Terapii alternative

# terapii alternatice #silimarina #plante medicinale

Silimarina - 7 intrebuintari pentru sanatatea organismului

Cu siguranta ai auzit denumirea, dar poate nu stii ce este silimarina. iti vom explica exact ce este aceasta, cata silimarina sa consumi si care sunt beneficiile silimarinei.

Silimarina este un complex de flavonoide extras din semintele de Armurariu (Sylibum marianum). Armurariul este o planta cu multiple beneficii asupra organismului si este un ingredient care ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Armurariul are proprietati similare cu vitamina E si vitamina C, luptand impotriva radicalilor liberi si prevenind procesul de imbatranire al organismului. Silimarina are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, de aceea se utilizeaza ca remediu medicinal pentru diverse afectiuni. Este utilizata pentru a combate bolile hepatice cronice, cauzate de hepatita virala si de consumul de alcool in exces. De asemenea, silimarina protejeaza ficatul de ciroza.

Se recomanda consumul in mod regulat al silimarinei, pentru a spori nivelul enzimelor care exercita o activitate antioxidanta in culturile celulare. Consumul de silimarina stimuleaza expunerea proteinelor in ficat si determina o crestere de noi celule hepatice, care inlocuiesc celulele hepatice afectate de boala. Doza de silimarina recomandata depinde in functie de diversi factori, printre care se numara varsta si motivul pentru administrare.

Silimarina - top 7 beneficii pentru organism

Dupa ce ai aflat ce este silimarina, este momentul sa afli si beneficiile silimarinei asupra organismului. in continuare, iti vom prezenta principalele sapte beneficii pe care le are pentru organism:

1. Ajuta la detoxifierea ficatului. Silimarina este un puternic protector al ficatului, fiind un bun aliat in lupta impotriva diverselor afectiuni hepatice cauzate de consumul de alcool, precum si a hepatitelor virale si a bolilor generate de ingestia de toxine. Antioxidantii prezenti in semintele de armurariu ajuta la refacerea celulei hepatice, aparitia si dezvoltarea unor noi celule hepatice, favorizand astfel sinteza proteinelor. De asemenea, impiedica patrunderea unor substante hepatotoxice in celulele hepatice.

2. Efect antitumoral. Rezultatele unor cercetari au demonstrat ca silimarina are efecte anti-cancer. Fiind un inhibitor de angiogeneza, silimarina opreste proliferarea vaselor de sange care alimenteaza tumorile. Fara acest sange, nu se pot dezvolta celulele canceroase. Silimarina contine silibina, un antioxidant care stimuleaza sinteza proteinelor si modifica stratul exterior al celulelor sanatoase, astfel ca le protejeaza impotriva mutatiilor si deteriorarii, inhiba toxinele si ajuta la reinnoirea celulara. De asemenea, contracareaza efectele nocive ale poluantilor, produselor chimice si metalelor grele. Extractul de silimarina incetineste sau previne dezvoltarea unor tipuri de celule canceroase precum: cancerul mamar, de piele, renal, cervical, pulmonar si cancerul de colon.

3. Este un protector renal. Silimarina scade riscul de dezvoltare a calculilor biliari, fluidifica si elimina bila si imbunatateste digestia.

4. Reduce colesterolul. Silimarina scade glicemia si colesterolul LDL si se utilizeaza pentru tratarea si prevenirea ficatului gras. De asemenea, protejeaza ficatul de efectele negative ale produselor chimice.

5. Sustine sanatatea cardiovasculara. Administrarea de silimarina ajuta la cresterea nivelului de HDL (colesterol bun), reducand astfel riscul de ateroscleroza. De asemenea, ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

6. Este eficienta pentru prevenirea si controlul diabetului. Consumata impreuna cu tratamentele conventionale, silimarina ajuta la tinerea sub control a nivelului de glucoza din sange si a simptomelor diabetului.

7. Are efecte anti-imbatranire. Cu ajutorul antioxidantilor din compozitie, silimarina ajuta la prevenirea efectelor nocive pe care le au radicalii liberi in organism si inlatura poluantii si deseurile din sange si din tractul digestiv, incetinind astfel procesul de imbatranire atat la nivelul pielii, cat si la nivelul organelor.

Recomandari pentru consumul silimarinei

Doza de silimarina recomandata de specialisti difera in functie de varsta, dar se situeaza intre 200 si 400 de miligrame. Se recomanda administrarea silimarinei de doua ori pe zi, in doza de aproximativ 70 mg de silibina. Pentru un tratament pe termen lung, se recomanda administrarea de silimarina de doua-trei ori pe zi, timp de trei luni.

Atunci cand silimarina este administrata in scop preventiv, se recomanda doua comprimate pe zi. Nu este recomandata administrarea de silimarina copiilor sub 6 ani. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa consulte medicul inainte de a lua silimarina.

Reactii adverse posibile

In general, silimarina are putine efecte adverse, acestea fiind de obicei usoare. Printre posibilele reactii adverse ale silimarinei se numara diareea si confortul gastric, dar pot aparea si anumite reactii alergice.

In cazuri rare, consumul de silimarina poate avea reactii adverse precum:

  • constipatie;
  • formarea unor cheaguri de sange;
  • balonare;
  • febra;
  • insomnie;
  • dureri articulare;
  • dureri de cap;
  • iritabilitate;
  • tremuraturi;
  • greata sau chiar voma;
  • senzatie de oboseala.

Contraindicatii

Silimarina nu se administreaza copiilor sub 6 ani si femeilor insarcinate sau care alapteaza, intrucat nu exista studii care sa fi demonstrat ca administrarea silimarinei in astfel de cazuri este sigura.

Nu se recomanda in cazul persoanelor care au suferit de cancer indus de hormoni sau de alte afectiuni produse de acestia.

Se recomanda atentie la utilizarea silimarinei de catre persoane alergice la musetel, galbenele, anghinare, coada soricelului, crizanteme, margarete si kiwi.

Nu se consuma impreuna cu alte medicamente care reduc glicemia.

Silimarina si beneficiile sale asupra organismului

Silimarina este un complex de flavonoide extras din semintele de Armurariu si se utilizeaza pentru multiplele sale beneficii asupra organismului. Este un bun hepatoprotector, are efect antitumoral, antiimbatranire, protector renal, reduce colesterolul, controleaza diabetul si ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare