Litera C

#prospect #medicament

Calciu cu vitamina d3, comprimate filmate

Prospect Calciu cu vitamina d3, comprimate filmate

Ce este Calciu cu vitamina D3 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Calciul este esential pentru mentinerea echilibrului electrolitic, intervenind si intr-un numar mare de procese enzimatice (coagularea sangelui, precipitarea cazeinei, activarea tripsinogenului). Joaca un rol esential in formarea si mentinerea scheletului - care contine 99 % din cantitatea totala de calciu existenta in organism; influenteaza permeabilitatea si potentialul membranei celulare, contractia musculara si functia cardiaca.
Vitamina D intervine in homeostazia calciului: La nivelul intestinului, creste absorbtia calciului si fosforului, prin marirea permeabilitatii membranei celulare, facilitarea transformarii sarurilor alcaline in saruri acide mai solubile si prin stimularea sintezei proteinei purtatoare.
La nivelul oaselor: prin mineralizarea tesutului osteoid al cartilajelor. Este indispensabila pentru functia reglatoare a parathormonului (echilibrul calciu-fosfor).
La nivelul rinichilor: vitamina D moduleaza excretia calciului.
La copii: hipocalcemia nou-nascutului, prevenirea rahitismului. Hipocalcemia datorata corticoterapiei, hipoparatiroidiei idiopate sau anticonvulsivantelor. Carenta de calciu in perioda de crestere.
La adult: tratamentul osteoporozei si osteomalaciei (prin carenta sau malabsorbtie). Osteodistrofia, hipocalcemia din afectiunile hepatice, tratamentul demineralizarii osoase dupa o perioada de imobilizare, contracturile musculare tetaniforme acompaniate de hipocalcemie. Carenta de calciu in perioada de sarcina si alaptare.

Mod de administrare

Oral: adulti, 1-2 comprimate, de 3 ori pe zi, dupa mese; copiii, 1-2 comprimate pe zi, dupa varsta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipercalcemia datorata hiperparatiroidismului, unei tumori decalcifiante (ex. metastaza osoasa), hipercalcemia idiopatica a sugarului. Hipercalciuria grava, insuficienta renala grava. Hipersensibilitate la vitamina D: maladia Besnier-Boeck-Schaumann.

Precautii

In caz de hipercalciurie usoara (peste 300 mg=7,5 mmol/24 h), insuficienta renala moderata sau in caz de antecedente de calculi renali, se va supraveghea calciuria pe durata tratamentului.

Reactii adverse posibile

Rareori s-au semnalat tulburari gastrointestinale. Creste riscul litiazei renale si al hipercalciuriei. La doze masive apare o calcifiere patologica a parenchimului hepatic.

Informatii suplimentare

Compozitie

Vitamina D 125 UI Calciu 250 mg.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea