Terapii alternative

# conservare trandafiri # efecte terapeutice trandafiri #trandafiri

Trandafirii si efectele lor terapeutice. Cum poti conserva petalele de trandafir

Trandafirii au importante efecte terapeutice, dincolo de aspectul lor estetic deosebit care bucura ochiul Sunt folositi in aromaterapie si nu numai, iar un ceai de trandafiri se spune ca este un leac sigur impotriva starilor de melancolie accentuata.

Prin continutul sau ridicat de vitamina C, pectina, acid citric și acid malic, trandafirii consumati sub forma de ceai, in dulceata sau gem, stimuleaza procesele interne. Ei ajuta la eliminarea toxinelor, la racorirea si linistirea organismului.

Uleiul de trandafiri, o substanta aleasa si nobila, este un tratament folosit de aromoterapeuti pentru ameliorarea simptomelor depresiei, in calmarea nervilor si a sistemului nervos. Adaugat in apa de baie, folosit in inhalatii si in dispozitive cu flacara destinate aromoterapiei, acesta calmeaza si imbunatateste starea de spirit. Nu putin cunoscut este si efectul afrodisiac al acestor flori, legenda spunand ca frumoasa Cleopatra facea bai in apa cu petale de trandafir penru a-si seduce partenerii.

Rosa Damascena este unul dintre soiurile recomandate pentru a fi conservate si folosite ulterior pentru tratarea afectiunilor de care discutam mai sus. 

Metode de uscare ale petalelor de trandafir

Daca vrei sa te bucuri pentru un timp indelungat de propriile petale de trandafiri adunate in saculeti parfumati, ai de urmat cateva metode pe care le vei stapani destul de usor.

Poti usca petalele in borcane etans, intre straturi de silica gel, procedeu care poate dura de la 2 la 7 zile, sau de borax amestecat cu nisip fin sau malai, de data aceasta, timpul de uscare prelungindu-se, insa nemaifiind nevoie de un recipient etans.

O alta metoda pe care o poți folosi este uscarea prin caldura. Pentru aceasta, ai nevoie sa incalzesti cuptorul la 80 de grade Celsius si sa introduci in acesta tava in care au fost asezate petalele. Uscarea se face in 3 ore, timp in care usa cuptorului ramane deschisa. Desi nu este cea mai buna alegere, uscarea  cu fierul de calcat este foarte rapida. Pentru aceasta, așezi petalele intre doua bucati de hartie absorbanta inainte de a fi calcate. Petalele mai pot fi uscate si intr-un cuptor cu microunde, folosind o presa de flori sau doua placi ceramice.

Cea din urma metoda este uscarea naturala, in aer uscat si cald. Intre filele cartilor, prin presare, trandafirii se usuca lent, dar ce surpriza frumoasa este cand, rasfoind prin carti, gasim ramasitele unor amintiri! Un deshidrator este si el foarte indicat, insa mai costisitor, la fel ca si uscarea prin inghetare profesionala.

 

Din trandafiri se pot face infuzii, apa de distilare sau apa de roze rezultata dupa separarea uleiului eteric prin decantare, folosita pentru afectiuni oculare, dureri de dinti, eczeme si urticarie, otet aromatic, tinctura, lotiuni antiacneice si tonice pentru combaterea ridurilor, ungunete pentru piele crapata si multe alte. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare