Litera C

#prospect #medicament

Citomid, flacoane injectabile

Prospect Citomid, flacoane injectabile

Ce este Citomid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Citomid este un antimitotic care blocheaza mitoza in metafaza, prin legarea de tubulina si inhiba astfel asamblarea microtubulilor.

Vincristina este activa in diverse afectiuni neoplazice, cum ar fi leucemiile, limfoamele, sarcoamele si unele carcinoame. Datorita actiunii sale mielosupresive reduse, Vincristina este folosita pe scara larga in diverse combinatii chimioterapice in tratamentul limfoamelor hodgkiniene si nonhodgkiniene, sarcomul Ewing, rabdomiosarcomul embrionar, tumora Wilms, neuroblastom, precum si in tumori de san, creier, plaman.

Mod de administrare

Vincristina se administreaza intravenos si pentru a evita extravazarea, este de preferat administrarea directa, pe tubul de perfuzie al unei solutii de ser fiziologic. Dozele recomandate pentru copii sunt 1,5 – 2 mg/m2 suprafata corporala sau 50 microg/kg corp, o data pe saptamana.
Dozele recomandate pentru adulti sunt: 1,4 mg/m2 suprafata corporala (maxim 2mg/m2), sau 25-75 microg/kg corp, o data pe saptamana.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Sarcina, alaptare, formele demielinizante ale sindromului Charcot-Marie-Tooth.

Precautii

Datorita constipatiei severe care poate sa apara la administrarea de Vincristina, se poate recomanda administrarea de laxative. Vincristina trebuie administrata cu precautie la pacientii varstnici si dozele trebuie reduse la pacientii cu insuficienta hepatica. Administrarea intratecala a Vincristinei este invariabil letala.

Reactii adverse posibile

Depresia medulara apare mai rar decat in tratamentul cu vinblastina, dar efectele neurologice si neuromusculare sunt mai severe si sunt cele care limiteaza dozele. Toxicitatea neurologica, in particular neuropatia periferica, este cea care limiteaza dozele; neuropatia senzitiva moderata este frecventa, dar nu impune intreruperea tratamentului. Pot sa apara manifestari mai serioase, cum ar fi parestezii, pierderea reflexelor tendinoase, ataxie, foot drop, slapping gait and muscle wasting. Apar frecvent durerile abdominale si constipatia. Nefropatia acuta urica este intalnita, iar alopecia reversibila este frecventa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului