Litera B

#prospect #medicament

Buscotil, comprimate

Prospect Buscotil, comprimate

Ce este Buscotil si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afectiuni spastice gastro-intestinale, biliare si urogenitale. Diaree acuta si cronica - cazuri usoare-medii.


Mod de administrare

Adulti: doza uzuala este de 1 - 2 comprimate Buscotil 10 mg (10-20 mg bromura de N- butilscopolamoniu), administrate oral de 3 - 5 ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- hipersensibilitate la butilscopolamina sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- miastenia gravis;
- megacolon;
- stenoza pilorica;
- glaucom cu unghi inchis;
- tulburari uretro-prostatice cu risc de retentie urinara. Precautii

La dozele recomandate s-a putut observa o crestere a vascozitatii secretiilor bronsice, facand mai dificila eliminarea lor.

Interactiuni medicamentoase

Administrarea concomitenta cu antiacide sau antidiareice adsorbante scade absorbtia din tubul digestiv a medicamentelor anticolinergice.

Anticolinergicele cresc pH-ul gastric, scazand astfel absorbtia ketoconazolului. Administrarea concomitenta cu metoclopramida poate antagoniza efectele metoclopramidei asupra motilitatii gastrice.

Asocierea cu analgezice opioide creste riscul constipatiei severe, ileusului paralitic sau retentiei urinare.

Asocierea cu deprimante ale sistemului nervos central creste riscul sedarii excesive. Bromura de N-butilscopolamoniu poate potenta efectele anticolinergice ale antidepresivelor triciclice, antihistaminicelor Hi, chinidinei, disopiramidei si amantadinei. Asocierea cu simpatomimetice p1-adrenergice poate agrava tahicardia. Bromura de N-butilscopolamoniu antagonizeaza efectele pentagastrinei si histaminei, modificand rezultatele testelor pentru determinarea secretiei gastrice; se recomanda pastrarea unui interval de 24 de ore intre administrarea parasimpatoliticelor si efectuarea acestor teste.

Atentionari

Se recomanda prudenta la cardiaci, in special la cei cu tahiaritmii, insuficienta cardiaca congestiva, angina pectorala si stenoza mitrala, deoarece cresterea frecventei cardiace poate agrava aceste afectiuni.

De asemenea, se recomanda prudenta in hipertiroidie, insuficienta hepatica si renala.

La pacientii cu reflux gastro-esofagian, administrarea antispasticelor parasimpatolitice poate agrava refluxul, prin inhibarea peristaltismului gastric si relaxarea cardiei.

La pacientii cu glaucom cu unghi deschis se recomanda prudenta si ajustarea tratamentului antiglaucomatos (antispasticele parasimpatolitice pot produce o usoara crestere a presiunii intraoculare).

Se recomanda administrarea cu prudenta la pacientii cu varsta peste 40 ani, datorita riscului agravarii unui eventual glaucom nediagnosticat.

Se recomanda prudenta la pacientii cu tulburari obstructive gastro-intestinale sau colita ulceroasa, deoarece dozele mari de parasimpatolitice inhiba peristaltismul intestinal si pot sa provoace ileus paralitic sau megacolon toxic.

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Copii

Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii butilscopolaminei la copii.

Varstnici

La pacientii varstnici este necesara reducerea dozelor.

Sarcina si alaptarea

Studii preclinice efectuate la sobolan si iepure nu au evidentiat efecte embriotoxice sau teratogene. Experienta clinica nu a demonstrat toxicitate materna sau fetala in cazul utilizarii in timpul sarcinii. Administrarea de bromura de N-butilscopolamoniu in perioada sarcinii se va face cu prudenta, dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Pana in prezent nu a fost stabilita siguranta administrarii Buscotil 10 mg in perioada alaptarii; se recomanda evitarea administrarii la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In general, butilscopolamina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientii trebuie avertizati despre posibilitatea aparitiei tulburarilor de acomodare vizuala.

Reactii adverse posibile

Pot sa apara reactiile adverse comune parasimpatoliticelor: uscaciunea gurii, constipatie, tahicardie, cresterea presiunii intraoculare, retentie urinara, tulburari de acomodare vizuala; aceste reactii adverse sunt, in general, usoare si tranzitorii.

De asemenea, a fost raportata confuzie mintala, in special la varstnici.

Foarte rar au fost raportate reactii de hipersensibilitate, in special reactii cutanate; exceptional dispnee.

Supradozaj

Nu au fost raportate cazuri de supradozaj. in caz de supradozaj, este posibil sa apara simptome de tip parasimpatolitic: retentie urinara, uscaciunea gurii, inrosirea pielii, tahicardie, constipatie si tulburari de vedere tranzitorii.

Tratamentul consta in: lavaj gastric, administrarea de carbune activat, sulfat de magneziu (15%) si parasimpatomimetice. in cazul pacientilor cu glaucom, se va administra local pilocarpina. Daca este necesar, se va injecta i.m. sau i.v. neostigmina in doza de 0,5 -2,5 mg. in caz de retentie urinara, poate fi necesar sondaj uretro-vezical. La nevoie, se instituie tratament de sustinere a functiilor vitale.

Cum se pastreaza Buscotil

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat conţine bromura de N-butilscopolamoniu 10 mg si excipienti: lactoza monohidrat (200 mesh), gelatina, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb.

Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul tulburarilor funcţionale gastro-intestinale, alcaloizi din belladonna, compusi cuaternari de amoniu.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din PEID a 20 comprimate.

Fabricant

S.C. Arena Group S.A., Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Arena Group S.A.

Str. stefan Mihaileanu, Nr. 31, Ap. 1, Sector 2, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Decembrie 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare