Litera A

#prospect #medicament

Arduan, liofilizant pentru solutie injectabila

Prospect Arduan, liofilizant pentru solutie injectabila

Ce este Arduansi pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Miorelaxant in anestezia generala, in interventii chirurgicale unde efectul miorelaxant trebuie sa dureze mai mult de 30 minute.

Arduan este un agent blocant neuromuscular nedepolarizant. El actioneaza prin blocarea receptorilor colinergici, la nivelul placii neuromotorii. Este un miorelaxant cu durata medie de actiune.

Daca este administrat dupa intubatia cu succinilcolina, dupa terminarea blocajului produs prin depolarizare, efectul sau apare in 2-3 min. Daca se administraza singur pentru intubatie, efectul apare in 4-5 min. Durata de actiune clinica depinde de doza administrata si de sensibilitatea individuala.

Mod de administrare

Adulti, intravenos, in interventiile chirurgicale de durata medie sau lunga: pentru intubatie si miorelaxare 0,06-0,08 mg/kg; in cazul intubatiei cu succinilcolina 0,04-0,06 mg/kg; in insuficienta renala - maximum 0,04 mg/kg. Dozele mai mari pot produce un efect prelungit.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Miastenia gravis. Atentionari: Administrare numai in unitatile de terapie intensiva bine echipate. Se folosesc numai solutiile proaspat preparate.

Precautii

Din cauza efectelor sale asupra muschilor implicati in respiratie, Arduan poate fi administrat numai in unitatile de terapie intensiva bine echipate. Pot fi folosite numai solutiile proaspat preparate.

Interactiuni medicamentoase

Un blocaj anterior, produs de actiunea depolarizanta a succinilcolinei, poate intensifica efectul bromurii de pipecuroniu. Anestezicele de inhalare (halotan, metoxifluran, dietileter si barbiturice) pot intensifica si prelungi efectul bromurii de pipecuroniu. Dintre antibiotice, au fost studiate cele care sunt utilizate, in doze uzuale, in chirurgie (gentamicina, clindamicina, ampicilina si tetraciclinele). Aceste antibiotice nu au influentat efectul bromurii de pipecuroniu, pus in evidenta prin epuizarea tetanica. Deoarece absenta extenuarii tetanice nu exclude posibilitatea interactiunilor - la fel ca si la alti miorelaxanti nedepolarizanti - in stadiul imediat post-chirurgical, pot aparea, uneori, influente abia perceptibile. Se recomanda precautie si monitorizare stricta la administrarea bromurii de pipecuroniu impreuna cu antibioticele (in principal, aminoglicozide).

Reactii adverse

Bradicardie, mai ales la pacientii care au primit si halotan sau fentanil, concomitent sau in timpul inducerii anesteziei.

Cum se pastreaza Arduan

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisape ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 2 grade Celsius si 8 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa a Arduan este bromura de pipecuroniu, 4 mg pentru un flacon cu liofilizat.
Excipienti: - flacon cu liofilizat: manitol - fiola cu solvent: clorura de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Ambalaj

Cutie cu 25 flacoane din sticla incolora cu liofilizat pentru solutie injectabila si 25 fiole din sticla incolora cu solvent.

Data ultimei verificari a prospectului - Septembrie, 2005

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare