Litera A

#prospect #medicament

Acid iopanoic, comprimate

Prospect Acid iopanoic, comprimate

Compozitie
Comprimate continand acid iopanoic 500 mg (cutie cu 18 buc.).

Actiune si indicatii
Produs organoiodat de contrast, indicat pentru colecistografie si colangiografie.

Mod de administrare
Oral, la adulti obisnuit 6 comprimate (3 g), inghitite impreuna cu un pahar cu apa, 10-14 ore inaintea colecistografiei.
La nevoie, se poate repeta aceeasi doza (fara a depasi 6 g in 24 de ore); se va face pregatirea recomandata de medicul radiolog.

Contraindicatii
intoleranta sau alergie la iod (investigare anamnestica), boli hepato-renale grave, insuficienta renala avansata, afectiuni gastrointestinale care impiedica absorbtia adecvata a produsului de contrast; prudenta in caz de colangita, hipertiroidism sever, boli renale (nu se repeta doza), insuficienta cardiaca, scleroza miocardica, boala coronariana (se atropinizeaza in prealabil pentru a evita reflexele vagale), astm bronsic, alergii diverse, tuberculoza; in timpul sarcinii nu este recomandabil examenul radiologic abdominal.

Reactii adverse
Uneori greata, voma, diaree, dureri abdominale (de obicei minore si trecatoare), ocazional senzatie de usturime la mictiune, rareori prurit, congestia pielii, urticarie; sunt posibile reactii severe de intoleranta la iod, cu dispnee si soc. creste iodul proteic sanguin (pentru cateva luni).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea