Litera A

#prospect #medicament

Amoxiplus, pulbere solutie injectabila/ perfuzabila

Prospect Amoxiplus, pulbere solutie injectabila/ perfuzabila

Ce este Amoxiplus si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Amoxiplus este indicat pentru tratamentul urmatoarelor infectii provocate de tulpini sensibile la asociatia amoxicilina/acid clavulanic:

infectii ale cailor respiratorii superioare (inclusiv infectii ORL): sinuzite acute si cronice, otite medii, amigdalite recurente, abces periamigdalian;
infectii ale cailor respiratorii inferioare: acutizari ale bronsitelor cronice, pneumonii, bronhopneumonii;
infectii genito-urinare: cistite, uretrite, pielonefrite, infectii genitale la femei;
infectii cutanate si ale tesuturilor moi: celulite, plagi provocate prin muscaturi;
infectii osteo-articulare: osteomielita, infectii dentare severe;
alte infectii: avort septic, febra puerperala, infectii pelvine sau abdominale, peritonite, colangite, complicatii post-operatorii intra-abdominale, abces mamar.

Amoxiplus este indicat pentru profilaxia infectiilor post-chirurgicale, in special dupa chirurgia gastro- intestinala, pelvina, a capului si gatului, chirurgia cardiaca si renala, protezare articulara, dupa amputare de membre si dupa chirurgia tractului biliar.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Amoxiplus exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si copii cu greutatea de cel putin 40 kg

• doza uzuala – 1 comprimat de doua ori pe zi

• doza crescuta – 1 comprimat de trei ori pe zi

Copii cu greutate mai mica de 40 kg

Copiii cu varsta de cel mult 6 ani trebuie sa fie tratati, de preferinta, cu Amoxiplus suspensie orala sau plicuri.

Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului cand administrati Amoxiplus comprimate copiilor cu greutate mai mica de 40 kg.

Pacientii cu probleme renale si hepatice

• Daca aveti probleme renale, doza poate fi modificata. Medicul dumneavoastra poate alege o concentratie diferita sau un alt medicament.

• Daca aveti probleme hepatice este posibil sa faceti mai des analize de sange pentru a vedea cum functioneaza ficatul dumneavoastra.

Cum sa luati Amoxiplus

• Inghititi comprimatele intregi cu un pahar de apa la inceputul unei mese sau imediat inainte de masa

• Spatiati dozele la intervale egale in timpul zilei, lasand un interval de cel putin 4 ore intre ele. Nu luati 2 doze intr-o ora.

• Nu luati Amoxiplus mai mult de 2 saptamani. Daca continuati sa nu va simtiti bine, trebuie sa mergeti din nou la medic.

Daca luati mai mult decat trebuie din Amoxiplus

Daca luati prea mult Amoxiplus, semnele pot include disconfort la nivelul stomacului (greata, varsaturi sau diaree) sau convulsii. Discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil. Luati cu dumneavoastra cutia sau flaconul medicamentului pentru a-l arata medicului.

Daca uitati sa luati Amoxiplus

Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o de indata ce va amintiti. Nu trebuie sa luati urmatoarea doza prea curand, ci sa asteptati sa treaca aproximativ 4 ore inainte de a lua urmatoarea doza.

Daca incetati sa luati Amoxiplus

Continuati sa luati Amoxiplus pana la terminarea tratamentului, chiar daca va simtiti mai bine. Aveti nevoie de fiecare doza pentru a ajuta la combaterea infectiei. Daca o parte din bacterii supravietuiesc, ele pot provoca revenirea infectiei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la amoxicilina, acid clavulanic sau la oricare alte antibiotice beta-lactamice. Antecedente de disfunctii hepatice sau icter provocate de asociatia amoxicilina - acid clavulanic.

Precautii

Utilizarea prelungita de Amoxiplus poate determina ocazional selectarea de germeni rezistenti. In cazul administrarii unor doze mari de Amoxiplus trebuie avut in vedere si continutul in sodiu la pacientii cu dieta hiposodata.

In timpul administrarii dozelor mari de Amoxiplus trebuie mentinute un aport de lichide si o eliminare urinara adcvate, pentru a reduce riscul cristaluriei.

Atentionari speciale

Anterior initierii tratamentului cu Amoxiplus trebuie efectuata o anamneza atenta privind antecedentele de hipersensibilitate la peniciline, cefalosporine sau oricare alti alergeni, datorita riscului de reactii alergice incruciaate. Daca apar reactii de hipersensibilitate, tratamentul cu Amoxiplus trebuie intrerupt ai se va institui tratament adecvat. Reactiile anafilactice grave necesita tratament de urgenta cu adrenalina.

Administrarea de Amoxiplus trebuie evitata daca se suspecteaza mononucleoza infectioasa, deoarece aceasta afectiune a fost asociata cu aparitia unui rash morbiliform la pacientii care au utilizat amoxicilina.

La pacientii cu insufucienta renala, doza trebuie scazuta sau intervalul dintre administrari trebuie prelungit in functie de gradul insuficientei. Amoxiplus trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu disfunctie hepatica.

Interactiuni medicamentoase

Administrarea Amoxiplus concomitent cu un antibiotic aminoglicozidic determina un efect bactericid sinergie asupra unor tulpini de enterococi si a streptococilor de grup B. Totusi, aceste medicamente sunt incompatibile din punct de vedere fizic si chimic si se inactiveaza daca sint amestecate sau administrate impreuna (in aceeasi seringa).

Administrarea concomitenta cu alopurinol poate sa creasca incidenta reactiilor alergice cutanate. Asocierea Amoxiplus cu metotrexat creste toxicitatea acestuia.

Utilizarea Amoxiplus concomitent cu probenecid nu este recomandata. Utilizarea concomitenta creste concentratiile plasmatice de amoxicilina, dar nu si de acid clavulanic.

La pacientii care utilizeaza Amoxiplus a fost descrisa rar prelungirea timpului de protrombina. De aceea, trebuie avuta in vedere o monitorizare adecvata a timpului de protrombina atunci cand se administreaza concomitent cu anticoagulante.

Similar altor antibiotice cu spectru larg, Amoxiplus poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale si de aceea, pacientele trebuie avertizate asupra acestui fapt.

Concentratiile mari de amoxicilina in urina pot produce reactii fals-pozitive la testarea glicozuriei, utilizand reactivul Benedict sau solutia Fehling. De aceea, in timpul tratamentului cu Amoxiplus pentru determinarea glicozuriei se recomanda folosirea reactiilor de oxidar.

Sarcina ai alaptarea

Atat amoxicilina cat ai acidul clavulanic traverseaza bariera feto-placentara. Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Cu toate acestea, Amoxiplus se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar.

Amoxicilina ai acidul clavulanic se excreta in laptele matern, de aceea medicamentul trebuie folosit cu prudenta in timpul alaptarii, deoarece exista riscul de hipersensibilizare a sugarului alimentat la san.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Deoarece Amoxiplus poate produce reactii adverse nervos centrale, poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Clasificarea reactiilor adverse se poate face in functie de frecventa astfel: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100, <1/10), mai putin frecvente (>1/1000,<1/100), rare (>1/10000, <1/1000) si foarte rare (<1/10000), incluzand cazuri izolate.

Reactiile adverse la Amoxiplus sunt in general usoare si tranzitorii.

Tulburari hematologice si limfatice

rare: leucopenie reversibila (inclusiv neutropenie) si trombocitopenie;
foarte rare: agranulocitoza reversibila, anemie hemolitica, prelungirea timpului de sangerare si a timpului de protrombina.

Tulburari ale sistemului imunitar

foarte rare: edem angioneurotic, reactii anafilactice, sindrom asemanator boalii serului, vasculita de hipersensibilitate.

Tulburari ale sistemului nervos

mai putin frecvente: ameteli, cefalee;
foarte rare: hiperactivitate si convulsii reversibile. Convulsiile pot sa apara la pacientii cu insuficienta renala si la cei tratati cu Amoxiplus in doze mari.

Tulburari vasculare

rare: tromboflebita la locul de injectare.

Tulburari gastro-intestinale

frecvente: diaree;
mai putin frecvente: greata, varsaturi, disconfort gastric;
foarte rare: colita asociata antibioterapiei (inclusiv colita pseudomembranoasa si colita hemoragica).

Tulburari hepatobiliare

rare: cresterea moderata a valorilor TGP si/sau TGO, hepatita, icter;
foarte rare: afectare hepatica severa, de obicei reversibila, dar uneori potential letala. Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat
foarte rare: eruptii cutanate, prurit, urticarie;
rare: eritem multiform;
foarte rare: sindrom Stevens-Johnson, necroliza toxica epidermica, dermatita buloasa exfoliativa, exantem pustulos acut generalizat.

Tulburari renale si ale cailor urinare - foarte rare: nefrita interstitiala, cristalurie.

Altele

-frecvente: candidoza cutaneo-mucoasa.

Cum se pastreaza Amoxiplus

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor. Solutia se va utiliza imediat dupa reconstituire.

Informatii suplimentare

Compozitie

Amoxiplus 600 mg

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila contine amoxicilina (sub forma de amoxicilina sare de sodiu) 500 mg si acid clavulanic (sub forma de clavulanat de potasiu) 100 mg.

Amoxiplus 1,2 g

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila contine amoxicilina (sub forma de amoxicilina sare de sodiu) 1 g si acid clavulanic (sub forma de clavulanat de potasiu) 0,2 g.

Amoxiplus nu contine excipienti.

Ambalaj

Amoxiplus 600 mg

Cutie cu un flacon din sticla incolora cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila. Cutie cu 50 flacoane din sticla incolora cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila. Cutie cu 100 flacoane din sticla incolora cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila.

Amoxiplus 1,2 g

Cutie cu un flacon din sticla incolora cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila. Cutie cu 50 flacoane din sticla incolora cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila. Cutie cu 100 flacoane din sticla incolora cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila.

Fabricant

S.C. Antibiotice S.A.,

Str. Valea Lupului, nr. 1 Iasi, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Antibiotice S.A.,

Str. Valea Lupului, nr. 1 Iasi, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Aprilie 2013.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea