Litera A

#prospect #medicament

Azilect, comprimate

Prospect Azilect, comprimate

Ce este Azilect si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

AZILECT este indicat in tratamentul bolii Parkinson idiopatica (BP) ca monoterapie (fara levodopa) sau ca adjuvant (in asociere cu levodopa) la pacientii cu fluctuatii de sfarsit de doza.

Mod de administrare

Doze

Rasagilina se administreaza pe cale orala, in doza de 1 mg o data pe zi cu sau fara levodopa.

Medicamentul poate fi administrat cu sau fara alimente.

Varstnici: Nu sunt necesare modificari ale dozei la pacientii varstnici.

Copii si adolescenti

AZILECT nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Pacienti cu insuficienta hepatica: Utilizarea rasagilinei este contraindicata la pacientii cu insuficienta hepatica severa. La pacientii cu insuficienta hepatica moderata utilizarea rasagilinei trebuie evitata. La pacientii cu insuficienta hepatica usoara este necesara prudenta la initierea tratamentului cu rasagilina. in cazul progresiei insuficientei hepatice de la usoara la moderata, administrarea rasagilinei trebuie oprita.

Pacienti cu insuficienta renala: Nu este necesara modificarea dozei in cazul pacientilor cu insuficienta renala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

Administrarea concomitenta de inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) (incluzand medicamente si remedii naturiste eliberate fara prescriptie medicala, de exemplu sunatoare) sau petidina. Trebuie pastrata o pauza de cel putin 14 zile intre intreruperea administrarii rasagilinei si inceperea tratamentului cu inhibitori MAO sau petidina.

Rasagilina este contraindicata la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

Precautii

Trebuie evitata administrarea concomitenta de rasagilina cu fluoxetina sau fluvoxamina. Este necesara o perioada de cel putin cinci saptamani intre oprirea tratamentului cu fluoxetina si initierea tratamentului cu rasagilina. intre intreruperea administrarii rasagilinei si initierea tratamentului cu fluoxetina sau fluvoxamina este necesara o pauza de cel putin 14 zile.

Nu este recomandata administrarea concomitenta de rasagilina si dextrometorfan sau simpatomimetice, cum sunt cele din compozitia decongestionantelor nazale si orale sau medicamente pentru tratamentul racelilor, care contin efedrina sau pseudoefedrina.

In cadrul studiilor clinice din perioada programului de dezvoltare a medicamentului, aparitia unor cazuri de melanom a impus luarea in considerare a unei posibile asocieri a acestuia cu rasagilina. Datele adunate sugereaza ca boala Parkinson, si nu un anumit medicament, se asociaza cu un risc crescut de cancer tegumentar (nu in exclusivitate cu melanomul). Orice suspiciune de leziune tegumentara trebuie evaluata de catre specialist.

Este necesara prudenta in cazul initierii tratamentului cu rasagilina la pacientii cu insuficienta hepatica usoara. Trebuie evitata utilizarea rasagilinei la pacientii cu insuficienta hepatica moderata. in cazul progresiei insuficientei hepatice de la usoara la moderata, trebuie oprita administrarea rasagilinei.

Interactiuni medicamentoase

Exista un numar de interactiuni cunoscute intre inhibitorii neselectivi de MAO si alte medicamente.

Rasagilina nu trebuie administrata concomitent cu alti inhibitori de MAO, (incluzand medicamente si remedii naturiste eliberate fara prescriptie medicala, de exemplu sunatoare), deoarece poate exista un risc pentru inhibarea neselectiva a MAO care poate determina crize de hipertensiune arteriala.

S-au raportat reactii adverse grave in cazul utilizarii concomitente de petidina si inhibitori de MAO, incluzand alti inhibitori selectivi ai MAO-B. Utilizarea concomitenta de rasagilina si petidina este contraindicata.

Pentru inhibitorii MAO, s-au raportat interactiuni medicamentoase in cazul utilizarii concomitente cu simpatomimetice. De aceea, avand in vedere actiunea de inhibare a MAO exercitata de rasagilina, nu se recomanda administrarea concomitenta de rasagilina si simpatomimetice cum sunt cele continute in decongestionantele nazale si orale sau in medicatia pentru tratamentul racelii, care contine efedrina sau pseudoefedrina.

Exista raportari privind interactiunile medicamentoase in cazul utilizarii concomitente de dextrometorfan si inhibitori neselectivi de MAO. De aceea, avand in vedere actiunea de inhibare a MAO exercitata de rasagilina nu este recomandata administrarea concomitenta de rasagilina si dextrometorfan.

Utilizarea rasagilinei concomitent cu fluoxetina sau fluvoxamina trebuie evitata.

Pentru utilizarea concomitenta de rasagilina cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) / inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si norepinefrinei (IRSN) in studii clinice a se vedea punctul 4.8

S-au raportat reactii adverse grave in cazul utilizarii concomitente de ISRS, IRSN, antidepresive triciclice si tetraciclice si inhibitori de MAO,. De aceea, avand in vedere actiunea de inhibare a MAO exercitata de rasagilina, antidepresivele trebuie administrate cu prudenta.

In boala Parkinson ca terapie adjuvanta la pacientii aflati sub tratament cronic cu levodopa nu exista efecte clinice semnificative privind influenta tratamentului cu levodopa asupra clearance-ului rasagilinei.

Studiile in vitro privind metabolizarea au evidentiat faptul ca izoenzima 1A2 a citocromului P450 (CYP1A2) este principala enzima responsabila pentru metabolizarea rasagilinei. Administrarea concomitenta de rasagilina si ciprofloxacina (inhibitor al CYP1A2) creste ASC de rasagilina cu 83%. Administrarea concomitenta de rasagilina si teofilina (substrat al CYP1A2) nu afecteaza farmacocinetica nici unuia dintre cele doua produse. Deci, inhibitorii puternici ai CYP1A2 pot modifica concentratia plasmatica a rasagilinei si trebuie administrati cu prudenta.

Exista un risc de scadere a concentratiei plasmatice de rasagilina la fumatori, prin inducerea enzimei de metabolizare CYP1A2.

Studiile in vitro au evidentiat faptul ca rasagilina, la o concentratie de 1 μg/ml (echivalent cu o concentratie de 160 ori mai mare decat media Cmax~5,9-8,5 ng/ml, la pacienti cu boala Parkinson dupa administrarea repetata a 1 mg rasagilina), nu inhiba izoenzimele citocromului P450, CYP1A2, CYP2A6, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1, CYP3A4 si CYP4A. Aceste rezultate indica faptul ca este putin probabil ca rasagilina, la concentratii terapeutice, sa produca orice interferenta semnificativa clinic cu substratul enzimelor.

Administrarea concomitenta de rasagilina si entacapona creste cu 28% clearance-ul rasagilinei administrata pe cale orala.

Interactiuni tiramina/rasagilina: Rezultatele a cinci studii cu tiramina (la voluntari si pacienti cu BP), impreuna cu rezultatele privind monitorizarea in ambulator a tensiunii arteriale dupa ingestia de alimente (la 464 pacienti tratati cu 0,5 sau 1 mg pe zi rasagilina sau placebo, ca terapie adjuvanta la cea cu levodopa, timp de 6 luni fara restrictie de tiramina) si faptul ca nu sunt raportari privind interactiunea tiramina/rasagilina in studiile clinice efectuate fara restrictii de tiramina, evidentiaza faptul ca rasagilina poate fi utilizata in siguranta fara dieta cu restrictie de tiramina.

Sarcina si alaptarea

Pentru rasagilina nu sunt disponibile date clinice privind utilizarea sa la femeile gravide. Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii post-natale. Medicamentul nu va fi prescris decat cu prudenta la femeia gravida.

Date experimentale indica faptul ca rasagilina inhiba secretia de prolactina, putand astfel sa inhibe lactatia. La om, nu se stie daca rasagilina se excreta in laptele matern. Este necesara prudenta in cazul administrarii medicamentului mamelor care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Pacientii trebuie avertizati despre riscul de a folosi utilaje si conduce vehicule, pana cand sunt absolut siguri ca AZILECT nu le afecteza aceasta capacitate.

Reactii adverse posibile

In cadrul programului clinic pentru rasagilina au fost tratati cu rasagilina un total de 1361 pacienti pentru 3076,4 pacienti-ani. In studii de tip dublu orb, placebo - controlate au fost tratati 529 pacienti cu rasagilina 1 mg pe zi, pentru 212 pacienti-ani si 539 pacienti carora li s-a administrat placebo, pentru 213 pacienti-ani.

Monoterapie

Lista care urmeaza include reactiile adverse care au fost raportate cu incidenta mai mare in studiile placebo - controlate, la pacienti care au fost tratati cu rasagilina 1 mg pe zi (grupul rasagilina n=149, grupul placebo n=151).

In paranteze este mentionata incidenta reactiilor adverse (% din pacienti) pentru rasagilina fata de placebo.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa utilizandu-se urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si <1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100), rare (≥1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000).

Infectii si infestari

Frecvente: gripa (4,7% fata de 0,7% )

Tumori benigne, maligne si nespecificate (incluzand chisturi si polipi)

Frecvente: carcinom cutanat (1,3% fata de 0,7%)

Tulburari hematologice si limfatice

Frecvente: leucopenie (1,3% fata de 0%)

Tulburari ale sistemului imunitar

Frecvente: alergii (1,3% fata de 0,7%)

Tulburari metabolice si de nutritie

Mai putin frecvente: scaderea apetitului (0,7 fata de 0%)

Tulburari psihice

Frecvente: depresie (5,4% fata de 2%), halucinatii (1,3% fata de 0,7%)

Tulburari ale sistemului nervos

Foarte frecvente: cefalee (14,1% fata de 11,9 %)

Mai putin frecvente: accidente cerebrovasculare (0,7% fata de 0%)

Tulburari oculare

Frecvente: conjunctivita (2,7% fata de 0,7%)

Tulburari acustice si vestibulare:

Frecvente: vertij (2,7% fata de 1,3%)

Tulburari cardiace

Frecvente: angina pectorala (1,3% fata de 0%)

Mai putin frecvente: infarct miocardic (0,7% fata de 0%)

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Frecvente: rinita (3,4% fata de 0,7%)

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente: flatulenta (1,3% fata de 0%)

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: dermatite (2,0% fata de 0%)

Mai putin frecvente: eruptie veziculobuloasa (0,7% fata de 0%)

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

Frecvente: durere musculoscheletica (6,7% fata de 2,6%), dureri la nivelul gatului (2,7% fata de 0%), artrita (1,3% fata de 0,7%)

Tulburari renale si ale cailor urinare

Frecvente: mictiune imperioasa (1,3% fata de 0,7%)

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente: febra (2,7% fata de 1,3%), stare generala de rau (2% fata de 0%)

Terapie adjuvanta

Lista care urmeaza include reactii adverse care au fost raportate cu incidenta mai mare in studiile placebo - controlate la pacientii care au fost tratati cu rasagilina 1 mg pe zi (grupul rasagilina n=380, grupul placebo n=388). in paranteze sunt mentionate incidentele reactiilor adverse (% de pacienti) la rasagilina fata de placebo.

Reactiile adverse cu cel putin 2% diferenta fata de placebo sunt scrise cu caractere italice.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, utilizandu-se urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si <1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100), rare (≥1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000).

Tumori benigne, maligne si nespecificate

Mai putin frecvente: melanom cutanat (0,5% fata de 0,3%)

Tulburari metabolice si de nutritie

Frecvente: scaderea apetitului alimentar (2,4% fata de 0,8%)

Tulburari psihice

Frecvente: halucinatii (2,9% fata de 2,1 %), vise anormale (2,1 fata de 0,8%)

Mai putin frecvente: confuzie (0,8% fata de 0,5%)

Tulburari ale sistemului nervos

Foarte frecvente: dischinezie (10,5 % fata de 6,2%)

Frecvente: distonie (2,4% fata de 0,8%), sindrom de tunel carpian (1,3% fata de 0%), tulburari de echilibru (1,6% fata de 0,3%)

Mai putin frecvente: accidente cerebrovasculare (0,5 % fata de 0,3%)

Tulburari cardiace

Mai putin frecvente: angina pectorala (0,5% fata de 0%)

Tulburari vasculare

Frecvente: hipotensiune ortostatica (3,9% fata de 0,8%)

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente: dureri abdominale (4,2% fata de 1,3%), constipatie (4,2% fata de 2,1%), greata si varsaturi (8,4% fata de 6,2%), uscaciunea cavitatii bucale (3,4% fata de 1,8%)

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: eruptie cutanata (1,1% fata de 0,3%)

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

Frecvente: artralgii (2,4% fata de 2,1%), dureri la nivelul gatului (1,3% fata de 0,5%)

Investigatii diagnostice

Frecvente: pierdere in greutate (4,5% fata de 1,5%)

Leziuni, intoxicatii si complicatii legate de procedurile utilizate

Frecvente: caderi (4,7% fata de 3,4%)

Boala Parkinson este asociata cu simptomatologie de tip halucinatii si confuzie. In perioada de dupa punerea pe piata a medicamentului aceste simptome au fost observate si la pacienti cu boala Parkinson tratati cu rasagilina.

S-au raportat reactii adverse grave in cazul utilizarii concomitente de ISRS, IRSN, antidepresive triciclice si tetraciclice si inhibitori MAO. In perioada dupa punerea pe piata, s-au raportat cazuri de sindrom serotoninergic asociat cu agitatie, confuzie, rigiditate, febra si mioclonii la pacientii tratati cu antidepresive / IRSN concomitent cu rasagilina.

Studiile clinice cu rasagilina nu au perimis utilizarea concomitenta a fluoxetinei sau fluvoxaminei si rasagilinei, insa urmatoarele medicamente antidepresive precum si dozele corespunzatoare au fost permise in aceste studii: amitriptilina ≤ 50 mg pe zi, trazodona ≤ 100 mg pe zi, citalopram ≤ 20 mg pe zi, sertralina ≤ 100 mg pe zi si paroxetina ≤ 30 mg pe zi. Nu au existat cazuri de sindrom serotoninergic in programul clinic al rasagilinei in care 115 pacienti au fost expusi concomitent la rasagilina si antidepresive triciclice, iar 141 pacienti au fost expusi la rasagilina si ISRS/ IRSN).

In perioada dupa punerea pe piata, la pacientii tratati cu rasagilina s-au raportat cazuri de crestere a presiunii arteriale, inclusiv cazuri rare de puseu de hipertensiune arteriala asociat cu ingerarea unui numar necunoscut de alimente bogate in tiramina.

In ceea ce priveste inhibitorii MAO au existat raportari de interactiuni medicamentoase in timpul utilizarii concomitente de medicamente simpatomimetice.

In perioada dupa punerea pe piata a existat un singur caz de crestere a presiunii arteriale la pacientii care au utilizat vasoconstrictorul oftalmic, clorhidrat de tetrahidrozolina, in timp ce utilizau rasagilina.

Supradozaj

Supradozaj: Simptomele raportate ca urmare a supradozajului de Azilect in doze ce au variat de la 3 mg la 100 mg au inclus disforie, hipomanie, criza de hipertensiune arteriala si sindrom serotoninergic.

Supradozajul poate fi asociat cuo inhibare semnificativa a MAO-A si MAO-B. intr-un studiu cu doza unica, voluntarii sanatosi au fost tratati cu 20 mg pe zi si intr-un studiu cu durata de zece zile voluntarii sanatosi au fost tratati cu 10 mg pe zi. Evenimentele adverse au fost usoare sau moderate si nu au fost legate de administrarea de rasagilina. intr-un studiu cu doze crescatoare, la pacienti tratati cronic cu levodopa carora li s-au administrat 10 mg pe zi rasagilina, s-au raportat reactii adverse cardiovasculare (incluzand hipertensiunea arteriala si hipotensiunea ortostatica) care s-au remis dupa intreruperea tratamentului. Aceste simptome se aseamana cu cele observate in cazul inhibitorilor neselectivi de MAO.

Nu exista un antidot specific. in caz de supradozaj, pacientii trebuie monitorizati si este necesara instituirea unui tratament corespunzator simptomatic si de sustinere.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare comprimat contine 1 mg rasagilina (sub forma de mesilat).

Lista excipientilor:

Manitol

Amidon de porumb

Amidon de porumb pregelatinizat

Dioxid de siliciu coloidal anhidru

Acid stearic

Talc

Ambalaj

Blistere: cutii cu blistere din aluminiu/aluminiu continand 7, 10, 28, 30, 100 sau 112 comprimate.

Flacoane: flacoane din polietilena alba, de inalta densitate prevazute cu sau fara sistem de inchidere securizat pentru copii, continand 30 comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare