Terapii alternative

#catina imunitate #remedii catina #dictionar de plante #catina #detoxifiere

DICTIONAR DE PLANTE: Catina, un aliment-medicament! De ce este indicata chiar si persoanelor sanatoase

Unul dintre cele mai valoroase si utilizate fructe autotohtone; gratie compozitiei sale (vitamine A, B1, B2, B6, B9, E, K, P si F; minerale P, Ca, Mg, K, Fe, Mo; antioxidanti, aminoacizi esentiali, uleiuri complexe, acizi organici, serotonina, fitohormoni, celuloza, SOD), are reale calitati terapeutice, atat in profilaxie (pentru cresterea imunitatii organismului, lupta impotriva radicalilor liberi, prevenirea imbatranirii premature, prevenirea aparitiei afectiunilor degenerative cardiace si neurologice, a afectiunilor tumorale, proprietati vitaminizante, energizante, tonice), cat si pentru tratamentul diferitelor afectiuni acute si cronice.

Iata proprietatile catinei:

  • stimuleaza si moduleaza imunitatea nespecifica a organismului
  • fluidifica sangele, normalizeaza valoarea colesterolului sanguin si a trigliceridelor, amelioreza circulatia la nivel coronarian si cerebral
  • amelioreza simptomtologia in caz de astm bronsic
  • detoxifica si regenereza celula hepatica
  • reduce hiperaciditatea gastrica si regenereaza mucoasa gastric
  • previne aparitia cancerului si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase (gastric, pulmonar); in acelasi timp reduce efectele secundare cauzate de chimioterapie
  • tonifica sistemul nervos si mareste capacitatea intelectuala; efecte benefice si in caz de depresii, boala Parkinson.

In scop terapeutic se folosesc fructele, frunzele, mugurii de catina, sub forma de ceai, sirop, tinctura, preparat gemoterapic, ulei de fructe.

Se poate utiliza sub forma de pulbere, macerat, sirop, ulei de catina.

Pentru uz extern este folosit in afectiuni dermatologice pt tratamentul local al eczemelor, arsurilor, alergodermiilor, ranilor; utila si in caz de psoriazis.

Realizeaza o protectie naturala a pielii contra radiatiilor UV; previne astfel imbatranirea si ridarea pielii, aparitia arsurilor solare si ajuta la dobandirea unui bronz sanatos si uniform; in acelasi timp hidrateaza si hraneste pielea, ajuta la pastrarea fermitatii dermului, stimuleaza sinteza de colagen si elastina.

In dermatocosmetica, datorita efectelor hidratante, revitalizante, anti-aging, utila pt prepararea de creme antirid si nutritive, geluri si lotiuni de protectie si intretinere.

Gustoasa si aromata, catina este folosita si in industria alimentara, sub forma de suc si sirop de catina (diluat sau concentrat), otet de catina, vin de catina, marmelade, gemuri si dulceturi.

Este momentul sa ne preparam acasa un aliment-medicament de exceptie, miere cu catina!

Sursa foto: botaniex.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului