Terapii alternative

#cimbru #plante medicinale #levantica #recoltare plante medicinale

Plante medicinale pe care le poti recolta in august si septembrie

Plantele medicinale sunt procurate adesea din plafare si farmacii, nicidecum din gradina proprie. Din fericire, daca dispui fie si doar de un petic de iarba in preajma casei, ai ocazia sa a-l acoperi cu plante tamaduitoare care iti protejeaza sau iti redau sanatatea. Te-ai achitat deja de aceasta indatorire? Iata ce plante medicinale ai putea recolta - din gradina sau de pe camp - in lunile august si septembrie!

1. Levantica


Levantica este deopotriva o planta cu proprietati tamaduitoare, cat si un adaos pretios in bucatarie si in casa, pe care o umple cu o mireasma delicioasa.

Florile de levantica pot fi recoltate incepand cu luna iunie pana la finele lunii lui Gustar. Ideal este ca florile sa fie adunate cand nu sunt complet deschise, pentru a-si conserva proprietatile benefice. Pentru a le recolta eficient si usor, poti folosi o secera.

Intrucat florile violet ale levanticii au proprietati calmante, pot fi utilizate pentru a scapa de starile de anxietate, a avea parte de un somn linistit sau, pur si simplu, pentru a te relaxa dupa o zi obositoare.

2. Afinul


Acest arbust de mic dimensiuni are o bogatie de proprietati benefice pentru organism. Frunzele si fructele sale pot fi recoltate incepand cu luna august, perioada incheiindu-se in septembrie-octombrie.

Afinele se aduna cu ajutorul unui "pieptene" special, confectionat din sarme de otel, si pot fi consumate ca atare sau puse la uscat. Ramurile de afin trebuie uscate in spatii umbrite, dar foarte bine aerisite.

3. Cicoarea


Recoltarea plantei medicinale cu flori violet debuteaza in luna iunie-iulie si se incheie in octombrie. De regula, in lunile de vara, sunt recoltate partile aeriene ale plantei, urmand ca toamna sa fie adunate radacinile.

Radacinile, cele mai valoroase parti ale plantei, trebuie spalate temeinic dupa recoltare, dupa care despicate pe lungime si puse la uscat intr-un spatiu calduros si foarte bine aerisit. Cand s-au uscat, radacinile de cicoare se depozitatea in locuri uscate, bine ventilate, in saculeti de hartie.

4. Cimbrul de gradina


Cimbrul de gradina sau de camp (Thymus vulgaris) infloreste de-a lungul intregii veri, continuand pana in luna octombrie. Planta poate fi recoltata oricand in acest interval.

Intrucat cimbrul de gradina este usor perisabil, se recomanda utilizarea cimbrului la scurt timp dupa recoltare. Daca vrei sa te bucuri de aroma si proprietatile sale mai mult timp, poti recurge la congelarea sa. Retine ca, atunci cand este uscat, rezista doar maxim 4 luni.

Sursa foto: mylavendergarden.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare