Litera C

#prospect #medicament

Calcium-sandoz forte, 500 mg, comprimate efervescente

Prospect Calcium-sandoz forte, 500 mg, comprimate efervescente

Ce este Calcium-Sandoz Forte, 500 mg, comprimate efervescente si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dintre toate mineralele, calciul se gaseste in cantitatea cea mai mare in organism; cea mai mare proportie se gaseste in oase. Calciul joaca un rol important in functionalitatea organismului. Este esential pentru sistemul nervos, muschi si functiile inimii precum si pentru coagularea sangelui. in plus, calciul intermediaza actiunea a numerosi hormoni. Pentru a-si indeplini toate aceste roluri diverse, calciul trebuie sa patrunda in tesuturile respective in concentratia optima.

Calcium-Sandoz forte 500 mg este indicat in: tratamentul deficitului de calciu.

Tratament profilactic atunci cand necesarul de calciu este crescut (perioada de crestere, sarcina, alaptare).

Tratamentul adjuvant al osteoporozei de diferite cauze (post-menopauza, senila, determinata de corticosteroizi, post gastrectomie sau imobilizare).

Mod de administrare

Utilizati acest medicament dupa sfatul medicului dumneavoastra sau al farmacistului. Daca aveti intrebari, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Comprimatele efervescente trebuie dizolvate intr-un pahar cu apa.

Adulti: doza recomandata este de 1 g calciu (2 comprimate efervescente Calcium-Sandoz forte 500 mg) pe zi.

Copii:

- copii cu varsta intre 6 ani - 10 ani: doza recomandata este de 500 mg calciu (un comprimat efervescent Calcium-Sandoz forte 500 mg) pe zi.
- copii cu varsta peste 10 ani: doza recomandata este de 1 g calciu (2 comprimate efervescente Calcium-Sandoz forte 500 mg) pe zi.

Se recomanda sa se inchida bine tubul dupa utilizarea unui comprimat.

In caz de supradozaj

Nu a fost raportat niciodata un supradozaj acut. In caz de supradozaj pot sa apara tulburari usoare intestinale si de stomac.

Adresati-va medicului daca ati utilizat accidental o supradoza de Calcium-Sandoz forte 500 mg concomitent cu doze mari de vitamina D.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Calcium-Sandoz forte 500 mg:

- daca sunteti alergic la oricare dintre componentii sai,
- daca aveti hipercalcemie (calciu in sange in cantitate mare), hipercalciurie severa (calciu in urina in cantitate mare) calcificari tisulare (nefrocalcinoza), litiaza calcica sau insuficienta renala severa,
imobilizari prelungite insotite de hipercalciurie si/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilizarii).

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca va aflati intr-una din situatiile descrise mai sus si nu puteti utiliza Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Calcium-Sandoz forte 500 mg:

Daca aveti hipercalciurie usoara (cantitate mai mare de calciu in urina) cu insuficienta renala moderata sau usoara sau daca ati mai avut litiaza renala, trebuie monitorizata excretia de calciu din urina si se recomanda consumul unei cantitati mari de lichide. Daca este necesar, trebuie redusa doza sau trebuie intrerupta terapia.

Interactiuni medicamentoase

Trebuie sa informati medicul despre celelalte medicamente pe care le utilizati, inclusiv despre cele pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala.

A se evita dozele mari de vitamina D in timpul tratamentului cu Calcium-Sandoz forte 500 mg cu exceptia faptului cand acest lucru este indicat special.

Calciul poate sa scada absorbtia altor medicamente (etidronat, fenitoina, quinolone, tetracicline orale sau preparate pe baza de fluor) atunci cand sunt utilizate concomitent. Dupa ce utilizati Calcium-Sandoz forte 500 mg trebuie sa asteptati cel putin 3 ore ca sa luati alt medicament.

Cantitatea de calciu absorbita din intestine poate fi scazuta daca veti consuma anumite alimente, de exemplu spanac, rubarba, tarate si cereale.

Atunci cand este administrat in doze mari cu vitamina D, calciul poate diminua raspunsul la verapamil sau la alte medicamente similare (medicamente utilizate pentru tratamentul tulburarilor de ritm cardiac, dureri in piept sau hipertensiune arteriala).

La pacientii carora le sunt administrate medicamente pentru inima (digitala), dozele mari de calciu pe cale orala pot avea un risc crescut de tulburari de ritm cardiac. Unele diuretice pot reduce excretia de calciu.

Sarcina si alaptarea

Calcium-Sandoz forte 500 mg poate fi utilizat daca sunteti insarcinata sau alaptati.

Informatii importante privind unii excipienti ai Calcium-Sandoz forte 500 mg:

Daca sunteti diabetic, trebuie sa luati in considerare continutul de zahar (0,87 g) din fiecare comprimat efervescent de Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Pacientii care necesita o dieta cu nivel scazut de sodiu trebuie sa ia in considerare continutul de sodiu (0,27 g) din fiecare comprimat efervescent de Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Reactii adverse posibile

In cazuri rare, pot sa apara tulburari usoare intestinale si gastrice.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca observati orice alte reactii pe care le considerati ca sunt legate de administrarea de Calcium-Sandoz forte 500 mg.

Cum se pastreaza Calcium-Sandoz forte 500 mg

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A nu se lasa la indemana copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original, ferit de umiditate. Ambalaj

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt:
carbonat de calciu/ gluconolactat de calciu. Un comprimat efervescent contine calciu 500 mg sub forma de carbonat de calciu 0,3 g şi gluconolactat de calciu 2,94 g.
Celelalte componente sunt:acid citric anhidru, macrogol 4000, aroma de portocale, zaharina sodica, hidrogenocarbonat de sodiu, zahar.

Ambalaj

Cutie cu un tub din polipropilena a 10 comprimate efervescente.

Fabricant

FAMAR FRANCE
1, Avenue du Champ du Mars, 45073 Orleans Cedex 2,
Franta

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C.
Sandoz S.R.L.
Str. Livezeni, Nr. 7A,
540472
Targu Mures, Romania

Acest prospect a fost aprobat in decembrie 2012

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului