Terapii alternative

Cum se utilizeaza uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt veritabile concentrate vegetale care au capacitatea de a induce starea de buna dispozitie. Gratie proprietatilor specifice ii redau pielii tonicitatea si elasticitatea, propriu-zis un aspect foarte placut, insa atentie, pentru ca nu se utilizeaza oricum.

 

Esente tari... in sticlute mici

 

Uleiurile esentiale sunt substante odorizante volatile extrase din diferite plante. Florile, fructele, frunzele, scoarta, radacinile si semintele, toate se folosesc la obtinerea aromatelor uleiuri. Cantitatea de ulei obtinuta variaza de la planta la planta.

De exemplu pentru un litru de lavanda este nevoie de 50 de kilograme de flori, in schimb pentru un flacon de 25 ml de esenta de trandafir sunt supuse procesului de distilare aproximativ 100 de kilograme de petale. Aceasta concentratie puternica explica puterea uleiurilor esentiale si pretul lor extrem de ridicat.

 

Proprietati tamaduitoare

 

Uleiurile esentiale sunt folosite pe cale interna in scop terapeutic, in tratarea afectiunilor virale, distrugand microbii, bacteriile, ciuperciile, toxinele infectioase, si pe cale externa prin tot ceea ce inseamna ingrijire corporala : fata, par, corp.

Ele intra foarte usor in piele, traverseaza diferitele tesuturi pentru a intalni fluxul sangvin in aproximativ 20 de minute si actioneaza in profunzime in organism. Aceste uleiuri patrund de asemenea in caile respiratorii prin inhalarea parfumului. Uleiurile esentiale nu se utilizeaza decat intr-o cantitate extrem de mica si intotdeauna diluate in apa de baie (30 de picaturi de ulei esential intr-o cada cu apa calda).

 

Intotdeauna sunt diluate

 

lavanda Puterea lor este atat de mare, incat acestea nu se utilizeaza direct pe piele, pentru ca multe dintre ele pot provoca arsuri. Ele se dilueaza in uleiuri vegetale ca acelea din migdale dulce, susan, alune. Bogate in vitamine si in acizi grasi nesaturati, ele hidrateaza si hranesc pielea in profunzime si permit penetrarea substantelor active benefice in epiderma.

 

 

Prudenta maxima!

 

Faceti un test pe unul dintre degetele de la maini. Diluati o picatura de ulei esential in functie de preferinta pe care o aveti in cinci picaturi de ulei vegetal, aplicati pe deget si puneti deasupra un pansament. Lasati-l mai multe ore pentru a observa modul in care reactioneaza epiderma. Daca apare o iritatie, renuntati la utilizarea acestor substante pentru ca inseamna ca pielea nu tolereaza uleiul esential.

 

Actiune multipla

 

Fata: uleiurile esentiale, veritabile motoare ale pielii, blocheaza anumite procese de degradare celulara. Un masaj zilnic, aplicat inainte de crema de seara, actioneaza in scopul reinnoirii celulare si reda stralucirea si supletea pielii.

Corp: uleiurile esentiale se maseaza asupra anumitor parti ale corpului, pentru a trata probleme precise, stimuland micro-circulatia si facilitand pierderea de apa (celulita, senzatia de picioare grele). In ceea ce priveste aspectul estetic, este indicata pentru obtinerea elasticitatii si fermitatii pielii.

Parul: daca va masati parul cu ulei esential, stimulant, microcirculatia capilara va fi activata, pielea capului se va destinde si parul va capata un aspect stralucitor.


Proprietatile terapeutice ale plantelor

  • Lavanda: bactericida, reechilibreaza pielea uscata si iritata.
  • Muscata: tonifianta, linisteste pielea sensibila.
  • Morcovul: antioxidant, revitalizeaza pielea uscata si obosita.
  • Patchouli: cicatrizant, reduce acneea.
  • Lamaia: astringent, purifica pielea seboreica.
  • Musetelul: antiinflamator, indicat tuturor tipurilor de piele.
  • Eucaliptul: antiseptic, purifica pielea.
  • Menta: tonifianta, stimuleaza si reda vigoare parului.
  • Portocala: antispasmotic, relaxeaza corpul.
  • Santalul: stimuleaza si tonifica pielea.

 

Precautii

 

Anumite uleiuri esentiale sunt fotosensibilizante (lamaia, cedru, lavanda), astfel incat este absolut contraindicat sa va expuneti la soare dupa aplicarea lor, pentru ca riscati sa va apara pete pe piele. Uleiurile esentiale nu se utilizeaza in caz de alergii, antecedente de eczeme, urticarie, rinita alergica .

Sunt de asemenea contraindicate asmaticilor, pentru ca mirosul lor le poate provoca aparitia unei crize. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa ceara sfatul medicului ginecolog inainte de a folosi un astfel de ulei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului