Litera B

#prospect #medicament

Bumex, comprimate

Prospect Bumex, comprimate

Actiune terapeutica
diuretic de ansa. Inhiba reabsorbtia atat a sodiului cat si a clorului in tubul proximal si ramura ascendenta a ansei Henle. Rol posibil la nivelul tubului proximal de promovare a excretiei de fosfati.
Debut, oral: 30-60 min.
Efect maxim, oral: 1-2 ore. Durata efectului, oral: 4-6 ore.
Debut, intravenos: cateva minute.
Efectul maxim, intravenos: 15-30 min.
Durata efectului, intravenos: 3,5-4 ore. Se metabolizeaza in ficat, desi 45% se excreta neschimbat prin urina.

Indicatii
Edem asociat cu insuficienta cardiaca congestiva, sindrom nefrotic, boala hepatica. Tratament adjuvant pentru edemul pulmonar acut. Foarte util in cazul persoanelor refractare la alte diuretice.

Mod de administrare
Comprimate: Adulti 0,5-2 mg 1/zi; daca raspunsul este inadecvat, pot fi administrate o a doua si chiar o a treia doza la interval de 4-5 ore, pana la un maxim de 10 mg pe zi.
Intravenos, intramuscular:Adulti 0,5-1 mg; daca raspunsul este inadecvat, pot fi administrate o a doua si chiar o a treia doza la intervale de 2-3 ore pana la un maxim de 10 mg pe zi. A se initia dozarea oral cat mai repede posibil.

Contraindicatii

Anurie. Coma hepatica sau depletia electrolitica severa, pana la corectarea/imbunatatirea starii bolnavului. Hipersensibilitatea la medicament. Lactatia.

Precautii
Pacientii in varsta pot fi mai sensibili la efectele hipotensive si electrolitice si prezinta un risc mai crescut de afectiuni tromboembolice si colaps circulator. Poate activa sau agrava lupus eritematos sistemic. Diuretic potent; in cantitati excesive poate cauza diureza profunda cu depletie hidroelectrolitica. Persoanele alergice la sulfonamide pot prezenta reactivitate incrucisata la bumetanida. Modificarile bruste ale echilibrului electrolitic pot cauza encefalopatie hepatica si coma la pacientii cu ciroza hepatica si ascita.
Programul de administrare oral este in zile alternative sau timp de 3-4 zile cu o perioada de pauza de 1-2 zile intre administrari.
Bumetanida, in raport de 1:40 bumetanida :furosemid, poate fi prescrisa la persoane alergice la furosemid. Se recomanda administrarea intravenos sau intramuscular la persoanele la care nu se poate administra oral sau la persoane cu deficit de absorbtie intestinala. In insuficienta renala cronica severa, o perfuzie continua (12 mg timp de 12 ore) poate avea o eficienta mai crescuta si poate cauza mai putine reactii adverse decat terapia intermitenta prin bolus. Solutiile intravenos se administreaza incet timp de 1-2 minute.
Observatii pentru pacient – familie
Administrati devreme in cursul zilei pentru a preveni nicturia. Nu efectuati activitati ce necesita atentie sporita pana la trecerea efectului medicamentului. Anuntati orice reactie adversa neobisnuita. Inregistrati greutatea; anuntati orice crestere brusca in greutate sau edemele membrelor superioare/inferioare. Revedeti necesitatile dietei, precum sodiul redus sau potasiul crescut.
Evaluarea si controlul terapiei
Monitorizati electrolitii, functiile hepatice si renale; investigati hipokalemia. Monitorizati semnele vitale. Diureza rapida poate cauza deshidratare si colaps circulator (in special la persoanele in varsta). La administrarea concomitenta de antihipertensive, poate apare hipotensiune. Investigati alergia la sulfonamide; poate da sensibilitate incrucisata. Observati orice deficit al functiei auditive (in special daca se administreaza concomitent alte medicamente ototoxice), prezenta lupusului sau a tromboembolismelor.

Supradozarea

Simptome: Pierderi hidrice severe, depletie electrolitica, deshidratare, colaps circulator (cu posibilitate de tromboza si embolism vascular). Simptomele depletiei electrolitice includ: anorexie, crampe, astenie, ameteli, voma, confuzie mentala. 
Tratament: compensarea pierderilor hidroelectrolitice si monitorizarea nivelurilor serice si urinare ale electrolitilor. Emeza sau lavaj gastric. Oxigen sau respiratie artificiala, daca este cazul. Masuri suportive generale.

Reactii adverse
Modificari in echilibrul hidroelectrolitic: pierdere excesiva de apa, deshidratare, depletie electrolica, inclusv hipokalemie, hipocloremie, hiponatremie, hipovolemie, tromboembolism, colaps circulator.
Otice: afectari reversibile / ireversibile ale functiei auditive, vertij (cu senzatie de plenitudine in urechi).
Cardio-vasculare: reducerea volumului sanguin poate cauza colaps circulator, tromboza si embolism, in special la pacientii in varsta. Hipotensiune, modificari ECG.
SNC: encefalopatie cu boala hepatica preexistenta, vertij, cefalee, ameteli.
Gastro-intestinale: senzatie de greata si voma, diaree, dureri gastrointestinale.
Genito-urinare: ejaculare precoce, dificultati in mentinerea erectiei, blocaj renal. Musculoscheletale: dureri artritice, astenie, crampe musculare, fatigabilitate.
Hematologice: Agranulocitoza, trombocitopenie.
Diverse: hiperventilatie, rash, fotosensibilitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului