o boala intestinala cauzata de utilizarea de antibiotice).

Precautii

Aveti grija deosebita cand luati Dalacin C daca:

- Sunteti insarcinata, planificati sa deveniti insarcinata sau alaptati;
- Aveti probleme intestinale (diaree);

Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra daca cele de mai sus au fost aplicabile in cazul dumneavoastra in trecut.

Administrarea Dalacin C cu alimente si bauturi:

Capsulele Dalacin C pot fi administrate indiferent de orarul meselor. Totusi, administrarea capsulelor in timpul mesei reduce riscul de aparitie a tulburarilor digestive.

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente, utilizate concomitent cu Dalacin C, pot afecta felul in care Dalacin C actioneaza, sau Dalacin C poate afecta felul in care acestea actioneaza. Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamentele: eritromicina sau medicamente cu proprietati de blocante neuromusculare.

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca utilizati sau ati utilizat recent oricare alt medicament, chiar daca a fost obtinut fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Dalacin C poate fi utilizat in perioada de sarcina doar daca acest lucru este indicat de catre medicul dumneavoastra.

Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament in timpul sarcinii.

Administrarea Dalacin C este contraindicata in timpul alaptarii.

Intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Este putin probabil ca Dalacin C sa influenteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

La fel ca toate medicamentele, Dalacin C poate avea reactii adverse.

In cazul administrarii de antibiotice, inclusiv clindamicina, pot sa apara, rareori, cazuri de diaree grava care, cateodata, au dus la deces (afectiune numita colita pseudomembranoasa). Adresati-va medicului dumneavoastra imediat ce observati aparitia diareei in timpul sau dupa cateva saptamani de la tratamentul cu Dalacin C.

Daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele reactii adverse, intrerupeti tratamentul si adresati-va imediat unui cadru medical:

- umflarea buzelor, fetei, limbii, respiratie dificila, urticarie;
- ingalbenirea pielii sau a albului ochilor;
- durere abdominala;
- reducerea cantitatii de urina sau lipsa urinarii (anurie).

Alte reactii adverse, mai putin grave, pot sa apara mai frecvent.

- eruptii pe piele (cazurile mai grave apar foarte rar);
- greata, varsaturi sau pierderea poftei de mancare;
- senzatie de arsuri gastrice (pirozis);
- senzatie de gust metalic neplacut sau alte tulburari de gust.

Rareori, pot sa apara anomalii ale leucocitelor sau ale trombocitelor, ce pot duce la aparitia mai frecventa de infectii sau, respectiv, la tulburari de coagulare a sangelui. Rareori, pot sa apara senzatie de mancarime (prurit) si vaginita.

Daca observati aparitia oricarei reactii adverse care nu a fost mentionata in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Cum se pastreaza Dalacin C

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau pe calea reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Dalacin C 150 mg, capsule

Substanta activa este clindamicina.

Fiecare capsula contine 150 mg clindamicina, sub forma de clorhidrat de clindamicina 177,515 mg. Celelalte componente sunt: amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, lactoza monohidrat, dioxid de titan (E 171), gelatina.

Dalacin C 300 mg, capsule

Substanta activa este clindamicina.

Fiecare capsula contine 300 mg clindamicina, sub forma de clorhidrat de clindamicina 355,03 mg. Celelalte componente sunt: amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, lactoza monohidrat, dioxid de titan (E 171), gelatina.

Ambalaj

Dalacin C 150 mg, capsule

Capsule gelatinoase tari, de culoare alba, inscriptionate cu „Clin 150" si „Pfizer", continand o pulbere alba.

Dalacin C 300 mg, capsule

Capsule gelatinoase tari, de culoare alba, inscriptionate cu „Clin 300" si „Pfizer", continand o pulbere alba.

Fabricant

PFIZER PGM

Zone Industrielle-29 Route des Industries 37530 Poce-sur-Cisse, Franta

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

PFIZER EUROPE MA EEIG,

Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ, Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat in Februarie, 2012

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului