Terapii alternative

#zen #relaxare #liniste

Trucuri simple pentru a ramane zen

Esti stresat, obosit, enervat? Nu te lasa acaparat de tensiunile cotidiene. Incearca sa eviti stresul si sa dai mai multa importanta lucrurilor simple, care iti fac placere. Uita de intalniri importante, sedinte interminabile, mailuri si telefoane urgente. O data pe saptamana ofera-ti cateva momente de relaxare, in care tu sa fii centrul atentiei si rasfatului.

Zen este un refugiu pe care omul il poseda dintotdeauna. Este un refugiu de pace si liniste, care apare din momentul in care pun in practica metodele zen. Rezerva un moment doar pentru tine. Fie la sfarsitul saptamanii, fie atunci cand gasesti un moment de liniste, incearca sa te deconectezi de la problemele zilnice.
 

Asculta sunetele care te inconjoara
 

Muzica face parte integranta din vietile si emotiile noastre. Energia sunetelor se adreseaza in mod diferit, mai multor organe. Astfel, atunci cand ascultam muzica, intreaga noastra fiinta este atinsa. Sunetul vantului, cantecul pasarilor, susurul apei, clipocitul stropilor de ploaie, toate aceste sunete nu ne lasa indiferenti. Aduc la suprafata sentimente si stari demult uitate, care ne readuc in legatura cu natura si sufletul nostru.
 

Gaseste un nou hobby: gradinaritul
 

Vei avea astfel ocazia sa stai mai mult timp in aer liber, sa admiri coloritul florilor, sa asculti ciripitul pasarilor si sa te deconectezi de la problemele cotidiene. Gradinaritul este un hobby benefic pentru creier. Te vei abandon lucrarilor din gradina si vei uita de grijile tale. Nu numai gradina ta va avea de castigat cu hobby-ul tau, ci si intreg organismul. Prin gradinarit iti vei conserva masa musculara, vei reduce riscul de diabet, accidente cardiovasculare si osteoporoza.
 

Invata sa respiri
 

Respiratia este primul instrument catre relaxare. Respiratia defectuoasa poate duce la stres, anxietate sau atacuri de panica . Intinde-te pe o canapea, inchide ochii si incepe sa respiri profund si linistit. Lasa-ti corpul sa sa relaxeze. Trage incet aer in piept si scoate-l afara la fel in incet. Acest exercitiu simplu te va deconecta si iti va aerisi creierul. Poti face acest exercitiu oriunde, acasa, la serviciu, in mijloacele de transport in comun.
 

Razi cat te tin plamanii
 

Rasul este un bun antidot pentru stres. Copiii par sa stie acest lucru si rad cat pot de des, din toata inima. Rasul ajuta la o respiratie mai buna, ceea ce duce la detensionarea corpului. De asemenea, rasul produse endorfine, substante care sunt "vinovate" de starea de bine. Tot rasul ajuta si intarirea sistemului imunitar . Cercetatorii spun ca un minut de ras echivaleaza cu 45 de minute de relaxare.
 

Fa exercitii de intindere
 

In acest fel ritmul cardiac este marit, circulatia sangelui este activitata, iar temperatura corpului creste. Pe langa faptul ca te vei relaxa, aceste exercitii vor avea un impact si asupra fizicului tau. Vei avea un abdomen plat si un tonus de invidiat.
 

Ofera-ti un somn odihnitor
 

In timpul noptii, organismul se regenereaza si produce celule noi. De asemenea, nivelul de colesterol din sange scade. Somnul este cel mai bun remediu pentru o stare generala de bine. Din cand in cand, inainte de somn, fa o baie fierbinte, cu uleiuri esentiale . Stinge lumina, aprinde o lumanare parfumata si asculta muzica linistitoare in surdina. Bucura-te de baie si relaxeaza-te. Dupa ce iesi de la baie, fa-ti si un ceai relaxant, pe care sa il bei fierbinte cu putina miere. In acest mod iti vei asigura un somn linistit si odihnitor.
 

Fi in miscare
 

Activitatile fizice sunt excelente pentru a te detensiona. Nu trebuie neaparat sa mergi la sala de aerobic , este suficient sa faci in fiecare zi o plimbare de 40 de minute. Renunta sa mergi cateva statii cu autobuzul, in favoarea mersului jos. Uita de lift si scari rulante. Fii in miscare permanenta. Acest lucru va fi favorabil atat pentru aspectul tau fizic, cat si pentru cel psihic.
 

Relaxeaza-te cu un masaj
 

Masajul amelioreaza circulatia sangvina si limfatica, favorizeaza oxigenarea, elimina toxinele. De asemenea, creste capacitatea respiratorie, amelioreaza calitatare pielii si a somnului.
 

Mananca zen
 

O alimentatie potrivita nu este benefica doar pentru organismul nostru, ci si pentru suflet. Nu uita de regulile sanatoase ale alimentatiei, insa din cand in cand ofera-ti un mic rasfat culinar. Condimenteaza preparatele, bea sucuri naturale din fructe si legume si energizeaza-te cu o ciocolata neagra.
 

Fa curatenie in programul zilnic
 

Incearca sa elimini din programul tau acele activitati inutile, care insa iti mananca timpul si genereaza stres. Gangeste-te care sunt activitatile esentiale pentru tine si pune accent doar pe acelea. Din cand in cand, inchide-ti telefonul, ignora mailurile si respira adanc. Fa ordine in viata si relatiile tale, analizeaza-ti obiceiurile si sentimentele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare