Litera A

#prospect #medicament

Ampidar, capsule

Prospect Ampidar, capsule

Ce este Ampidar si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ampidar contine ampicilin B.P., antibiotic semisintetic beta-lactamic cu spectru larg. Este eficient in majoritatea infectiilor cu bacterii gram pozitive (streptococcus: viridans, pyogenes, faecalis, pneumoniae; staphylococcus penicilinazo-negativ; clostridium; Listeria; Bacillus anthracis) si multe infectii cu bacterii gram negative (gonococ, meningococ, Haemophylus influenzae, si multe tulpini de Proteus mirabilis, escherichia coli, Salmonella, Shigella).
Ampidar este foarte stabil la HCl, se absoarbe foarte bine din tractul gastrointestinal si atinge concentratia maxima in plasma dupa 1-2 ore de la administrarea orala. Cea mai mare parte a Ampidar este eliminata prin urina, restul prin bila si fecale.

Toate infectiile cu microorganisme sensibile la ampicilina: infectii ORL (otite medii, rinite bacteriene, sinuzite, amigdalite, faringite); infectii ale tractului respirator (bronsite, bronhopneumonii, pneumonii, abcese pulmonare); infectii ale tractului gastrointestinal (enterite, dizenterie, febra tifoida si paratifoida, infectii biliare); infectii ale tractului genito-urinar (cistite, pielonefrite, uretrite, prostatite, gonoree); infectii ginecologice; infectii ale pielii si tesuturilor moi (piodermite, plagi infectate, celulita, limfangita); alte infectii (peritonite, endocardite, meningite).

Mod de administrare

Dozele variaza functie de tipul si severitatea infectiei, integritatea functiei renale si varsta.
Dozele uzuale recomandate sunt:
Copii: pana la 2 ani - 62,5 mg la 6 ore; intre 2-5 ani - 125 mg la 6 ore; intre 5-10 ani - 125-250 mg la 6 ore. Functie de greutatea corporala 25-50 mg/kg corp/zi divizat in patru prize.
adulti: 1-4 g/zi n doze divizate. Dozele se pot creste in functie de severitatea cazului. In general tratamentul trebuie continuat minim 48-72 ore dupa disparitia simptomelor sau dupa eradicarea infectiei. Administrarea orala se face cu 30 minute - o ora inainte de masa.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Ampicilina nu trebuie administrata la pacientii cu hipersensibilitate la peniciline in antecedente, sarcina, la sugarii ale caror mame sunt hipersensibile la peniciline.

Precautii

Inainte de terapia cu Ampidar trebuie efectuate investigatii privitoare la existenta hipersensibilitatii la peniciline, cefalosporine sau alti alergeni. La aparitia unei reactii alergice medicamentul se sisteaza si se instituie terapia adecvata.

Reactii adverse posibile

Ampidar este in general bine tolerat. Ca si in cazul altor peniciline reactiile secundare importante sunt legate de hipersensibilitate. Alte efecte secundare sunt, de obicei, usoare si tranzitorii (greturi, varsaturi,diaree, suprainfectii micotice).

Informatii suplimentare

Ambalaj

Ampidar 250 mg: cutie cu 20, 500 capsule; fiecare capsula contine ampicilina trihidrat B.P., echivalent cu 250 mg ampicilina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului