Litera C

#prospect #medicament

Calcium sandoz, fiole

Prospect Calcium sandoz, fiole

Ce este Calcium Sandoz, fiole si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Administrat parenteral, Calcium Sandoz corecteaza rapid hipocalcemia acuta si simptomele ei clinice, care pot include: parestezie, laringospasm, crampe musculare, excitabilitate neuro-musculara crescuta, ducand la tetanie si convulsii. La pacientii cu deficienta cronica de calciu datorita malabsorbtiei intestinale, tratamentul parenteral cu calciu reface si mentine echilibrul normal al calciului. Concentratiile crescute de calciu s-a constatat ca diminueaza permeabilitatea capilara, inhiband astfel procesele exsudative, inflamatorii si alergice. Datorita tolerantei bune in tesuturi, glubionatul de calciu se poate administra nu numai intravenos, dar si intramuscular in profunzime (exceptand copiii).
Hipocalcemie, provocand tetanie si tulburari neuromusculare inrudite. Deficienta cronica de calciu, rahitism, osteomalacie si osteoporoza la pacientii care nu pot mentine echilibrul normal al calciului pe cale orala. Ca adjuvant in tratamentul proceselor exsudative ale pielii, de exemplu: urticarie acuta, eczema acuta. Ca adjuvant in tratamentul hiperkaliemiei grave. Intoxicatie cu plumb (tratamentul crampelor acute), intoxicatie cu fluor.

Mod de administrare

Adulti: 10 ml i.v. sau i.m. de 1-3 ori pe zi.
Copii: 5-10 ml i.v. pe zi. Pentru tratamentul hipocalcemiei grave, se recomanda administrarea prin perfuzie intravenoasa atat la adulti cat si la copii, doza fiind corelata cu nivelul in sange si cu cantitatea eliminata prin urina (vezi Precautii). Hipocalcemia grava (de ex., tetanie manifesta) la nou-nascuti si sugari poate necesita perfuzie intravenoasa. Doza recomandata este de 40-80 mg calciu ionizabil (4-9 ml din solutia fiolei) pe kg greutate corporala in 24 de ore, dar numai mult de trei zile. Tratamentul ulterior va fi pecale orala.
Daca este indicat, tratamentul parenteral cu calciu poate fi combinat cu administrarea de vitamina D.
N.B. injectiile intravenoase trebuie facute lent (3 minute pentru 10 ml);trebuie supravegheat ritmul cardiac. Nu se recomanda calea intramusculara la copii; la adulti injectiile intramusculare se vor face in profunzime in muschiul gluteal. Calciu Sandoz nu va fi injectat subcutanat.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la produs; hipercalcemie (de ex. hiperparatiroidism, supradoze de vitamina D, tumori decalcifiante, cum ar fi plasmocitom sau metastaza osoasa, osteoporoza datorata imobilizarii prelungite); hipercalciurie grava; insuficienta renala grava; galactosemie. tratamentul parenteral este complet contraindicat pacientilor care iau digitala sau adrenalina.

Precautii

Tratamentul parenteral prelungit cu calciu trebuie sa fie insotit de supravegherea nivelului in sange si a eliminarii in urina, in special la copii. Tratamentul trebuie intrerupt imediat daca nivelul calciului in sange depaseste 105 mg/l (2,625 mmol/l) sau daca se elimina�peste 5 mg/kg (0,125 mmol/kg) in urina in 24 de ore.
Este necesara supravegherea EKG daca calciul se administreaza prin injectii intravenoase in cazuri de hiperkaliemie grava.
S-a constatat ca solutiile de calciu injectabil (inclusiv Calcium Sandoz) contin mici cantitati de aluminiu (pana la 5 mg/l). Trebuie evitat tratamentul parenteral prelungit la nou-nascuti, sugari si pacienti cu insuficienta renala grava, caci poate duce la acumularea de aluminiu, asociata cu tulburari scheletice, neurologice si hematologice.

Interactiuni medicamentoase

Calciul potenteaza efectele digitale asupra inimii si poate reduce reactia la verapamil si posibil si la alti blocanti ai canalelor de calciu.

Reactii adverse� posibile

Greata, voma, transpiratie, congestionare cu senzatie de caldura, hipotensiune, aritmii cardiace sau colaps vasomotor in urma injectarii intravenoase prea rapide.

Supradozare

Simptomele sunt cele intalnite la hipercalcemie: anorexie, greata, voma, constipatie, dureri abdominale, slabiciune musculara, poliurie, sete, somnolenta, confuzie; in cazuri grave: coma, aritmii cardiace, stop cardiac. Tratamentul consta in masuri de reducere a nivelului calciului in sange, de exemplu fosfat de sodiu p.o. sau, in cazuri grave, prin perfuzie intravenoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare