Terapii alternative

#uleiuri esentiale #esente #aromoterapie #relaxare

Uleiurile esentiale: frumusete, relaxare si sanatate

Chinezii si arabii spun despre uleiurile esentiale ca sunt „sufletul” florilor. Cunoscute de sute de ani si recunoscute stiintific in prezent, uleiurile esentiale sunt extracte naturale de plante cu o eficienta dovedita atat pentru sanatate cat si pentru frumusete.

 

Destinate relaxarii trupului si sufletului, aromoterapia se bazeaza pe principiile active ale plantelor, ale fructelor, ale lemnului etc. Se poate spune pe scurt: milioane de flori intr-o sticluta minuscula. Imagineaza-ti: este nevoie de distilarea unei tone de petale de trandafir pentru a obtine un flacon de 30 ml de esenta. Se folosesc flori precum rozmarinul, menta sau orhideea dar si moscul, lemnul dulce sau copacul de ceai.

Cum actioneaza?

Pentru a actiona benefic, uleiurile esentiale trebuie sa penetreze organismul (prin absorbtie, frictiune, masaj sau inhalare). Substantele obtinute se vor raspandi apoi la nivel central prin intermediul circulatiei sangvine.

Poti beneficia de esentele placut parfumate in diverse moduri: masaj, bai relaxante, inhalatii, vaporizare in lampi odorizante, fumigatii, comprese sau administrare interna.

Masaj: pentru a combina aromoterapia cu masajul, s-a recurs la utilizarea uleiurilor esentiale in produsele de masaj. Uleiurile esentiale nu se folosesc direct pe piele pentru ca pot declansa reactii adverse precum iritatiile sau alergiile. Exista si exceptii cum ar fi uleiul din lavanda si din arbore de ceai. Produsele pe baza de arome speciale sunt,insa, utilizate in masaj ca suport suplimentar pentru relaxare.

Numerosi maseuri si terapeuti in masaj fac apel la uleiurile esentiale datorita proprietatilor curative. Tipul de masaj ales - de relaxare, cosmetic sau terapeutic – depinde de nevoile fiecaruia. In functie de efectul cautat poti alege: ulei de orhidee pentru relaxare, ulei de trandafir pentru un masaj senzual, ulei de pin pentru revigorant. De asemenea, uleiul de morcov este indicat pentru pielea sensibila, indeosebi pentru ingrijirea tenului.

Baie: poti regasi beneficiile uleiurilor esentiale cu ajutorul unei bai aromatice. Aceasta favorizeaza deschiderea porilor, eliminarea impuritatilor si a celulelor moarte, dar si reducerea sebumului. De asemenea, aburii stimuleaza circulatia sangvina de la suprafata epidermei si inmoaie pielea, ceea ce duce la o mai buna hidratare.

Pentru o mai mare eficacitate este important sa amesteci in prealabil uleiurile esentiale cu un solvant (sapun lichid, gel de dus, spuma de baie etc). Altfel, uleiurile se vor concentra la suprafata apei si pot aparea iritatii ale pielii. Este recomandat sa ramai in apa inmiresmata aproximativ 20 de minute.

La fel ca si in cazul masajului, baia aromatica poate fi de mai multe feluri: relaxanta (lavanda sau musetel), baie pentru slabit (cedru, muscata, chiparos ), baie cu efect tonic (rozmarin, menta), baie afrodisiaca (ylang-ylang, santal), baie cu efect antiperspirant (terebentina).

Vaporizare: exista mai multe metode prin care esentele volatile pot fi raspandite in aer: prin aparate pe baza de curent electric, la flacara sau prin presiunea aerului. Pe langa efectele terapeutice asupra organismului – relaxare si buna dispozitie - uleiurile esentiale difuzate in atmosfera pot elimina mirosurile neplacute de tutun sau de mancare gatita, „revitalizand” aerul ambiental.

Ingestie: aceasta metoda de utilizare a uleiurilor esentiale necesita multa precautie. Numai un medic este in masura sa prescrie acest tip de administrare. In general, o picatura de ulei esential se poate amesteca intr-o lingurita cu miere.

De ce boli „te scapa” aromoterapia

Aromoterapia sau utilizarea uleiurilor esentiale este atat o solutie naturala pentru relaxare cat si un remediu pentru diferite probleme de sanatate: stres, migrene, depresie, obezitate, celulita, petele de pe piele, par degradat si uscat, menopauza etc .

Iata o parte dintre efectele benefice ale utilizarii uleiurilor esentiale:

  • lupta impotriva oboselii si epuizarii fizice;
  • alunga starea de tristete, depresia si stresul cotidian;
  • trateaza caderea parului si calvitia;
  • imbunatateste viata sexuala, ameliorand problemele de erectie, raporturile sexuale dureroase, frigiditatea etc pentru ca actioneaza asemeni afrodisiacelor;
  • calmeaza frica, panica, angoasa si tracul inainte de un examen;
  • trateaza urticariile, pruritul si alte afectiuni ale pielii;
  • poate reduce colesterolul;
  • trateaza problemele legate de menopauza: articulatii umflate, bufeuri, depresie acumularea kilogramelor;
  • ajuta la pierderea kilogramelor nedorite prin arderea grasimilor si elimina celulita prin intermediul masajului;
  • trateaza durerile musculare, menstruale, articulare si nervoase.

Uleiurile esentiale pentru copii

Exista o serie de produse pe baza de uleiuri esentiale recomandate pentru copii. “In general, se folosesc uleiurile de salvie, marar, cimbru, lavanda, busuioc. Nu trebuie sa se depaseasca 15 picaturi de ulei esential in fiecare zi.", explica Alexandru Costescu, medic specialist in fitoterapie la cabinetul Hofimed din Bucuresti, pentru www.copilul.ro. Totusi, in cazul copiilor mai mici de 3 ani, aceste esente tari sunt indicate numai in urma consultului unui medic.

Uleiurile aromate pot fi utilizate prin metodele amintite (baie relaxanta, vaporizare, masaj etc) pentru tratarea mai multor probleme:

  • Agitatie: dupa baia de seara, maseaza-ti copilul cu 3-4 picaturi de ulei esential combinat din musetel si lavanda sau poti varsa acest amestec in apa de baie. Se va relaxa si va adormi mai usor.
  • Enurezie ( „pipi in pat”): pentru copiii mai mari de 5 ani, aceasta problema se trateaza cu ajutorul uleiului esential de chiparos. Frictioneaza baza coloanei vertebrale cu doua picaturi de ulei de chiparos amestecat cu doua picaturi de ulei vegetal, de doua ori pe zi.
  • Raceala si gripa: copiilor mai mari de 10 ani li se administreaza intern una-doua picaturi de ulei esential de menta amestecat cu o lingurita de miere. De asemenea, extern se poate masa toracele si gatul copilului cu ulei de eucalipt, menta sau trifoi.

Recomandari importante inainte de a utiliza uleiurile esentiale

Dozajul. Nu este indicat sa depasesti dozele mentionate pe prospect sau de catre medic. Uleiurile esentiale nu se utilizeaza in stare pura si este foarte important sa le diluezi intr-un ulei vegetal neutru.

Femei insarcinate. Este de preferat sa eviti folosirea uleiurilor esentiale in timpul sarcinii la fel si in cazul in care alaptezi. Daca te hotarasti sa recurgi la acest remediu naturist cere inainte sfatul medicului.

Alergiile. Inainte de a folosi uleiurile esentiale testeaza mai intai pe un deget sau in partea interioara a bratului. Dilueaza o picatura de esenta in putin ulei vegetal neutru si maseaza o bucata mica de piele. Aplica deasupra un pansament si asteapta cateva ore. Daca nu vezi nicio reactie poti utiliza acel ulei. Esentele care provoaca cel mai frecvent alergii sunt: menta salbatica, lamaia, rozmarinul, arnica, mararul, verbina etc.

Mai multe amanunte despre uleiurile esentiale...

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare