Terapii alternative

#uleiuri esentiale #gripa #antibiotice #raceala

Uleiuri esentiale care te protejeaza iarna

In timpul iernii, frigul este un impediment care iti da mari batai de cap, deoarece trebuie sa-ti protejezi organismul de afectiunile specifice acestui sezon. Raceala, durerile de orice natura, gatul iritat, nasul infundat, pielea uscata sunt doar cateva dintre tulburarile carora trebuie sa le faci fata.

Pentru a evita aparitia primelor semne de raceala si pentru a trata diverse tulburari de sanatate survenite in aceasta perioada rece a anului, este indicat sa folosesti uleiuri esentiale recunoscute pentru proprietatile lor imunostimulate, antiseptice, dezinfectante sau purifiante.

Una dintre cele mai comune calitati terapeutice ale uleiurilor esentiale este proprietatea antiseptica. Intr-o perioada in care germenii microbieni devin din ce in ce mai rezistenti, ceea ce implica pentru industria farmaceutica gasirea unor antibiotice din ce in ce mai puternice, uleiurile esentiale reprezinta o veritabila alternativa.

Iata cateva dintre uleiurile esentiale care iti promit pe langa o sedinta de relaxare divina, si tratarea afectiunilor de sezon: raceala si gripa.

 

Uleiul esential de cimbru

 

Acest ulei esential este un excelent tonic pentru organism, deoarece activeaza fabricarea globulelor albe in cazul aparitiei unor boli infectioase. In aromoterapie, uleiul esential de cimbru, la fel ca acela de lavanda, este considerat un produs indispensabil.

Uleiul esential de cimbru este folosit in fabricarea parfumurilor si a produselor de frumusete, cat si a pastilelor pentru gat, a sapunurilor, a unguentelor, a pastei de dinti si a medicamentelor anti-gripa.

Uleiul esential de cimbru are o serie de proprietati curative: antibacterian, antibiotic, antimicrobian, antioxidant, antiseptic, antiviral, aperitiv (deschide apetitul), afrodisiac etc.

Gratie timolului (compus organic care se gaseste in unele uleiuri) pe care il contine, uleiul esential de cimbru functioneaza ca si expectorant si adesea este introdus in compozitia siropurilor de tuse. Uleiul esential de cimbru mai ajuta la indepartarea durerilor de cap si a migrenelor. De asemenea, s-a descoperit ca uleiul esential de cimbru poate ucide in doar cateva secunde bacilul tific (al febrei tifoide), care patrunde prin organism pe cale digestiva.

 

Uleiul esential de pin maritim

 

Pinul maritim este originar din Europa si este recunoscut pentru numeroasele sale proprietati stimulante. Principalele calitati terapeutice ale pinului maritim sunt efectul antiseptic respirator, antiseptic genito-urinar si tonifiant.

Uleiul de pin are o mare putere dezinfectanta si s-a dovedit foarte eficient in tratamentele locale. Acesta mai detine proprietati dinamizante in special pe plan sexual. In asociere cu alte uleiuri vegetale, uleiul de pin actioneaza benefic asupra celulitei (ulei de pin cu ulei de jojoba si nuci de macadamia ), constipatiei (ulei de pin cu portocala si mandarina), gripei (ulei de pin cu eucalipt , grapefruit, mirt) si alte infectii respiratorii (ulei de pin cu ceai si cimbru).

Datorita efectelor antiseptice ale mugurilor, uleiul de pin este foarte eficient in tratarea racelii, a sinuzitei si a bronsitei. Uleiul esential de pin maritim este obtinut prin distilarea acelor si a mugurilor si se utilizeaza cu precadere in masaje si in apa de baie.

 

Uleiul esential de eucalipt

 

Uleiul esential de eucalipt este definit ca uleiul esential al plamanilor. Acesta secreta o substanta antiseptica foarte eficienta in tratarea afectiunilor respiratorii. Uleiul de eucalipt este considerat foarte eficient in patologiile bronhopulmonare: tuse, febra, cistita, sinuzita, gripa, cat si in afectiunile gastro-intestinale. Pe langa efectul de antibiotic natural, acest ulei esential permite regularizarea temperaturii corpului, prin scaderea febrei.

 

Uleiul esential de bergamota

 

Bergamota este un fruct cunoscut pentru proprietatile sale antispasmotice, benefice in tratarea durerilor. Uleiul esential de bergamota lupta impotriva racelii si a gripei, gratie calitatilor sale antiseptice si anti-infectioase. Bergamotierul face parte din familia citricelor, ca portocalul sau lamaiul. Din fructele bergamotierului se extrage un ulei este verde-smarald, cu un miros proaspat, mult mai puternic decat al lamaiei.

 

Cum se utilizeaza uleiurile esentiale

 

Se pun cateva picaturi intr-un aparat cu pulverizare (sau intr-o cana pe caloriferul cald) pentru a parfuma si improspata camera in care stai. In caz de gripa sau alte afectiuni respiratorii, se poate picura de cateva ori pe o batista de panza putin ulei esential diluat, pentru a usura respiratia. Pentru mai multe amanunte despre cum se utilizeaza uleiurile esentiale, citeste aici.

Atentie: Uleiurile esentiale pot ajuta la tratarea anumitor probleme de sanatate. Totusi, daca urmezi un tratament de lunga durata, este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de folosirea acestor produse. De asemenea, persoanele are sufera de astm sau alergie, cat si femeile insarcinate, au nevoie de avizul medicului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului